Update: 2019. szept. 30.

Légifelvételek az elkészült parkról

Update: 2019. júl. 01.

Átadtuk a Holdudvar parkot

2019. június 22-én lezajlott a Holdudvar park átadó ünnepsége. Reggel fél kilenctől már használható volt a játszótér, amit nagy-nagy örömmel és lelkesedéssel vettek birtokba a gyerekek. A csúszdaparkban már az előző délutánon  beindult a csúszkálás és megjelentek az első pingpongozók is.
A programok épp annyi látogatót vonzottak, melyet még elbírt a park mérete, szerencsére nem sérültek a gyepes területek sem. Az előző napok heves esőzései miatt sok alámosás volt a dombokon, sétányokon, a problémás területeket egész héten, még szombat reggel is takarították a kivitelező és a közterület-felügyelet munkatársai.Az átadás több okból sem jelenti a fejlesztés lezárását.

A garanciális időszakban javításra kerülnek azok a hibák, melyek a műszaki átadás során rögzítésre kerültek – többek között javításra kerül a futópálya alámosott része – mely egy korábbi közmű-munka hiányos helyreállítása miatt történt, itt a megoldásra való felszólítás megtörtént -, illetve néhány aszfaltozási hiányosság is.Az év végéig még lakossági, közösségi programok is lesznek majd a parkban, várhatóan július végétől.Mind az átadó napján, mind a megelőző napokban sok érdeklődés, bejelentés érkezett a játszótéren és tinirészen található sziklák kapcsán. Ezek a sziklák a tervezői koncepció részeként kerültek ki a parkba, funkcionálhatnak ülőfelületként is, de elsősorban tereptárgyak és nem játékeszközök, vagy bútorok. A játszótéri játékok a szikláktól megfelelő védőtávolságban kerültek kihelyezésre, a kivitelező pedig az önkormányzat kérésére lecsiszolta a kövek élesebb felületeit. Az ilyen jellegű, természetes formák használata a játszótereken egyre elterjedtebb, célja, hogy a gyerekek a játszóeszközökön túl találkozzanak minél természetesebb anyagokkal, formákkal is.

Érkeztek visszajelzések a csúszdák anyagával kapcsolatban. Korábban műanyag csúszdák voltak a parkban, ezek helyére időtállóbb, strapabíróbb fém csúszdák kerültek. Bár a fém nagy hőségben a műanyagnál valamivel jobban felmelegszik, a kivitelezés során a tervezettnél több fa került a csúszdák környékén elültetésre, melyek hamarosan majd kellő árnyékot fognak adni. A játszótéren található holdkomp köré szintén jóval több fa került ki, mint ahogy a tervekben szerepelt, itt is az volt a cél, hogy az árnyékolás néhány éven belül természetes módon megtörténjen.Reméljük, hogy a megújult parkot gyorsan megszeretik majd a környéken élők, vigyáznak rá és az új funkciók a környező társasházak közösségi életének erősödését segítik.

A parkban kikerült a házirend is, melyet az itt élő közösség, közösségi tervezés keretében együtt alkotott meg.
Update: 2019. jún. 13.

Június 22-én ünnepélyes átadó a Holdudvar parkban

Az utolsó simítások zajlanak a parkban. Június 19-től már eltávolítják a mobilkerítéseket, 22-én szombaton délután pedig sor kerül az átadó ünnepségre. A 16 órás ceremónia előtt és után számos kulturális és családi programnak ad majd helyet az új park. 

Update: 2019. máj. 23.

Hamarosan befejeződik a parkfejlesztés

Update: 2019. ápr. 29.

Parkhasználati közösségi tervezés 2. alkalom

2019. április 24-én újabb közösségi tervezési alkalomra került sor az Ágoston Művészeti Óvoda tornatermében, a téma a korábbi egyeztetéshez hasonlóan a parkhasználat, a park házirendjének megalkotása volt. A korábbi alkalom által megadott szempontok szerint vettük végig a park egyes területein az elvárt viselkedési mintákat, szabályokat, és addig beszélgettünk ezekről, amíg a megjelenők közel azonos állásponton tudtak egy-egy szabályt, ajánlást, kérést megfogalmazni.

JÁTSZÓTÉR
Mindenki egyetértett abban, hogy a játszótéren érdemes nyitvatartást bevezetni, más időbeosztásban a téli és másban a nyári időszakra. A nyitás egységesen 9 óra lehetne, a zárás télen 18 óra, nyáron pedig 21 óra. Megfogalmaztuk, hogy a dohányzás és alkoholfogyasztásegyértelműen tiltandó a játszótéren, és kutyával nem látogatható a park ezen területe.

dsc_0119JPG

SPORTKERT
Az óvodánál lévő sportkert és a park egészén átfogó futópályával kapcsolatban két alapvető szabályt fogalmazott meg a közösség: a futópályát csak gyalogosan ajánlott használni, tehát jó lenne a guruló, kerekes eszközzel (rollerrel, nyuszimotorral, kerékpárral, babakocsival, kerekesszékkel, kerekes szatyorral stb.) való közlekedést mellőzni. Ez részben a futók zavartalanságát hivatott biztosítani, részben a futópálya állagának megóvása miatt fontos. Felmerült még, hogy a később idekerülő street-workout pályát feltehetően hangos zenekíséretében is fogják majd használni, ezért a megjelenők egyetértettek abban, hogy egy erre vonatkozó ajánlás is fontos lehet, hogy a hangos zenehallgatás ne zavarja az óvoda és iskola működését. Ehhez kapcsolódóan merült fel az eszközök rendeltetésszerű használatának kérése az ide kihelyezendő táblán.

TINIRÉSZ
A tinirész kapcsán sokan megfogalmazták, hogy a dohányzás tiltása felesleges, hiszen az ott valószínűleg elkerülhetetlen, helyette inkább a tisztaság és az eszközök megóvására vonatkozóan érdemes lehet valamilyen kreatív formában egy szlogent, kérést kitenni ezen a területen, ami a fiatalokat rábírja arra, hogy vigyázzanak az utcabútorokra, és dobják ki maguk után a szemetet.

CSÚSZDAPARK
A gyerekek biztonsága érdekében a csúszdákra ki lesz helyezve, hogy milyen korosztály számára ajánlott a használatuk.

KÖZPONTI TÉR ÉS PIHENŐKERT
dsc_0127JPG

A vízjáték kapcsán felmerült a működés programozásának igénye, főleg az éjszakai órákban a teljes leállítás. A tisztaság megőrzése miatt kutyát maximum pórázon lehet majd bevinni a térre.

