Update: 2019. jún. 14.

Képek az elkészült projektről

Update: 2019. máj. 29.

A Szervita tér megújítása

Az „V. kerület Szervita tér megújítása” elnevezésű projekt a városkép és városi környezet javítását, az épített, természeti és kulturális örökség, valamint a helyi identitás megőrzését, megújítását, és ezáltal az érintett városrész vonzerejének növelését szolgáló fejlesztés.

Belváros Önkormányzatának szándéka volt, hogy a Szervita tér a már elkészült Főutcához illeszkedve a Belváros új, zöld színfoltokkal tűzdelt reprezentatív városi tere legyen.

A projekt során, 2014-ben, Szervita térhez közeli Városház utca 1. szám alatt kialakították Józsa Judit kerámia szobrászművész galériáját. Kimagasló eredmény, hogy a Szent Anna templom homlokzatát is felújíthattuk a projektben Esztergom-Budapest Főegyházmegye közreműködésével. A templom homlokzatát 2014. december 21-én dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, amelyet köszöntő beszédek, adventi koncert és hálaadó szentmise, majd kiállítással egybekötött művészeti előadás és tárlatvezetés követett.

A projekt részeként a tér közterületi része is megújult; a munkálatok 2015. június 18-án elkezdődtek. Az épített értékek megóvásának jegyében a Rózsavölgyi Zeneműbolt műemléki lábazatát is helyreállították.

Belváros megújult terének tematikája a kultúra, a zene lesz, helyszínt teremtve a köztéri zenének, közösségteremtő zenei rendezvényeknek, kulturális programoknak, időszakos installációknak. A tér meghatározó elemei a Belvárosi Szent Anna templom, a Mária-szobor és a Szervita tér 5. szám alatt található Rózsavölgyi Zeneműbolt, valamint a számos kulturális eseménynek otthont nyújtó Rózsavölgyi Szalon.

Belváros Önkormányzata a Rózsavölgyi Szalon nevében eljáró Városi Színház Nonprofit Kft. közreműködésével közösségi, kulturális, zenés programokat szervezett 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben, illetve 2018-ban, melyhez mind a Józsa Judit Galéria, mind pedig a Belvárosi Szent Anna templom rendezvényei csatlakozni tudtak, ezzel is segítve a kultúránk megőrzését és a szabadidő hasznos eltöltését.
Update: 2016. máj. 22.

Fejlemények az átalakuló térről - Urbanista, Index

https://index.hu/urbanista/2015/09/04/nincs_tobbe_parkolas_a_szervitan_szabadteri_koncerthelyszin_lesz_belvarosi_ter/
Az új tér egyik fele klassz lett, a másik évekig el lesz kerítve. Azért látványterven nem így nézett ki.
"A tarka, de valahogy mégis harmonikus sokaságból eddig nem sokat élvezhettünk, mert a felületének nagy részét úttestek, parkolósávok, meg az ezek által határolt hasznavehetetlen szigetek tették ki. Ha az ember felfele bámult, jobb esetben hasra esett, rosszabb esetben elütötték.Mostantól végre egy kicsit többet élvezhetünk a tér szépségeiből."
Update: 2016. jan. 31.

A fejlesztés bemutatása

Update: 2016. jan. 20.

TÉR_KÖZ 2013

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala a TÉR_KÖZ Városrehabilitációs Pályázat keretében 2013 óta nyújt támogatást a kerületi önkormányzatoknak Budapest közösségi tereinek komplex fejlesztésére A. A DIALOG-on keresztül ön is megismerheti a projekteket, elmondhatja véleményét a még folyamatban lévő fejlesztésekkel kapcsolatban és visszajelezhet a már megvalósult projektek utóéletét illetően. 
Köszönjük építő közreműködését! 
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala / Városmegújító Csoport 

Hozzászólások