Update: 2019. júl. 01.

Záródokumentum a tavaszi tervezésről

https://issuu.com/bpdialog/docs/zaro_petzval-park
Záródokumentáció a 2019. áprilisában Újbuda, Petzvál parkban megvalósuló közösségi tervezésről.
Update: 2019. ápr. 12.

Negyedik, záró alkalom

A tervvéglegesítőnek szánt találkozónk április 8-án a szokásos időpontban kezdődött a Kelen Civil Közösségek Házában. Az előző alkalom végére már elkészítettük a funkcióelhelyezési javaslatunkat, tájépítészeink pedig ennek alapján megrajzolták a park leendő képének vázlatát. Annak érdekében, hogy a  folyamatba csak most be- vagy visszacsatlakozó résztvevők is megértsék, a többi környékbeli miért így alakította ki a funkcióelrendezést, ezúttal is összefoglalással kezdtük az alkalmat. 

Múlt héten a legfőbb konszenzusos szempontok (nyugalom, sok zöld, minden korosztály számára értékes, elkerített, a szomszédság számára vonzó, nem zsúfolt) figyelembevételével berendeztük a parkot funkciók szerint: gyermek sarok, pihenő sarok, fitnesz sarok és középen egy nagyobb összefüggő gyepes rész. Már az összegzés közben az asztalra került vázlatok látványától érezhető volt az izgalom fokozódása, felbukkantak a kisebb-nagyobb részletekkel foglalkozó kérdések. Sikerült megegyeznünk, hogy mielőtt magunktól megfejtenénk a térképeket, meghallgatjuk tájépítészeink elgondolását, véleményét.

A jelenlegi állapotoktól indultunk. Egyértelműsítettük, hogy az önkormányzat új kerítés felállítását javasolja, ennek pontos nyomvonalát a telekhatárok rendezésekor ismerjük majd meg biztosan, de mindenképp nagyobb területről beszélünk, mint a jelenlegi. Első feladat az aszfaltburkolatok bontása lesz, aminek sajnálatos várható következménye, hogy a környező fák, bokrok gyökérzete - ami benőtt a burkolatok alá - valószínűleg sérüléseket szenved majd el. A parkban élő növények minősége és egészségi állapota felmérésre kerül, ez alapján derül majd ki, hogy mely növényeket kell kiváltani. Minőségi park létrehozása a cél, a konszenzusos szempontok figyelembevételével, így az új fák telepítése benne van a tervekben. Tájépítészeink két vázlatot is hoztak, melyek egymástól csak formailag különböztek, a bennük megtalálható funkciók és azok elrendezése azonos volt - a közösség által elkészített javaslatnak megfelelően.

A tervekben szerepel a területet körbefutó (kb. 110m hosszú) kisbiciklivel is használható sétaút, a jelenlegi asztalitenisz helyén kis játszótér és mellette pihenőrész padokkal és sakkasztalokkal, valamint a „hegesztett” sarokban új fitnesz terület és középen egy nagy gyepes felület, ami a pihenésen túl ideális terep a tollaslabdához, frizbihez, piknikezéshez is.
A jelenlévők között volt aki, az új fák mennyiségét kevesellte, aki új sportpályát hiányolt, aki a leülős rész körüli hangoskodás miatt aggódott. Közösen megbeszéltük ezeket a kérdéseket, hisz mindegyikről volt szó az elmúlt alkalmakon, és ezek során közösen jelöltük ki az elvetendő és a megtartandó funkciókat és eszközöket. A nyitott kérdések lezárásával tulajdonképpen elfogadtuk a vázlatokat.

Egy feladat maradt hátra, mégpedig hogy kiválasszuk a legfontosabb és a legkevésbé fontos projektelemeket. Erre azért volt szükség, hogy a költségvetésünk megtervezésekor prioritási sorrendet tudjunk felállítani. Hamar sikerült megállapodni, hogy a bontás és a kerítés építés elkerülhetetlen feladat, viszont az utóbbi alkalmakon elő-elő kerülő ivócsapról lemondunk, mert annak engedélyeztetési procedúrája és kiépítése olyan költség, amit inkább valóban fontos dolgokra költenénk.
Ide soroltuk a rendezett kert kialakítását, az új ping-pong asztalt, a homokozó kialakítását, minimum számú hinta kialakítását és a szigorúan üldögélésre szolgáló padok elhelyezését. Az is elhangzott, hogy  - amennyiben ez szükséges lenne - inkább az összes funkciókör (pl. játszó, sport, pihenő) eszközeinek számát csökkentenénk, minthogy egy funkciókört teljesen megszüntessünk - hiszen a második alkalommal abban állapodtunk meg, hogy parkunk minden korosztály számára szeretne nyújtani valamit.
A burkolatok megválasztásánál fontosnak tartjuk, hogy jó minőségű legyen, de költségcsökkentés és egy esetleges későbbi csatornafelújítás miatt akár az aszfaltozott járda kialakítást is elfogadjuk.  

A négy találkozón tehát sikerült minden fontos kérdésben döntésre jutni. Ez alapján tájépítészeink már el tudják készíteni a koncepciótervet, amit természetesen itt is be fogunk majd mutatni.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a közösségi tervezésben, és különösen köszönjük azok munkáját, idejét, akik minden alkalmon ott voltak, és energiát szántak a Petzvál park jövőjének megtervezésére.

Hozzászólások

Lívia Olasz  -  2020. 09. 06. - 17:37:52  -  XI. kerület

Miért kellett ennyi fát kivágni? Az a hatalmas nyárfa rengeteg állatnak adott otthont... A homokozó a purgatórium lesz nyáron, ha nincs felette árnyékoló (eddig ezt a nyárfa adta tájolásából és magasságából adódóan.) Reméles ez a sivatag még nem a végleges kép....