DIALOG ADATLAPZöldfelület kialakítása és zajcsökkentés a Karácsony Sándor utcában

Aktív

Még nem támogatott

Még nem valósult meg


Cím: Budapest, Karácsony Sándor u. 19, 1086 Magyarország

Létrehozás dátuma: 2019. 07. 26.

Dialog tulajdonos: Tamás Jávor

ÉRTÉKELÉS:

5

3 szavazat

0 felajánlás

1 komment


DIALOG LEÍRÁS

A Karácsony Sándor utca 2 x 1-sávos, rendkívül szűk keresztmetszetű, jelentős tranzitforgalommal. Az utcával párhuzamosan még hasonló adottsággal 3 utca található a Dobozi a Lujza és a Dankó. A Karácsony Sándor utcát 2005-ben aszfaltozták újra, valóban jelentősen elhasználódott az aszfalt. Nagy probléma a folyamatos és rendkívül intenzív autóforgalom, az utóbbi időben az éjszakai órákban is. A forgalom által létrejött zaj rendkívül zavaró, terhelő. Az utca a reggeli és a délutáni órákban teljesen telített, áll az autóforgalom időnként. Nyitott ablak mellet szinte lehetetlen pihenni, a tv-t nem lehet hallani. A kerületi zajtérképen a környék a legjelentősebb zajártalmat jelentő pirossal van jelölve, tehát az Önkormányzat is ismeri a problémát, de az áthaladó BKV járművek miatt csak a Főváros tudna valamit kezdeni a helyzettel. Jelentős probléma továbbá a szálló por mennyisége, amit a zöldfelületek teljes hiánya csak fokoz.

A következő intézkedések, javaslatok, átgondolását beépítését szeretném kérni:

Az utcában járt a 99-es busz és a reggeli órákban a 217-es busz. A buszok zajától, néha a lakásban az ablakok is rezegnek. Javasolnám , hogy a 217-es busz a Fiumei útról érje el a Népszínház utcát, illetve az egyik irányban a 99-es busz valamelyik párhuzamos utcában közlekedjen erre a párhuzamos utcák szintén alkalmasak.
Az autóforgalom (átmenő) érdekében javasolnám valamelyik irányban az utcában a forgalom terelést a Magdolna utcára irányítva.
Fontosnak tartanám az utcába fák és zöld növényzet telepítését, hiszen köztudottan zajszint csökkentő, és szálló por megkötő hatásuk is van. Az utca faltól falig aszfalt, rendkívül poros. Erre egy-egy parkoló felszabadításával lenne lehetőség. A fák, nővények vízzel történő ellátását, gondozását a ház környékén vállalnám.
Aszfaltozás esetén zajcsökkentő "gumiadalék" használatát.

Fontosnak tartom, hogy a fentiekből ne csak az aszfaltozás, hanem a fák, növényzet telepítése, és az utcában áthaladó autók számának csökkenése is megvalósuljon.KOMMENTEKBudapest Dialog  -  2021. 05. 19. - 12:14:12  -  I. kerület

A BKK-tól az alábbi választ kaptuk: "Tájékoztatjuk, hogy a 99-es járat feladata, hogy – két megállóhelyet is érintve – kiszolgálja a Karácsony Sándor utca környéki lakóövezetet. A megfelelő térbeli lefedettség és közvetlen kapcsolatok biztosítása érdekében a 99-es járat szolgáltatását szükségesnek látjuk biztosítani az érintett nyomvonalon. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Fiumei útról a Népszínház utcába a forgalomtechnikai adottságok csak a csomópont után, a benzinkúton keresztül biztosítanak egy indirekt balra kanyarodási lehetőséget, ez az útvonal menetrend szerinti „nagytestű” autóbusszal nehezen járható, közlekedésbiztonsági kockázatai is vannak. Jelenleg az Orczy téren akadálymentes, azonos peronos átszállási lehetőség van a 9-es autóbuszjáratra, valamint a 72-es és 83-as autóbuszjáratra. A javaslattal ez megszűnne, ami utasforgalmi és közlekedés-szolgáltatási szempontból jelentős visszalépés lenne. A fentiek alapján nem támogatjuk a javaslat megvalósítását. Megértését köszönjük. A javaslattal kapcsolatban kértük a szintén illetékes Budapest Közút Zrt. állásfoglalását is, azonban az mindeddig nem érkezett meg. Amennyiben megküldik Társaságunk számára a témával kapcsolatos álláspontjukat, arról soron kívül tájékoztatni fogjuk Önt." A FŐKERT-től pedig már korábban ez érkezett: "A VIII. kerület Karácsony Sándor utca a VIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában van. Információink szerint a VIII. kerületi Önkormányzat többször is próbálkozott fatelepítési tervvel, de a rendkívül sűrű közmű hálózat, valamint azok elhelyezkedése miatt arra nem került sor, s a védőtávolságok miatt jelenleg sincs lehetőség." A kerület pedig még tavalyelőtt (és tavaly ismét) ezt válaszolta: "A Karácsony Sándor utca kerületi tulajdonú, de a tömegközlekedés miatt fővárosi fenntartású út, ezért érdemben erre a Fővárosi Önkormányzat tud választ adni. "