Update: 2019. ápr. 29.

Parkhasználati közösségi tervezés 2. alkalom

2019. április 24-én újabb közösségi tervezési alkalomra került sor az Ágoston Művészeti Óvoda tornatermében, a téma a korábbi egyeztetéshez hasonlóan a parkhasználat, a park házirendjének megalkotása volt. A korábbi alkalom által megadott szempontok szerint vettük végig a park egyes területein az elvárt viselkedési mintákat, szabályokat, és addig beszélgettünk ezekről, amíg a megjelenők közel azonos állásponton tudtak egy-egy szabályt, ajánlást, kérést megfogalmazni.

JÁTSZÓTÉR
Mindenki egyetértett abban, hogy a játszótéren érdemes nyitvatartást bevezetni, más időbeosztásban a téli és másban a nyári időszakra. A nyitás egységesen 9 óra lehetne, a zárás télen 18 óra, nyáron pedig 21 óra. Megfogalmaztuk, hogy a dohányzás és alkoholfogyasztásegyértelműen tiltandó a játszótéren, és kutyával nem látogatható a park ezen területe.

dsc_0119JPG

SPORTKERT
Az óvodánál lévő sportkert és a park egészén átfogó futópályával kapcsolatban két alapvető szabályt fogalmazott meg a közösség: a futópályát csak gyalogosan ajánlott használni, tehát jó lenne a guruló, kerekes eszközzel (rollerrel, nyuszimotorral, kerékpárral, babakocsival, kerekesszékkel, kerekes szatyorral stb.) való közlekedést mellőzni. Ez részben a futók zavartalanságát hivatott biztosítani, részben a futópálya állagának megóvása miatt fontos. Felmerült még, hogy a később idekerülő street-workout pályát feltehetően hangos zenekíséretében is fogják majd használni, ezért a megjelenők egyetértettek abban, hogy egy erre vonatkozó ajánlás is fontos lehet, hogy a hangos zenehallgatás ne zavarja az óvoda és iskola működését. Ehhez kapcsolódóan merült fel az eszközök rendeltetésszerű használatának kérése az ide kihelyezendő táblán.

TINIRÉSZ
A tinirész kapcsán sokan megfogalmazták, hogy a dohányzás tiltása felesleges, hiszen az ott valószínűleg elkerülhetetlen, helyette inkább a tisztaság és az eszközök megóvására vonatkozóan érdemes lehet valamilyen kreatív formában egy szlogent, kérést kitenni ezen a területen, ami a fiatalokat rábírja arra, hogy vigyázzanak az utcabútorokra, és dobják ki maguk után a szemetet.

CSÚSZDAPARK
A gyerekek biztonsága érdekében a csúszdákra ki lesz helyezve, hogy milyen korosztály számára ajánlott a használatuk.

KÖZPONTI TÉR ÉS PIHENŐKERT
dsc_0127JPG

A vízjáték kapcsán felmerült a működés programozásának igénye, főleg az éjszakai órákban a teljes leállítás. A tisztaság megőrzése miatt kutyát maximum pórázon lehet majd bevinni a térre.

KUTYABARÁT ZÓNA
Az április 10-i alkalomhoz hasonlóan a kutyás parkhasználat kérdésével is foglalkoztunk. A legutóbbi alkalommal már megfogalmazásra került, hogy ha megengedett a póráz nélküli sétáltatás, de időkorláthoz kötött, az a kutyások számára is elfogadható. Ezen a vonalon indult el a beszélgetés, ami először a két dombnál kijelölt kutyabarát zóna kapcsán vetődött fel, amit esténként egy kutyás csapat egyszerre szokott használni, egy körülbelül este 19 és 21 óra közötti idősávban.A jelen lévők közül többen azonban azt fejezték ki, hogy amikor a kutyás csapattól függetlenül, egyénileg sétáltatnak kutyát, az esti, vagy hajnali órákban, akkor szeretnék a park nagyobb részét használni, hiszen az esti idősávban másokat nem zavarnak ezzel. A kérést azzal is alátámasztották, hogy ha ilyen formában, az esti óráktól kora reggelig van lehetőség a póráz nélküli sétáltatásra, akkor ez egy sokak számára elfogadható és ennél fogva betarthatóbb szabály is, mintha csak egy-két órára van korlátozva a póráz nélküli sétáltatás.

A jelenlévők végül a következőkben egyeztek meg:
A csoportos, „bandázós” kutyázás csak a dombokon, a kutyabarát zóna területén lenne engedélyezett, reggel 6 és 7 valamint este 19:30 és 21 óra között, mert ez az az idősáv, amikor - a tapasztalatok szerint -, másokat már nem zavar a kutyák intenzív jelenléte. Amennyiben valaki egyénileg sétáltatja a kutyáját, az este 19.30 után, egészen reggel 7-ig megteheti a kutyabarát zónán kívül is, de csakis a park burkolt és füves területein (vigyázva a növényzetre, elkerülve az egyébként is körbekerített játszóteret stb.). Ez természetesen csak akkor működhet, ha a kutyaürülék összeszedésére egységesen minden gazdi figyel, illetve a gyakorlat mutatja majd meg, hogy ez a közösségi számára elfogadható-e és nem okoz-e konfliktust a parkot használó közösségben.

Általános, minden területet érintő intelmeket is megfogalmaztak a résztvevők. Kérésként megfogalmazva kellene figyelmeztetni majd a parkba étkezőket arra, hogy ne szemeteljenek, vigyázzanak a tisztaságra, az utcabútorok épségére, a növényzetre, és ne etessék a galambokat, mely utóbbi sajnos egyre nagyobb problémát okoz, ráadásul tiltott is.A park bejáratain túl érdemes lehet a házirendet kifüggeszteni a társasházakban is, hogy még nagyobb legyen az „elérése”. Megfogalmazódott az az igény is, hogy a park megnyitása után néhány hónappal érdemes újra leülni és átgondolni, mennyire működőképesek a gyakorlatban ezek a parkhasználati szabályok, miben van szükség módosításra, esetleg szigorításra vagy épp enyhítésre.

Köszönjük mindenkinek, aki időt és energiát szánt arra, hogy megvitathassuk a házirend kérdéseit!

Hozzászólások