KUTYABARÁT ZÓNA
Az április 10-i alkalomhoz hasonlóan a kutyás parkhasználat kérdésével is foglalkoztunk. A legutóbbi alkalommal már megfogalmazásra került, hogy ha megengedett a póráz nélküli sétáltatás, de időkorláthoz kötött, az a kutyások számára is elfogadható. Ezen a vonalon indult el a beszélgetés, ami először a két dombnál kijelölt kutyabarát zóna kapcsán vetődött fel, amit esténként egy kutyás csapat egyszerre szokott használni, egy körülbelül este 19 és 21 óra közötti idősávban.A jelen lévők közül többen azonban azt fejezték ki, hogy amikor a kutyás csapattól függetlenül, egyénileg sétáltatnak kutyát, az esti, vagy hajnali órákban, akkor szeretnék a park nagyobb részét használni, hiszen az esti idősávban másokat nem zavarnak ezzel. A kérést azzal is alátámasztották, hogy ha ilyen formában, az esti óráktól kora reggelig van lehetőség a póráz nélküli sétáltatásra, akkor ez egy sokak számára elfogadható és ennél fogva betarthatóbb szabály is, mintha csak egy-két órára van korlátozva a póráz nélküli sétáltatás.

A jelenlévők végül a következőkben egyeztek meg:
A csoportos, „bandázós” kutyázás csak a dombokon, a kutyabarát zóna területén lenne engedélyezett, reggel 6 és 7 valamint este 19:30 és 21 óra között, mert ez az az idősáv, amikor - a tapasztalatok szerint -, másokat már nem zavar a kutyák intenzív jelenléte. Amennyiben valaki egyénileg sétáltatja a kutyáját, az este 19.30 után, egészen reggel 7-ig megteheti a kutyabarát zónán kívül is, de csakis a park burkolt és füves területein (vigyázva a növényzetre, elkerülve az egyébként is körbekerített játszóteret stb.). Ez természetesen csak akkor működhet, ha a kutyaürülék összeszedésére egységesen minden gazdi figyel, illetve a gyakorlat mutatja majd meg, hogy ez a közösségi számára elfogadható-e és nem okoz-e konfliktust a parkot használó közösségben.

Általános, minden területet érintő intelmeket is megfogalmaztak a résztvevők. Kérésként megfogalmazva kellene figyelmeztetni majd a parkba étkezőket arra, hogy ne szemeteljenek, vigyázzanak a tisztaságra, az utcabútorok épségére, a növényzetre, és ne etessék a galambokat, mely utóbbi sajnos egyre nagyobb problémát okoz, ráadásul tiltott is.A park bejáratain túl érdemes lehet a házirendet kifüggeszteni a társasházakban is, hogy még nagyobb legyen az „elérése”. Megfogalmazódott az az igény is, hogy a park megnyitása után néhány hónappal érdemes újra leülni és átgondolni, mennyire működőképesek a gyakorlatban ezek a parkhasználati szabályok, miben van szükség módosításra, esetleg szigorításra vagy épp enyhítésre.

Köszönjük mindenkinek, aki időt és energiát szánt arra, hogy megvitathassuk a házirend kérdéseit!
Update: 2019. ápr. 11.

Parkhasználati közösségi tervezés 1. alkalom

https://holdudvarpark.blog.hu/2019/04/11/kozossegi_tervezes_aprilis_10-en
Tegnap este közel 30 helyi lakó részvételével tartottunk közösségi tervezést a Holdudvar parkban, melynek témája a felújított park használatának szabályozása és a házirend megalkotása volt. 
Update: 2019. febr. 04.

Újabb lezárási ütem

Az organizációs tervek szerint a játszótér lezárásával együtt a park középső területeire összpontosulnak a munkák.

👉sárgával jelöltük azt a részt, ami várhatóan mobilkerítéssel elzárt lesz, május végéig -----> ezen belül a Bécsi út felől majd lehet HASZNÁLNI A DOMBOKAT, KUTYASÉTÁLTATÁSRA!
👉szaggatott zöld vonallal jelölve az a két sétányrész, ami most nem kerül lezárásra, de a burkolati munkák egy része itt még hátravan, tehát ideiglenes lezárás előfordulhat itt is. 
👉kékkel jelöltük a sportkertet, ami májusig ugyan nem lesz zárva, de a megnyitás időpontja egyelőre még bizonytalan.

------ > Mindezeken felül az óvoda bejáratainak környékén még számítani kell aszfaltfelújítási munkákra, ezek időpontja az időjárástól függ, a gyalogos közlekedés pedig alternatív útvonalakon biztosítva lesz.
Update: 2019. jan. 31.

Folytatódnak a munkák a Holdudvar park játszóterén

Január utolsó hetében újra elkezdődtek a Holdudvar park fejlesztési munkálatai. A kivitelezőtől kapott információk szerint 2019. február 5-től lezárásra kerül a Holdudvar park kis játszótere, hiszen itt is elkezdődnek majd a bontási és építési munkák. A lezárás több hónapig tart majd, hiszen a kivitelezés második felében egyszerre dolgozik majd a kivitelező az alábbi, igen komplex területeken:
 • központi tér közösségi térrel, plázzsal, színpaddal, vízjátékkal
 • csúszdapark és tini-rész
 • Holdudvar játszótér
Tehát várhatóan 2019. júniusában kerül majd újra megnyitásra ez a központi terület, a park ünnepélyes átadójával egyidejűleg. 
Update: 2019. jan. 17.

Januárban folytatódhatnak a munkák

https://holdudvarpark.blog.hu/
A Holdudvar park fejlesztését a III. kerületi Önkormányzat végzi, Budapest Főváros Önkormányzatának TÉR_KÖZ pályázati támogatásával. Kapcsolat: info@obvf.huTelefon: +36-1/244-8225
Az ünnepek után még mindig nem indultak el az építkezések a parkban, a kivitelező várhatóan január végén fogja újra elkezdeni a munkát.Továbbra is zárva vannak a park középső területei, valamint a sportkert. A park körbejárható, a sétányok mindenhol használhatóak. A tervek szerint január végén folytatják majd a munkákat, amikor kicsit emelkedik a hőmérséklet.A következő ütem a tervek szerint a játszótér elbontása lesz. Ezt követően várhatóan a park középső területeire összpontosul a munka, melyek egészen az átadóig körülzárva maradnak majd. 
Update: 2018. dec. 17.

