Update: 2019. ápr. 07.

Harmadik tervezési alkalom

Pénteken újra összeültünk, hogy a legutóbb leszögezett szempontok alapján berendezzük funkciókkal és eszközökkel a Petzvál parkot.

Régi és új csapattagokat is köszönthettünk az alkalmon, ezért először újra összefoglaltuk, hogy szerdán miben sikerült megegyeznünk. Felidéztük a konszenzusos álláspontot: legyen egy a parkot körbefutó sétaút, amin a gyerekek kisbiciklivel is tudnak közlekedni; tartsuk meg a ping-pong asztalt; jelöljünk ki egy játszósarkot, illetve annak a környékén egy padokkal kialakított idősebbeknek és szülőknek szánt pihenő helyet; ezek mellett jöjjön létre egy minél nagyobb, összefüggő gyepes rész. A fő szempont: a park maradjon bensőséges hangulatú, és ne legyen benne olyan attrakció, ami a nem-környékbelieket idevonza.

Miután felidéztük az eddigi eredményeket, két csoportra oszlottunk, hogy megtervezzük a konkrét funkcióelosztást és a park berendezését (játszó- és sporteszközök, padok stb.). Az eszközök elhelyezésével kapcsolatban tájépítészünk, Emese felhívta a figyelmünket a méretek és távolságok fontosságára: semmi nem akkora, amennyit látunk belőle, hiszen biztonsági terekkel, eséstávolsággal, burkolatszélességgel is számolnunk kell. Mikor szakmailag is felvérteztük magunkat, nekiláttunk a tervezésnek.

A két csapat egészen más hozzáállással közelített a feladathoz. Míg az egyik egy eszközkatalógus struktúrája alapján szisztematikusan haladt és korosztályonként válogatott, a másik csapat inkább a szabad négyzetméterek és a közműhálózat figyelembevételével kezdett tervezni. Az első csapat a katalógusból válogatva a gyerekeknek rugós játékot, (fészek)hintát, láncos hidat, alagutas gumidombot álmodott, a felnőtteknek pedig egy-két fitneszeszközt választott ki. A leülős területre pedig karfás vagy osztott padokat tennének, hogy ne lehessen végigfeküdni rajtuk.

A másik csapat először azt jelölte ki, hogy hova nem telepíthet eszközöket. Így a csatornavezeték nyomvonalán jelölték ki a nagyobb, összefüggő füves területet. Következő lépésben a gyerekek biciklis ösvényének nyomvonalát fektették le, többnyire a telekhatártól néhány méteres távolságban. Ők a különmunkát a fennmaradó területek arányainak meghatározásával fejezték be.

A két csapat eltérő megközelítése végül szerencsésnek bizonyult, mert amikor újra együtt kezdtünk dolgozni, ezeket összegyúrva jutottunk el a megoldásra. Először kiszámoltuk az első csapat által javasolt eszközök helyigényét. Ezután leszűkítettük a lehetséges elhelyezést a második csapat által megfogalmazott érvek alapján. Abban hamar sikerült megállapodni, hogy a csatorna fölé nem telepíthető játszó- vagy fitnesz eszköz. A bicikliút mehet felette, ha aszfalt burkolatú, amit fel lehet dobni egy ugróiskola vagy egy futóverseny pálya felfestéssel. Új ping-pong asztal igénye minden tervezési alkalommal elhangzott, így ennek helyét is kijelöltük. Naptól védettebb, de mégis nyitott teret a „hegesztett” sarokban találtak erre a célra. (Hegesztett saroknak neveztük el a régi sportpálya Fehérvári út – Náday Ferenc utcai sarkát.) A gyermekeknek és tinédzsereknek szánt eszközök négyzetméter szükségletét kiszámolva a régi homokozó és ping-pong asztal helyére illetve környékére kerültek. A felnőtt fitnesz eszközök elhelyezése sok fejtörést okozott, mert a 22/b társasház tűzfalánál lett volna a legvédettebb, legjobb helye a csapattagok szerint ám, a csatorna miatt oda nem kerülhetnek. Ekkor merült fel az ötlet, hogy a bicikliút ne a terület határán haladjon, hanem kanyarogva fusson át a parkon, és így megosztott terület jobban segíti az eszközök elhelyezését és a funkciók elhatárolását is. Végül megegyeztünk, hogy a pontos helymeghatározást a tájépítészekre bízzuk. Már csak a pihenőrész kijelölésére volt szükség, de tulajdonképpen adta magát, hogy az új játszósarok és a házak előtti parkoló közé kerüljön. Ennek a bevezető résznek a burkolata a padoknak is jó alap lesz, illetve ezen keresztül a karbantartók is könnyen megközelíthetik a területet. Gizella emlékezett rá, hogy valaha itt volt vízcsap, tehát ha a büdzsébe belefér (a közművesítés ára ugyanis - komplikáltságtól függően - nagyon borsos is lehet), és az önkormányzat is rábólint, ide lehetne az ivókutat telepíteni.

Izgatottan várjuk az utolsó tervezési alkalmat, amikor tájépítészeink már az eddigiek alapján elkészített tervvázlatokat hoznak számunkra, és - terveink szerint - véglegesítjük a tervezési programot.

Az április 8-i lesz az utolsó alkalom, amikor közösen formálhatjuk még a terveket, úgyhogy nagyon reméljük, minél többen leszünk 17.30-tól a Petzvál 42-ben!


GalériaHozzászólások