Update: 2019. nov. 16.

Elkészült a Tállya utcai játszótér és park

Update: 2019. jún. 16.

A környéken élők bevonásával alakította ki a Hegyvidéki Önkormányzat a tervet

A környéken élők bevonásával alakította ki a Hegyvidéki Önkormányzat azt a tervet, amely alapján teljes egészében megújul a Fodor utca és a Tállya utca találkozásánál lévő park a következő hónapokban. A nagyszabású fejlesztéshez a Hegyvidéki Önkormányzat 100 millió forint támogatást nyert a főváros tavalyi TÉR_KÖZ-pályázatán.„A jó állapotú játékokat máshol használjuk fel” – jegyezte meg Pokorni Zoltán polgármester, miközben a kivitelező munkatársai elkezdték bontani a játszóeszközöket. A felújítás keretében modern gumiburkolatot építenek a játszótéren, valamint új játszóeszközöket telepítenek – köztük olyanokat, amiken együtt játszhatnak mozgássérült és ép gyerekek. A fiatalok és a felnőttek számára újabb köztéri fitneszgépeket és pingpongasztalt helyeznek ki, lesz továbbá egy pelenkázóval ellátott illemhely is.A polgármester arról is szólt, hogy megújulnak a sétányok, a park középső részén lépcső készül, emellett a közvilágítás fejlesztése és a parkoló rendezése sem marad el. Az invazív bálványfák helyére őshonos növényeket ültetnek a szakemberek, valamint a környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva ökológiai alapú csapadékvíz-kezelést valósítanak meg. A KIMBI Óvoda saját gondozású kiskertet kap, míg a felső részen, a domborzati adottságokat kihasználva, kilátópont létesül. Kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat arra, hogy az átalakítás eredményeképpen a mozgásukban korlátozottak és a babakocsis szülők könnyebben használhassák majd a területet.A lakossági igények az érintettek megkérdezésével már a koncepciótervben megjelentek, és ezt követően is folytatódott a közösségi egyeztetés – mondta Pokorni Zoltán. A környéken élők a múlt év végén szavazhattak az egyes fejlesztési elemek tartalmáról, az ez alapján készült tervet pedig ismét véleményezhették az önkormányzat által meghirdetett fórumon.Az elnyert 100 millió forint támogatást saját forrásból 65 millió forinttal egészíti ki a Hegyvidéki Önkormányzat. A munkálatok várhatóan szeptember közepéig tartanak, így nyáron a park nem lesz látogatható, az ott található sportpályát azonban, ha a körülmények engedik, a felújítás ideje alatt is használhatják majd a környékbeliek.

Az eredeti bejegyzés itt olvasható:

https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2019-junius-4/parkfejlesztes-tallya
 
2019.06.05. 

Update: 2019. máj. 17.

Légi felvételek a megújuló helyszínről

Update: 2019. jan. 30.

Megjelent a Hegyvidék újságban is

A fejlesztés részleteiről szavazáson mondhattak véleményt a környéken élők, akik lakossági fórumon kaptak tájékoztatást az eredményről.
Update: 2019. jan. 25.

2019-BEN TELJESEN MEGÚJUL A TÁLLYA UTCAI PARK

http://www.hegyvidek.hu/aktualis/hirek/2019-ben-teljesen
A Hegyvidéki Önkormányzat sikeresen indult a „TÉR_KÖZ 2018” fővárosi pályázaton, így 2019-ben teljesen megújul a Tállya utcai park.
A fejlesztés fenntarthatóság-szempontú megvalósítása nem csak a környezeti, de a társadalmi fenntarthatóságot is a lehető legjobban igyekszik kielégíteni. Ezáltal egyrészt olyan társadalmi csoportok és korosztályok számára is lehetségessé és vonzóvá válik a park használata, akik eddig ezt nem tehették meg, másrészt a környező lakosság közvetlenül is részt vesz a fejlesztés koncepció kidolgozásában. A kivitelezés a társadalmi egyeztetések és a tervek véglegesítése után 2019-ben kezdődik, a projekt várható befejezése 2019. szeptember vége. 
Update: 2019. jan. 05.

A fejlesztés bemutatása

Update: 2019. jan. 05.

Jelen KÉPEKBEN!

Update: 2019. jan. 04.

TÉR_KÖZ 2018

Budapest Főváros Önkormányzata által a TÉR_KÖZ Városrehabilitációs Pályázat 2018-ban immár negyedik alkalommal került kiírásra, a közterületeken és a közösségi használatú tereken megjelenő városi élet minőségének folyamatos javítása és megőrzése érdekében. A városrehabilitációs célok megvalósítása érdekében a Fővárosi Közgyűlés 3 milliárd forintnyi főváros forrás felhasználását biztosította Budapest közterületeinek jövőbeli megújulására.
Update: 2018. nov. 16.