Ünnepi munkarend a parkban

A karácsonyi ünnepek alatt nem zajlanak munkák a parkban. Várhatóan már december 20-tól "leteszik a lantot" a munkások és csak januárban folytatódik a fejlesztés. 

December 20-tól december 31-ig már biztosan nem fognak dolgozni a parkban, de a központi területek (csúszdapark, központi tér) valamint a sportkert területe továbbra is zárva marad, hiszen itt később folytatódnak majd a munkák.

Az aszfaltozási munkák végeztével park körbejárható lett, tehát az eddig átadott területek mellett visszaadták a közlekedésnek a Bécsi úti társasházak előtti területet, valamint ideiglenesen megnyitják a játszótér és sportkert közötti sétányt is, bár ez még került aszfaltozásra. Egyedül a közpnti részen nem lehet majd átközlekedni. 
2019-ben az időjárástól függően indulnak majd el a munkák januárban. Új lezárásként várható majd a játszótér lezárása és bontási munkálatai. 
Update: 2018. dec. 17.

Kikerültek az új építési hálók

A december 15-i hétvégén kikerültek az önkormányzat építési hálói, hogy némileg takarják a munkaterületet. 
Update: 2018. dec. 17.

Újra járható a Bécsi úti társasházak előtti sétány

2018. december 15-től, a sikeres aszfaltozási munkák és a kandeláberek telepítése után ismét járhatók a sétányok a Bécsi úti társasházak előtt. 
Már sokan vártak erre, hisz a legtöbb itt élőnek kerülnie kellett a sétányon zajló munkák miatt. 
Update: 2018. nov. 23.

Ismét zajlanak a munkák a leendő sportkert területén

https://holdudvarpark.blog.hu/2018/11/23/ismet_zajlanak_a_munkak_a_sportkert_teruleten
Egyre szebb lesz a sportpark területe is, ahol nemrég tudtak csak – jó néhány hetes kihagyás után – folytatódni a munkák. A Dorottya kocsija nevű köztéri szobor áthelyezése komoly adminisztratív engedélyeztetéssel járt, emiatt álltak le a munkálatok ezen a területen. A szobor a Gyámügyi Osztály…
Egyre szebb lesz a sportpark területe is, ahol nemrég tudtak csak – jó néhány hetes kihagyás után – folytatódni a munkák. A Dorottya kocsija nevű köztéri szobor áthelyezése komoly adminisztratív engedélyeztetéssel járt, emiatt álltak le a munkálatok ezen a területen. A szobor a Gyámügyi Osztály előtt találja majd meg új helyét, restaurálás után.

A leendő sportkert területén egy szórt burkolatú sétány vág majd keresztül, két oldalt pedig egy-egy sportlétesítmény várja a sportolni vágyókat. Ide kerülnek egyrészt a korábbi, kifogástalan állapotban lévő fitnesz eszközök, valamint a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark program által installálásra kerülő hasizom és hátizom erősítő, valamint tolódzkodó-húzódkodó eszközök. Utóbbi egy sikeres pályázat eredménye, melynek keretében a kerület több része is kap majd egy-egy kisebb sportparkot.
Update: 2018. nov. 22.

Újabb lezárás a játszótér mellett

https://holdudvarpark.blog.hu/2018/11/22/ujabb_lezaras_a_jatszoter_mellett
Sajnos a rossz idő miatt nem lehet dolgozni a tervek szerint, például a csúszdapark területén, ezért november 23-tól a játszótér melletti sétányrész kerül lezárásra és bontásra.
Sajnos a rossz idő miatt nem lehet dolgozni a tervek szerint, például a csúszdapark területén, ezért november 23-tól a játszótér melletti sétányrész kerül lezárásra és bontásra.Az időjárás elkezdte akadályozni a munkákat a parkban, a hideg, esős idő miatt nem lehet aszfaltozni a Bécsi úti társasházak alőtti sétányokat, így azok megnyitása is csúszni fog. Szintén az esős, sáros idő miatt kell némileg módosítani a munkák ütemezését, így kerül lezárásra a játszótér és sportkert közötti sétányrész.Ezen a területen a következő napokban felbontják a burkolatot és az új burkolat alapozása is megtörténik.A gyalogos közlekedés az alaprajzon is látható módon, kerülve tud megvalósulni:
 • a lezárt területet ki lehet kerülni a játszótér mellett, az ideiglenesen kialakított, murvás gyalogúton, azonban ezt várhatóan időnként munkagépek is keresztezik,
 • kerülni lehet az óvoda felé is, részben murvás, részben aszfaltozott területen
A parkon átközlekedők, az intézményeket látogatók és a park környékén élők a következő napokban ezeken a kerülőutakon tudnak majd közlekedni. A sétányrész újbóli használata főként az időjárási viszonyok függvénye lesz. 
Update: 2018. nov. 21.

Sakkasztalok a központi téren

https://holdudvarpark.blog.hu/2018/11/20/sakkasztalok_a_kozponti_teren
Már felütötték fejüket a sakkasztalok a központi tér teraszain! Ez a terület csak jövő júniusban kerül majd megnyitásra. 
Már felütötték fejüket a sakkasztalok a központi tér teraszain! Ez a terület csak jövő júniusban kerül majd megnyitásra. Haladnak a munkák a Holdudvar parkban, bár a tempót némileg akadályozza, hogy megkérkezett a lehűlés és a csapadék. Ezen okból például még nem lehetett aszfaltozni a Bécsi úti társasházak előtti sétányrészt, hiába készültek el az alépítmények.Mostantól valószínűleg az időjárás lesz a meghatározó tényező az építkezésen, hisz sok munkafázist akadályozhat a hideg és a csapadékos idő. Az ütemterv azonban nem módosul, a cél továbbra is az, hogy 2019 május végére - június elejére elkészüljön a kivitelezés. Amint az idő engedi, aszfaltozni fogják a társasházak előtti sétányokat és azok újra használhatók lesznek majd. Párhuzamosan több lezárt területen is halad a munka, de a játszótér a tervek szerint csak a jövő év elején kerül először lezárásra.A projekt utolsó hónapjaiban várhatóan zárva lesz a központi tér, a csúszdapark teljes területe és a játszótér is. Ez a központi terület - mely várhatóan a park leginkább várt területe - majd csak a park átadásával együtt kerül megnyitásra. 
Update: 2018. nov. 15.

