Update: 2019. ápr. 04.

Második alkalom

Szerdán kora este a Kelen Civil Közösségek Házában gyűltünk össze a park újragondolására. Bár a résztvevők száma sajnos elmaradt a legutóbbitól, az eredményen ez szerencsére nem hagyott nyomot. Sok nézőpontot tudtunk érvényesíteni, mert a fiatalabb és az idősebb generáció, a Petzvál József, a Náday Ferenc és a Fehérvári út is érvényesíthette véleményét.  

Tájépítészeink által hozott előképek megnézésével kezdtünk ráhangolódni a közös gondolkodásra. Képekkel készültek, melyeken összefoglalva láthattuk, hogy a hétfői bejárás során látottak és hallottak alapján milyen funkciókkal töltenénk meg a parkot, ezeknek milyen helyigényük van, milyen zajosabb és csendesebb tevékenységek társulnak hozzájuk, milyen burkolatok párosulhatnak ezekhez, melyek a városi stresszt jobban tűrő növények, melyek a rövid és hosszú távú lehetőségek az árnyat adó fák és a pompázó bokrok tekintetében.

Vetítés közben élénk beszélgetés alakult ki a környéken már megismert a közelmúltban felújított játszótereken és parkokon tapasztaltak mentén. Kiderült ki, mit használ, szeret ezeken a területeken és utaltunk arra is, hogy ezekből mit látnánk szívesen a Petzvál parkban.  

Hogy ne csak a levegőbe ötleteljünk, egyéni feladattal folytatódott a találkozó: a résztvevők néhány percet kaptak, hogy a saját térképükön elhelyezzék, a számukra legfontosabb megvalósítandó funkciókat. (Rajzok a képgalériában)
Ezután közösen megnéztük és végighallgattuk egymás véleményét. Szinte mindenki említette egy nagyobb füves terület kialakítását, ahol frizbizni, tollasozni, labdázni lehet, többször elhangzott az idősebbek által kedvelt kültéri fitnesz gépek elhelyezésének gondolata, egy gyermek sarok, ahol néhány játék, vagy domborzati elem szórakoztatná a kisebbeket. Felmerült egy street workout elem elhelyezése is melyhez ivócsap telepítés is javallott, de az egyik résztvevő, Balázs nagyon előrelátó kérdései sokakat elbizonytalanítottak. A kérdések pedig így hangzottak: mit szeretnénk, hogy kik használják ezt a parkot? A környékbeli házak lakói, vagy a kerület fiataljai, akik boldogan megtöltik zenével és vidámsággal a testépítő korlátok környékét? Ezek a kérdések mindenkit elgondolkodtattak, sok, sörösdobozokkal és üvegszilánkokkal kapcsolatos élmény is előjött. Közben Gizella aggodalommal kérdezte, hogy elfér-e mindez a területen, nem lesz-e túlzsúfolt.
 

Megállapodtunk, hogy kijelöljük a legfőbb, konszenzusos szempontokat. El kell döntenünk mi a cél, mi a szándékunk, kit szeretnénk a parkban látni. Hány funkció fér itt el kényelmesen, illetve mitől legyen vonzó a környező házakban élők számára. Összefoglalva arra jutottunk, hogy
- fő érték a szomszédos házak által körülölelt nyugalmat adó belső kert,
- a tágas tér, ami nincs telepakolva,
- egy nagyobb füves placc,
- vágy egy csendesebb üldögélős sarok,
- fontos, hogy minden korosztály élvezhesse, használhassa,
- jó lenne vízcsap a növényzet ápolásához és felfrissüléshez
- tartsuk meg a ping-pong asztalt,
- vegyük figyelembe, hogy a Fehérvári út felőli terület a naposabb.  

Pénteken ezek alapján kezdjük konkrétan elhelyezni a funkciókat és az eszközöket.

Reméljük, új és visszatérő csapattagokkal folytathatjuk a közös munkát április 5-én 17.30-tól a Kelen Civil Közösségi Házban!

GalériaHozzászólások