DIALOG ADATLAPZÖLD PONTOK

Aktív

Még nem támogatott

Még nem valósult meg


Cím: Budapest, Kitaibel Pál u. 12, 1022 Magyarország

Létrehozás dátuma: 2020. 05. 28.

Dialog tulajdonos: Esztán Mónika

ÉRTÉKELÉS:

0

0 szavazat

0 felajánlás

0 komment


DIALOG LEÍRÁS

1. ZÖLD PONTOK

1a. FELNŐTT ZÖLD PONT

Hasznos volna, ha minden önkormányzat Zöld Pontokat létesítene, ahol egyrészt a kerület egy központi részén mindenféle elromlott tárgyat be lehetne vinni javításra: cipő/ ruha/ elektronika/ bútor - másrészt egy külső raktárat ahová olyan felnőtt ruhákat, tárgyakat, bútorokat és elektronikai cikkeket lehetne elvinni, amit az ember már nem használ, de nincs szíve kidobni, viszont nem tudja kinek adni jótékonysági célból sem. Léteznek baráti körök és facebook marketplacek minderre, de véleményem szerint kellene erre egy kanonizált rendszer, egy jól látható hely, ZÖLD PONT, ami lehetővé teszi, hogy bárki bármely városban tudja hová vigye a feleslegessé vált dolgait újrahasznosításra. Lényeg, hogy jól látható, ismert helyen legyenek a gyűjtőpontok, és az emberek tudjanak róla. Nem turkálókról van szó, hanem egy évi beiratkozási díj fejében (mint egy könyvtárnál) lehetne elvinni és akár visszahozni ( vagy nem) a tárgyakat. Persze ehhez helységek, emberek - tehát pénz és segítő szándék kell, anélkül hogy az anyagi haszon belekerüljön a rendszerbe.
Esetleg közmunkások dolgozhatnának „ raktárosként”, illetve a javításokat egy-egy szakember ( varrónő, órás, asztalos, festő, cipész stb) vezetésével közmunkások végezhetnék el, akik ily módon közben kitanulnának egy-egy szakmát. Akár sofőrök önkormányzati kisteherautókkal házhoz mennének elhozni a nagyobb, nehezebb csomagokat. Ha túl sok gyűlne össze, akkor az országba ki lehetne küldeni szegényebb településekre, falvakba is.
Külön fontos volna egy elektronikai részleg, ahol régi, akár elromlott számítógépeket, nyomtatókat, laptopokat, telefonokat szakemberek meg tudnának javítani és a rászorulóknak, akár iskoláknak, illetve a már javíthatatlan eszközöket megfelelő szeméttelepre szállítanák.
A projekt célja: szociális segítségnyújtás és környezetkímélés, újrahasznosítás és a túlfogyasztás elkerülése által.

1b. BABA/GYEREK ZÖLD PONT

Annyira gyorsan nővik ki a ruhákat a gyerekek, és olyan gyakran kell új méretet venni mindenből. Az aki meg tudja engedni magának, annál halmozódnak a játékok, ruhák, cipők, babaágy, szoptatópárna stb. előző méretekből, de nem tudnak további négyzetmétereket vagy nagyobb lakást vásárolni/bérelni csak azért, hogy tároljanak mindent. Azoknak akiknek anyagilag nehezükre esik mindez, nagyon jól jönne, ha az ismerősökön túl, volna egy hely ahová el lehetne menni „kikölcsönözni„ mint egy könyvtárban a következő méretet.
A koncepció az, hogy minden kerületben volna egy GYEREK ZÖLD PONT ruha+cipő/ játék+könyv/ babakocsi+biciklik / gyerekbútor részleggekkel, ahová, egy évi beiratkozási díj fejében, lehetne hozni-vinni a gyereknek szükséges tárgyakat, melyeknek egy része nyilván túl használt / törötté válik és ki kell dobni, de folyton feltöltődne a készlet, mivel sokan szeretnének adományozni, csak nem pontosan tudják hogyan.

Üdvözlettel,
Esztán Mónika
Látványtervező
II. kerületi polgárKOMMENTEK