Újabb lezárás a parkban


2018. november 14-től lezárásra került a csúszdapark belső területe, ahol elkezdődtek a bontási munkák. 

A Holdudvar parkban folyamatosan változik a lezárások térképe, hiszen a területek végleges állapota felé közeledve a kivitelező átadja azokat gyalogos használatra. A hátsó kert és az intézmények közötti sétányok területének megnyitása után hamarosan a Bécsi úti társasházak előtti sétányok is elkészülnek és használhatók lesznek. A csúszdapark területe néhány napja került lezárásra, itt várhatóan egészen az átadásig zajlanak majd a felújítási munkák, hasonlóan a központi térhez. 

Update: 2018. nov. 12.

Folytatódnak a munkák a központi téren

A központi téren már látható az eltolt szintezés, mely a vízjáték melletti teraszos zöldterületeknek és plázsnak ad majd helyet. Ez a területrész csak az park teljes elkészülésével együtt kerül átadásra. 
dsc_0027JPG
Ezzel párhuzamosan a Bécsi úti társasházak előtt is intenzív munka zajlik, itt futópálya, zöldterület és aszfaltos sétány kerül kialakításra, valamint a kisebb, kert jellegű zöldterületeket is rendezni fogja a kivitelezés. A sövényeket kiegészítik, ennek célja hogy védje a gyepet, valamint a más területeken látható díszfüvekből és növényekből is kerül majd ide. A sétányok felől sövényekkel határolt kerteket részben a társasházban lakók gondozzák, ezért itt a már meglévő növények, cserjék is megtartásra kerülnek. Ezen a parkrészen várhatóan november végén befejezik a munkát és a terület újra megnyílik majd a gyalogos közlekedés részére.  blog3jpg
Update: 2018. nov. 12.

Elkészült az óvoda és cukrászda közöti sétányrész

https://holdudvarpark.blog.hu/2018/11/08/elkeszult_az_ovoda_es_cukraszda_kozotti_setanyresz
Nemrég elkészült az a kis sétányrész, ami az Ágoston Művészeti Óvoda és a Gera Cukrászda között van.
Nemrég elkészült az a kis sétányrész, ami az Ágoston Művészeti Óvoda és a Gera Cukrászda között van. Ezen a sétányon a burkolatok kerültek megújításra és létesült egy kisebb, kerékpártároló-sziget is. Ehhez kapcsolódva elkezdődött az óvoda bejárata felőli zöldterület gondozása és beültetése.

Update: 2018. okt. 17.

Szépül az iskola előtti sétány

Egyre több növény és berendezési tárgy jelenik meg a Váradi utcai Általános Iskola előtti sétányon. Megjelentek a díszfüvek, új padok és szemetesek, valamint egy sor biztonságos kerékpártároló. 

Update: 2018. okt. 13.

Padok, szemetesek és új kandeláberek érkeztek

Fokozatosan egyre több infrastrukturális elem kerül ki a parkban: új kandeláberek, padok, szemetesek és biciklitárolók. Egyre több helyen már új kandeláberek világítanak esténként és a közlekedésre átadott területeken már a padok is kikerültek.

A padokkal együtt hamarosan az új szemeteseket és kutyás szemeteseket is kihelyezi a kivitelező. Az általános iskola mellett már sokan várták az új padok érkezését, gyerekek, szülők és idősek is. A padok még nem mindenhol használhatók, ahol zöldterületre kerültek, ott a füvesítés miatt szalaggal jelölt területekre még nem szabad a bejárás. A szolgáltatóház és az Ágoston utcai társasházak között azonban "szabadon hozzáférhetők" a padok és már sokan használják is azokat.

Az általános iskola melletti, szórt burkolatú területen új kerékpártárolók kihelyezése kezdődött el. Ezek a tárolók igen stabilak és biztonságosak, hasonló kerékpártárolók a park más pontján is lesznek majd.

Update: 2018. okt. 13.

Új lezárási térkép a Holdudvar parkban.

https://holdudvarpark.blog.hu/2018/10/03/uj_lezaras_a_tarsashazaknal
Szeptember 4-től lezárásra kerül a Bécsi úti társasházak előtti sétány, itt kezdődnek el a burkolatmegújítási munkák.
Update: 2018. szept. 25.

Az aktuális lezárási térkép a parkban

3b_lezarasi_utem_rgbjpgNemrég lezárásra került az óvoda és az Ágoston u. 2. társasház közötti sétány. Itt kezdődik el a burkolat bontása és az új felületek kialakítása.

Az újabb lezárás a következőt jelenti a parkon átközlekedők életében:
 • A Vörösvári út felől érkezve az óvodát, a gyámügyi osztályt, az általános iskolát és az orvosi rendelőt az óvoda első nagy, lépcsős bejárata felől, az épület melleti járdán lehet majd megközelíteni.
 • Az Igazság Gyógyszertár továbbra is üzemel, bejárata, megközelítése nem változik.
 • A Gera Cukrászdát szintén az óvoda felől, vagy az Ágoston utcai parkoló felől lehet megközelíteni.
 • Az Ágoston utcai társasházakat legkönnyebben a parkoló felől érdemes megközelíteni.
 • A Bécsi úti társasházakat szintén a parkoló felől ajánlott megközelíteni, a csúszdaparkon át közlekedve.
Ez a szakasz néhány hétig tart majd, ez idő alatt várhatóan más kisebb lezárások megszűnnek. Várhatóan a napokban átadásra kerül a szolgáltatóháznál lévő sétányokkal, futópályával, növényes kertekkel tagolt új terület. A Váradi utcai orvosi rendelőnél szintén befejezik majd a munkálatokat.

Hamarosan a Vörösvári út és Bécsi út között húzódó sétány jelenleg munka alatt álló szakasza is használható lesz. Kérjük továbbra is az itt élők türelmét és bizalmát! Ha bármilyen kérdés adódik, az info@obvf.hu címen tudnak kapcsolatba lépni velünk!  
Update: 2018. szept. 25.

Hamarosan használható lesz a hátsó kert - elkészült a park egy része!

