DIALOG ADATLAPSzemeretelepi, felszíni vasúti átjáró kiváltása aluljáróval

Aktív

Még nem támogatott

Még nem valósult meg


Cím: Budapest, Szemeretelep, 1183 Magyarország

Létrehozás dátuma: 2019. 11. 10.

Dialog tulajdonos: Biró Péter

ÉRTÉKELÉS:

0

0 szavazat

0 felajánlás

1 komment


DIALOG LEÍRÁS

Régi probléma a szemeretelepi vasúti átjáró által okozott forgalmi helyzet. Pár éve ugyan megtörtént a bakter kiváltása automata sorompóra és fényjelző készülékre, ám ez az átjáró erős vasúti forgalma, illetve a közeli megálló miatti lassú áthaladások okán jelentős javulást nem hozott. Jellemzően főleg akkor erős a vasúti forgalom a zónázó vonatok miatt, mikor az autósok is nagyobb mennyiségben szeretnének átmenni. A nem ritkán 15-20 percig zárva lévő átjáró mindkét oldalán komoly kocsisorok szoktak felgyülemleni, a Győmrői úti felüljáró alatt pedig nem ritkán a szabálytalanul tolakodó autósok miatt lehetetlenné váli Ferihegyről a Vecsés felé történő kikanyarodás az egyetlen erre alkalmas kereszteződésben. A sorompó olykor csak egy lámpaciklus erejéig nyílik fel és ezen tendenciák nyomán sokan figyelmen kívül is szokták hagyni a piros vasúti jelzést, ami balesetveszélyes.
A néhány éve kialakított lámpás kereszteződés, a hozzá tartozó járdaszigetekkel ráadásul megnehezítette a légiforgalmi cargoból kihajtó kamionosok dolgát is, akik kénytelenek lejárni a járdaszigetet, olykor a rajtalévő forgalmi táblát is meghajlítva.

A megoldást egy aluljáró jelenthetné.
Ahhoz, hogy a vasút szintje alá érjen a forgalom párhuzamos utakat kellene kialakítani a vasút két oldalán, észak-nyugati irányba és ott megvalósítani az átjárót. Képet csatoltam. Bár csak egy vázlat Painttel készítve, de a lényeg látszik. (Nem méretarányosak a rajzolt utak.)
A város irányából a Gyömrői úton jóval előbbre (~250m) kerülne a lehajtó és egy egyirányú úton lehetne lejutni az átjáróba. A másik két levezető út kétirányú lenne. kb 5% emelkedőkkel meg lehetne oldani.
A meglévő lámpás kereszteződés a Gyömrői úton, a gyorsforgalmi felüljáró alatt maradhatna, csak át kellene programozni. Itt kialakítható lenne egy normális kikanyarodási lehetőség a kamionok számára, mivel lenne rá hely.

Két komoly műszaki kihívása a megoldásnak, az élő vasút vonal alatti átjáró kialakítás, de ilyenre lehet találni neten nemzetközi példát, így biztosan van rá megoldás. Az útcsatlakozások nagy részéhez a mostani átjárót az utolsó pillanatig békén lehet hagyni.
A másik komoly gondot a csapadékelvezetés jelentheti az aluljáróban. 3 hosszú lejtővel komoly vízgyűjtő pont lehet heves esőzések során.KOMMENTEKBudapest Dialog  -  2019. 11. 11. - 09:21:01  -  I. kerület

Kedves Bíró Péter, köszönjük, hogy megosztotta velünk fejlesztési javaslatát, reméljük, hogy ötlete támogatásra talál és hamarosan javul a közlekedés minősége a kereszteződésben.