A Hegyvidéki Önkormányzat 100 millió forint támogatást kapott a főváros „TÉR_KÖZ 2018” pályázatán

A Hegyvidéki Önkormányzat 100 millió forint támogatást kapott a főváros „TÉR_KÖZ 2018” pályázatán, így jövőre teljes egészében megújulhat a Tállya utcai park. A közösségi tervezés részeként november 21-ig szavazhatnak a környéken élők az egyes fejlesztési elemek tartalmáról.Mivel a közelben nincs hasonló közösségi terület, amit a környékbeliek sportolás és pihenés céljára használhatnának, a Tállya utcai park fejlesztése évek óta a Hegyvidéki Önkormányzat napirendjén szerepel. 2014-ben kiépítette a gumiburkolatú sportpályát, lecserélte az elöregedett játszóeszközöket, azonban a park átfogó megújítására forráshiány miatt eddig nem került sor.
Ez év áprilisában „TÉR_KÖZ 2018” címmel pályázatot írt ki a főváros a kerületi önkormányzatok városrehabilitációs munkáinak támogatására, a XII. kerületi képviselő-testület pedig egyhangúlag amellett döntött, hogy a Tállya utcai játszótér és park fejlesztésére nyújtja be támogatási igényét. A projekt sikeressége érdekében az önkormányzat előzetes felmérést végzett a környéken élők körében, így már a pályázati anyag koncepciótervében is megjelentek a terület használatával kapcsolatos lakossági igények és vélemények.
A nagyszabású fejlesztési program támogatására a főváros 100 millió forintot ítélt meg, ezt az összeget a tervek szerint 128 millió forinttal egészíti ki az önkormányzat. A 228 millió forint tervezett összköltségű, hiánypótló beruházás elsősorban a környéken lakók, valamint a közelben lévő iskolába és óvodába járó gyerekek kikapcsolódását szolgálja.
A fejlesztés egyik célja, hogy olyan társadalmi csoportoknak és korosztályoknak is biztosítsa a sportolás és aktív pihenés lehetőségét, amelyek számára ez itt elérhetetlen volt. Ennek jegyében a játszó- és sporteszközök, továbbá a park berendezéseinek kiválasztása során nemcsak a gyerekek, hanem a fiatal felnőtt, a középkorú, valamint a legidősebb korosztály igényeit is figyelembe kívánják venni.
A park átalakításával – a szintkülönbségek ellenére is – lehetővé válik, hogy a mozgásukban korlátozottak, a mozgássérültek, a babakocsis szülők, valamint akik nehezebben és bizonytalanul közlekednek a lépcsőkön és a lejtőkön, szabadon tudjanak mozogni a terület legnagyobb részén. A játszótéren mozgássérült gyerekeknek és fiataloknak tervezett játékok is lesznek, hogy közösen tölthessék idejüket a sérültek és az egészségesek.
A társadalmi integráció mellett a környezeti fenntarthatóság szempontjai is kiemelt figyelmet kapnak a projekt során, például ökológiai alapú csapadékvíz-kezelés valósulna meg a parkban. A közel négyezer négyzetméteres zöld területen a növényzet frissítésén túl a közterek, sétányok megújítását, a közvilágítás fejlesztését, térfigyelő kamerák felszerelését, valamint a vezeték nélküli internetezéshez szükséges eszközök telepítését egyaránt tervbe vette az önkormányzat.
Az előbbiekben említett módon a játszótér is átépülne, a felnőttek számára kültéri fitneszeszközöket helyeznének ki, továbbá a domborzati adottságokat kihasználva kilátópont létesülhet a pihenőhelyen. Egy illemhely kialakítása és a parkolási körülmények rendezése ugyancsak része a fejlesztési programnak.
Noha a környékbelieket már a pályázati anyag összeállításába is bevonta az önkormányzat, a közösségi tervezés tovább folytatódik. A napokban kapták meg a környéken élők azt a tájékoztató anyagot, amely alapján szavazhatnak, véleményt nyilváníthatnak az egyes programelemek tartalmával kapcsolatban. Az elektronikus és papíralapú szavazásra 2018. november 21-ig van lehetőség.
A beérkezett szavazatok, vélemények alapján készülnek el a tervek, amiket decemberben lakossági konzultáció keretében mutatnak be az érdeklődőknek. A kivitelezés a társadalmi egyeztetések és a tervek véglegesítése után jövőre kezdődik, a projekt befejezése 2019. szeptember végére várható.
     

2018.11.07. - hegyvidekujsag.hu      

Hozzászólások

Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat  -  2019. 06. 18. - 09:52:07  -  XII. kerület

Tisztelt Sára Bernadett! Eljutott hozzánk észrevétele a Tállya park fejlesztésével kapcsolatban. Kérdésére az alábbi tájékoztatást tudjuk adni. A tervek több körös lakossági bevonással születtek, és a Fővárosnak a Tér-köz pályázat keretében beadott anyag ezeknek az egyeztetéseknek az eredményeit tartalmazza. Az Ön által látott észrevétel a Főváros részéről történt véleményezés egy megjegyzése, azonban a Főváros elfogadta a közösségi tervezéssel született terveket, és így a pályázati támogatást is megkapta az önkormányzat. Bízunk benne, hogy a végeredmény az itt élők elvárásainak megfelelő lesz, és az Ön tetszését is elnyeri. Tisztelettel, Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest Dialog  -  2019. 06. 03. - 15:53:01  -  I. kerület

Kedves Sára Bernadett, észrevételét továbbítottuk a kerületnek, reméljük hamarosan érkezik rá válasz. Üdvözlettel, a Budapestdialog.hu csapata

Sára Bernadett  -  2019. 05. 29. - 14:11:16  -  XII. kerület

Tisztelettel érdeklődnék, hogy ha a terven feltüntették az esetleges veszélyeket és a terv gyengeségeit, például a zöldfelület csökkenését, a túlburkoltságot vagy épp a nem természetközeli megoldásokat, akkor miért nem tervezik át, javítják? A lakossági felmérésben a burkolatokat és a zöldfelületet illetőleg fel sem merült, hogy a park eredeti szerepe megmaradjon - legalább részben. Köszönettel, Sára B.