 Épp az utolsó simítások zajlanak a sétányok között és a zöldterületeken. A tervek szerint szeptember 26-án délután megnyílik az Ágoston utcai társasházak és szolgáltatóház közötti terület. Ezen a területen az alábbi munkálatok zajlottak le az elmúlt hónapokban:
 • a régi burkolatok és alépítmények bontása
 • új, aszfalt burkolatú sétányok kialakítása
 • új, szórt stabilizált burkolatú sétányok kialakítása
 • új zöldterületek kialakítása, termőfölddel való feltöltése
 • lépcső felújítások, új lépcsők és feljárók építése
 • a szolgáltatóháznál lévő korlátok felújítása, festése
 • a szolgáltatóháznál lévő burkolatok egy részének felújítása
 • növények telepítése
 • öntözőrendszer kialakítása
 • kiszáradt, beteg és balesetveszélyes fák kivágása
 • az e területre eső futópálya kialakítása, gumiburkolattal való ellátása
 • új kandeláberek telepítése
fb3JPG fb4JPG fb5JPGA sétányok elkészülése és a növényesítési munkák után hamarosan megnyílik a terület a gyalogosforgalom előtt. Fontos információ, hogy ezen a területen kerülnek ki még padok és szemetesek is később, néhány héten belül. Kérünk minden kedves itt élőt, parkhasználót, hogy a terület megnyitása után kíméljék a zöldterületeket és csak a sétányokat használják közlekedésre. Mivel a füvesítés a közelmúltban zajlott, a földdel borított területek kímélésével szebb, egységesebb lesz a gyepfelület.  Nemrég lezárásra került a Gera Cukrászda melletti sétányrész, az Ágoston utca 2. társasház és az óvoda között. Itt az óvoda épülete melletti járdán való közlekedés ajánlott!
Update: 2018. júl. 19.

Újabb lezárás a parkban - kezdődik a harmadik ütem

Várhatóan a következő napokban megtörténik a HARMADIK zónás lekerítés a parkban.

A Holdudvar parkban 2018 május végén – június elején kezdődtek meg a felújítási munkálatok. Az első lezárás az Ágoston utca felőli részen történt, a játszótér és a szolgáltatóház között. Elsőként ezen a területen kezdődtek el a bontási munkálatok, melyek fokozatosan a központi térre és a szolgáltatóház körüli lépcsőkre is átterjedtek.

A második bontási ütem az általános iskola melletti sétányt érinti, a sétány mellett ideiglenes, murvás út lett kialakítva a gyalogosok részére.

A harmadik lezárási ütem a napokban várható, az Ágoston Művészeti Óvoda előtti területet érinti. A lenti alaprajzon is látszik, hogy a Vörösvári út és Bécsi út közötti sétány továbbra is járható lesz, amíg az óvoda előtt zajlanak a bontási munkák.


A bontást lassan felváltja az építés!

Az első és második ütem területén hamarosan elkezdődnek az építési munkák, ami jóval kevesebb zajjal és porral jár majd.

Köszönjük a környéken élők szíves türelmét és megértését! Kérdések esetén az info@obvf.hu címen tudnak üzenni nekünk!
Update: 2018. jún. 27.

Lezárások a parkban, megindult a bontási munka!

http://holdudvarpark.blog.hu/2018/06/27/lezarasok_a_parkban
Jelenleg a park két területén került sor lezárásra, mert elkezdődtek a bontási munkák. A lezárások miatt a gyalogos forgalmat segítendő táblákat helyeztünk ki.
Jelenleg a park két területén került sor lezárásra, mert elkezdődtek a bontási munkák. A lezárások miatt a gyalogos forgalmat segítendő táblákat helyeztünk ki.

Az első lezárás néhány hete van érvényben, az Ágoston utca felőli területen. Ehhez a lezáráshoz kapcsolódva néhány parkolóhelyet is le kellett foglalni, az Ágoston utcai parkolóban. A gyalogosok a szolgáltatóház körül akadálytalanul tudnak közlekedni, valamint a Bécsi út felőli sétányon és az általános iskola melletti sétányon is, a Bécsi út és a Vörösvári út között.


A második lezárási ütemben már nincs lehetőség a mobilkerítés mellett közlekedni a fitnesz park mellett, javasolt útvonal a gyalogosok számára a Bécsi út felőli sétány és a parkot keresztező sétányok a Bécsi út és Vörösvári út között. A második ütemben új lezárás történt meg az Óbudai Nagy László Általános Iskola és az óvoda, Gyámügyi Osztály, valamint az orvosi rendelő épülete között. Ebben az ütemben a gyalogos közlekedést a mobilkerítés melletti, murvás sétányok könnyítik meg - ezeken akadálytalanul elérhető a gyámügy bejárata valamint a rendelő is. Az általános iskola az udvara felől közelíthető meg.

Update: 2018. jún. 13.

Elkezdődött az építkezés!

A június 4-i héten lekerítették az első ütemet, a június 11-i héten pedig már megkezdődtek a bontási munkák.
A kivitelezés kezdetéről szórólapon is tájékoztattuk a környéken élőket. 
Thumb elso tajekoztato 0604
Update: 2018. máj. 28.

Piknikkel ünnepeltük a kivitelezés kezdetét

2018. május 26-án egy közösségi piknik keretében ünnepeltük meg, hogy elindul a Holdudvar park felújítása. Ezen az alkalmon velünk tartott az Óbudai Felelős Gazdi Program csapata is.

A piknikre szerencsére nagyon jó időt fogtunk ki. Mivel előző nap nagy zivatar volt, izgatottan reméltük, hogy szombatra már megjavul az idő. Délután 14 órától vártuk az érdeklődőket, finom piknikfalatokkal és italokkal. Három népzenész gondoskodott a jó hangulatról, az esemény pedig inkább kötetlen és családias volt, hogy tudjunk beszélgetni.

Thumb piknik1

Thumb piknik2

Thumb piknik3


A piknikre sokan jöttek azok közül, akik már a tervezésen is velünk tartottak, sokan jöttek a környező társasházakból. Nagy körben megmutattuk a terveket, az organizáció várható ütemezését és az első lezárás várható alaprajzát is.
Thumb 1lezaras holdudvar

Ezen az alaprajzon sárgával látszik az első ütemben várható lezárás. Ebben van az első ütem (hátsó kert) a kivitelező útvonala és a deponálás is. Az első ütemben megkezdődik a hátsó kert bontása és építése, tehát várhatóan - főleg a bontási munkálatok miatt - zajjal fog járni a munkavégzés. A kivitelező parkba való bejárásához elkerülhetetlen néhány parkoló lezárása, mely az Ágoston utcai parkolót érinti majd. A május 28-i héten kerül sor a munkaterület átadására, a következő héten pedig várhatóan megkezdődik a munka a parkban!

Update: 2018. máj. 10.

Projektindító közösségi piknik a parkban

2018. május 26-án ünnepeljük meg a Holdudvar park fejlesztésének indulását.

A 2015-ös közösségi tervezésen megálmodott tervek végre megvalósulhatnak! 2018. májustól indul a Holdudvar park fejlesztése, a fővárosi TÉR_KÖZ pályázat támogatásával.

A projekt indulását egy közösségi piknik keretében szeretnénk megünnepelni, melyre mindenkit szeretettel várunk! A piknik délután 14 órakor kezdődik a park központi terén. Velünk lesz az Óbudai Felelős Gazdi Program csapata, akik kutyás lounge-zsal, játszóházzal, kutyás játékokkal várják az érdeklődőket. Programjuk keretében chip-leolvasás és egészségügyi tanácsadás is lesz.

A gyerekek számára a CELLUX CSOPORT tart kézműves játszóházat, melynek témája az űrhajózás lesz. A gyerekek újrahasznosított anyagokból fognak csillagászati-űrhajós játékokat alkotni. A pikniken finom falatokkal, frissítőkkel és élőzenével járunk minden kedves érdeklődőt!

Thumb holdudvar plakc3a1t
Update: 2018. ápr. 17.

Kutyás takarítás az ÓBUDAI FELELŐS GAZDI program keretében


Április 7-én kutyás takarítást szervezett a Holdudvari Óbudai Kutyások csoportja és az EBOVO Egyesület. A cél az volt, hogy még több kutyásnak mutassanak jó példát a parkban található kutyakaki összeszedésével. A III. kerületi parkfejlesztéseknél, parkhasználatnál visszatérő téma a kutyás jelenlét a zöldterületeken. A közösségi tervezéseknél előfordul, hogy külön alkalmat is szánunk annak, hogy a kutyások és nem kutyások közötti konfliktusokat enyhítsük. Sok feszültség kiindulópontja egyszerű, hiszen rendszeres, visszatérő panasz hogy sok gazdi nem szedi össze kutyája után az ürüléket. Emiatt általánosan sok támadás éri a kutyásokat, még azokat is, akik felelősen gondolkodnak.

Thumb ebovo4

A Holdudvarban működő, aktív kutyás csoportot az EBOVO Egyesület is támogatja, akik nemrég indították el Óbudán a FELELŐS GAZDI PROGRAMOT. Mivel a Holdudvar park közösségi tervezésénél a kutyás téma erősen jelen volt - ennek eredménye például az, hogy lesz szabadon kutyázós zóna a parkban - a csoport szerette volna erősíteni a felelős kutyatartás példáját, és megszervezték a takarítási akciót a parkban.

Thumb ebovo3

A borús idő ellenére sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, melyen a III. kerület közterület-felügyelete is képviseltette magát. A parkban a lelkes önkéntesek segítségével megvalósulhatott a kutyás takarítás, mely példaértékű akció volt és remélhetőleg sok-sok kutyásnak jó példát mutat majd.


Update: 2018. ápr. 17.

Organizációs tervezés beszámoló

2018. március 8-án, nőnap és Zoltán nap délutánján tartottunk egy rendhagyó közösségi tervezési alkalmat az Esernyős kávézóban.Ezen az alkalmon a kivitelezés organizációja, vagyis ütemezése volt a téma.

Az eseményen velünk tartott az Újirány Csoport is, akik a tervvel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A tervezés előtt felelevenítettük a Holdudvar park fejlesztésének előzményeit, beszéltünk a közösségi tervezésről és arról, hogy mi történt 2015 óta. A park fejlesztése várhatóan 1 évig tart, tehát sok ember életére, mindennapjaira lesz hatással. Ezért is fontos, hogy az ütemezést pontosan megtervezzük és igyekezzünk egyeztetni a környéken élőkkel, valamint az itt található intézményekkel. Mivel a lakossági egyeztetést már megelőzte egy intézményi egyeztetés, tudtuk, hogy az Óbudai Nagy László Általános Iskola és az Ágoston utcai Művészeti Óvoda működése milyen ütemezést teszt lehetővé az intézmények előtti területen. Külön egyeztettünk az Orvosi Rendelő és a Gyámügy vezetőivel az intézmények megközelíthetőségéről. A várható ütemezést egy prezentáció formájában mutattuk meg, feltüntetve, hogy a park egyes szakaszai milyen időszakban kerülnek fejlesztésre, és hogy a lezárások alatt hogyan tudnak közlekedni a gyalogosok és a park környezetében élők. Megosztottuk azt is, hogy az ütemtervben rögzítésre kerülnek a parkban szokásos közösségi alkalmak is, például a ballagás, ami főleg a 2018 június közepi időszakot érinti majd, és a park központi területét.
20180308_185751-1jpg
Az ütemezés kapcsán szóba került még a munkarend is. A törvényi szabályzás az építkezéseket, kivitelezéseket a kibocsátott zaj alapján nappali és éjszakai határérték meghatározásával szabályozza. A zajterhelés ilyen nagyvárosias környezetben maximum 45dB lehet este 10 óra és reggel 6 között, reggel 6 és este 10 között pedig maximum 60dB. Ez csak irányadó, természetesen a park fejlesztésénél a munkarendben nem csak a törvényileg meghatározott zajterhelésre figyelünk, hanem arra is, hogy nagyon sok ember életére, mindennapjaira lesz hatással a mindennapos munka, egy éven keresztül. Az ütemtervet a kivitelezővel is részletesen egyeztetjük és jóváhagyás után meg is mutatjuk!  

Update: 2018. febr. 23.

Organizációs tervezés 2018.03.08-án

Thumb c3a1tnc3a9zeti helyszc3adnrajz

A park fejlesztésének ütemezésére vonatkozóan egy újabb lakossági alkalmat hirdettünk meg. Ennek keretében a kivitelezés ütemezésének lépéseit, időbeosztását beszéljük át.

2018. március 8-án az organizációs tervezés keretében megmutatjuk az ütemezési terveket és bárki megoszthatja az azokkal kapcsolatos véleményét, ötleteit, gondolatait. A cél az, hogy a kivitelezés okozta kellemetlenségeket csökkentsük és időben felkészüljünk a munkálatokkal járó ideiglenes változásokra.

Helyszín: Esernyős kávézó, 1033 Fő tér 2. KAMARATEREM

Időpont: 2018. március 8. 17:30

Az esemény facebook meghívója >>>

Update: 2017. dec. 20.

2018-ban indul a kivitelezés

Thumb dsc 0072 1024x683 A TÉR_KÖZ2016 pályázat támogatásával megvalósuló, közösségi tervezéses projekt munkálatai 2018-ban indulnak el. A jövő évben zajlik a Holdudvar park (Vörösvári út – Bécsi út – Váradi utca által határolt terület) közösségi tervezés során megálmodott fejlesztésének kivitelezése, melyre a TÉR_KÖZ2016 pályázaton 449 millió forintot nyert a III. kerületi önkormányzat.

Az Együttműködési Megállapodás már megkötésre került, a fővárossal történő Támogatási Szerződés megkötésére pedig várhatóan 2018 első hónapjaiban kerülhet sor.
A Támogatási Szerződés után kezdődhet el a kivitelezési munka előkészítése. A jövő év első hónapjaiban egy újabb lakossági fórumot hirdetünk majd meg a projekttel kapcsolatban. Ezen a fórumon megnézzük a kiviteli terveket és a fejlesztés organizációját (az építkezések és lezárások ütemezése) alakítjuk ki a megjelenőkkel közösen.

A Holdudvar projekt a HADRIANUS FEJLESZTÉSI PROGRAM része. A program tartalmazza az Önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit, 2020-ig. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei.

A programról bővebben itt tájékozódhat >>>


Update: 2017. okt. 20.

A fejlesztés bemutatása

Update: 2017. jún. 13.

budapest.hu

Update: 2017. jún. 12.

Index - Urbanista

Update: 2017. jún. 11.

A kerületi önkormányzat ezzel a tartalommal indult a 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton:Építés és eszközbeszerzés

 • központi tér kulturális programok befogadására (színpad, nézőtér)
 • ping-pong és sakkasztalok
 • pihenő sétány idősebbeknek (padok, asztalok, ivókút)
 • csúszdapark és tini bandázó rész
 • játszótér
 • sportkert (street workout és fitnesz)
 • futóút  
Nem beruházási elemek
 • kulturális, helytörténeti és egyéb programok, helyi intézmények bevonásával (Óbudai Kulturális központ, Óbudai Múzeum stb.)
Update: 2017. jún. 02.

Megelőző állapot

Update: 2017. jún. 01.

NYERT A KÖZÖSSÉGBEN TERVEZETT HOLDUDVAR!

(Részlet az Urbanista cikkéből) A fővárosi közgyűlés a héten megszavazta a 2016-os TÉR_KÖZ pályázatok eredményét, ahol budapesti kerületek pályázhattak városrehabilitációs beavatkozásokra. A pályázat célja, hogy olyan közterületek és középületek jöjjenek létre, amelyek bárki számára nyitva állnak és erősítik a közösségi életet. A közterületek esetén fontos a gyalogos- és kerékpárosbarát kialakítás és az akadálymentesség.

Óbuda egyik nyertes projektje a már említett Holdudvar park revitalizációja, ami az összes projekt közül a legtöbb támogatást kapja, 449 millió forintot. Maga a park egy olyan helyen van, amit sokan ismernek, mégis el van dugva: a Bécsi út-Vörösvári út villamosvégállomás közelében a tízemeletes házak közé zárt zöldterületről van szó. Ezt tuningolná fel jelentősen a kerület, aminek a tervezésébe az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztési Kft. szakértelme révén sok más óbudai projekthez hasonlóan bevonták a helyieket is, közösségi tervezés keretében
A cikk teljes terjedelemben elérhető itt >>>

Ez a koncepcióterv teljes mértékben a helyi lakosság elképzelései alapján készült. A pályázat sikere a közösségi tervezés sikere is!

A Holdudvar park tervezett talaktsa
Update: 2015. szept. 09.

Holdudvar - a közösségi tervezés alapján született koncepcióterv bemutatása

Nagy volt az érdeklődés, úgyhogy az Esernyős Kávézó különterme teljesen meg is telt szerdán este, amikor az Új Irány tervezői a tervezésben részt vett helyiekkel kiegészülve megtartották a Holdudvar elkészült koncepciótervének prezentációját. Az önkormányzat közösségi tervezési programját Virág Benedek, a Városfejlesztő ügyvezetője mutatta be röviden, ezt követően pedig a tervezők beszéltek a Holdudvarnál lezajlott munkafolyamatról. A kész terveket a tájépítészek és a helyi lakosok együtt mutatták be a közönségnek, amelynek soraiban helyet foglalt Bús Balázs polgármester is. A rendezvény végén megtudhattuk, hogy az önkormányzat szeretné, ha a jelenlegi koncepció alapján jövőre a kiviteli tervek is elkészülhetnének.

Update: 2015. júl. 09.

Holdudvar - harmadik tervezési alkalom

Ezen a héten is folytatódott a Bécsi út – Vörösvári út találkozásánál található “Holdudvar” közösségi tervezése. Ez volt a harmadik alkalom, amit együtt töltöttek a helyiek, a tervezők és a Városfejlesztő munkatársai. Az este már a térkép fölé hajolva találta a tervezőcsapat tagjait, akik egyre több funkciónak találtak helyet a tervlapon.
Update: 2015. júl. 02.

Holdudvar - második tervezési alkalom

A második alkalommal már a problémafeltárásé volt a főszerep, a helyiek csokrokba gyűjtötték a területtel kapcsolatos pozitív és negatív meglátásaikat. Kirajzolódott, hogy hol húzódnak konfliktusok és miben van egyetértés a park használói között.

Update: 2015. jún. 25.

Holdudvar - első tervezési alkalom

Izgalmas találkozóknak ad otthont mostanában a San Marco utcai Óbudai Kulturális Központ. Itt alkotnak tervezőcsapatot minden csütörtök este a „Holdudvar” lakói, hogy tájépítészek szakmai irányítása mellett újratervezzék a parkot, amin nap mint nap keresztülsétálnak. Fiatalok és idősebbek, kutyások és nem kutyások, gyermekesek és egyedülállók egyaránt eljönnek, hogy közösen gondolkodjanak, és megtalálják azokat a kompromisszumokat, amelyek által a Holdudvar valódi közösségi térré válhat. Az első tervezési alkalom a bemutatkozásról szólt, ahol a résztvevők nem csak egymással, hanem a park múltjával – és annak eredeti tervezőjével, Andor Anikó tájépítész asszonnyal – is megismerkedtek.
Update: 2015. jún. 20.

Holdudvar tervezésindító piknik

Kegyesek voltak az égiek június 20-án, és a meteorológusok által ígért eső helyett szikrázó napsütés várta a szombat délutáni piknikezőket a Holdudvar parkban. A Bécsi út – Vörösvári út találkozásánál, a panelépületek között található park az egyike azoknak a területeknek, ahol idén közösségi tervezés zajlik, A következő hetekben a helyiek aktív részvételével gondolja újra a szakma és az önkormányzat a park sorsát, együtt találják ki, hogy milyen legyen az új Holdudvar. A hét hétig tartó tervezési folyamatnak a szombati piknik volt a nyitórendezvénye. Itt jó hangulatban, piknikkosarak, finom bagettek, szabadtéri játékok, kellemes zene és egy kevés bor mellett beszélgethettek az érintettek arról, hogy mit szeretnek és mit változtatnának meg a területen, és hogy ők hogyan képzelik a Holdudvar jövőjét. Bár a piknik is sok tanulsággal szolgált már, az igazi tervezés csak ezután kezdődik: ahogy az a mellékelt menetrendben is látható, június 25-től indul a hét hétig tartó folyamat, amelyre a szervezők ez úton is szeretettel várnak minden érdeklődőt.
Update: 2015. jún. 15.

Holdudvar - a fejlesztés előtti állapot

Ezek a képek a Holdudvar közösségi tervezés előtt készültek. A park területi elhelyezkedése miatt sokak pihenését, kikapcsolódását biztosítja jelenleg is, ugyanakkor számos olyan funkcióval bővülhetne a terület, ami javítana a környéken élők életminőségén.

Thumb dsc 0002

Thumb dsc 0048

Thumb dsc 0072 1024x683

Thumb dsc 0067

Update: 2015. jún. 10.

Elindult a közösségi tervezés a Holdudvar parkban

A Holdudvar a kerület egyik legizgalmasabb, kiváló adottságokkal bíró, jobb sorsra érdemes parkja. A fantáziadúsan megtervezett terület a fennállása óta eltelt négy évtized alatt sokat veszített egykori bájából, és ma már nem igazán szolgál a környékbeliek találkozási pontjaként. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata ezért úgy döntött, hogy közös gondolkodást kezdeményez a park sorsáról.


Az Újirány Tájépítész Kft. profi tervezőcsapata segítségével a helyi lakosok tervezhetik meg álmaik Holdudvarát. A tervezők: B. Orosz Orsolya, Kovács Árpád, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika és bárki, aki csatlakozik a tervezési folyamathoz! A Holdudvar park tehát nem akármilyen módon újulhat meg – hanem a helyi lakosság bevonásával.

A koncepciótervet készítő Újirány egy hét hetes műhely keretében az egész tervezési folyamatot transzparenssé tette. A folyamatban részt vevők megtapasztalhatták, hogy milyen egy tervezőcsapat részévé válni, milyen szépségekkel és nehézségekkel kell szembenézniük a tervezőknek (álmok, ötletek, lehetőségek és korlátok, feszes munkamenet és költségvetési szempontok…), és a csapatmunka szépségeivel is megismerkedhettek.

Thumb menetrend holdudvar

Az egyeztetések célja egy összehangolt koncepció kialakítása, vagyis hogy a résztvevők megegyezésre jussanak maguk között: külön-külön meglévő ötleteiket közös tervvé kellett formálniuk, amelyet a tervezési folyamat végén egy prezentáció keretben mutattak be a kerület vezetésének. Fontos cél az is, hogy a közös munka során a résztvevők olyan csapattá kovácsolódjanak, amely később a helyi közösségi élet motorjává válhat. A tervezési terület lehatárolás: Vörösvári út – Bécsi út – Váradi utca
Tervezőiroda: Új Irány Tájépítész Kft.
Update: 2015. jún. 01.

Hogyan zajlik egy közösségi tervezés?

A közösségi tervezés közterek felújítását megelőző tervezési, újragondolási folyamat, ami a környéken élők bevonásával történik. Tehát azok a lakók, akik a terület környékén élnek, vagy azok, akik rendszeresen használják a területet, beleszólhatnak abba, hogy a tér, felújítás esetén, milyen funkciókkal bővüljön, milyen burkolatot kapjon, milyen növényállománnyal gazdagodjon, stb. Ha egy teret túlnyomóan családosak használnak, akkor talán nem díszkertre, hanem játszótérre van szükség. Ha a használók között sok a kutyás, akkor célszerű kutyás szemeteseket kitenni és kutyafuttatót építeni. Ha figyelünk a környéken élők igényeire, akkor egy sokkal élőbb, kihasznált teret alkothatunk, amit szeretnek az emberek és vigyáznak rá.

A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS során a környéken élők néhány alkalommal találkoznak és közösen hoznak létre egy tervet a tér felújításával kapcsolatban. Az emberek elmondják az igényeiket és ezzel párhuzamosan jobban megismerik a többiek eltérő igényeit is.  Aki például kutyasétáltatásra használ egy területet nem pont arra vágyik, amire egy idősebb lakó, aki kertészkedni szeretne, vagy egy anyuka, aki szeretné, ha a gyerekei játszani és sportolni tudnának a téren. Ezek a találkozók lehetnek nyílt fórumok, ahol bárki megoszthatja a csoporttal a vágyait és ötleteit, illetve műhely-gyakorlatok, ahol a terület konkrét berendezésén dolgozunk. A csoportmunka folyamán meghatározzuk és elhelyezzük a legszükségesebb funkciókat (pl. sportpályák, kutyafuttató, közösségi tér), infrastrukturális elemeket (lámpákat, utakat, padokat, stb.), illetve kitalálhatunk új térelemeket is (szökőkutat, játékokat, árnyékolókat).

A tervezésen tájépítész és tervező szakemberek is részt vesznek, akik szakmai szempontból segítik a közös munkát, elmondják mi kivitelezhető, milyen lehetőségei vagy korlátai vannak az adott területnek, illetve javasolnak, tanácsokat adnak a közösségnek.
A közösségi tervezés végén megszülető, berendezett tér-alaprajzot a tájépítészek dolgozzák fel és az alapján megalkotják a szakmai koncepciótervet. Ennek bemutatása szintén a lakóközösség előtt történik, akik véleményezhetik a tervet és javasolhatnak változtatásokat. Ha a terv elfogadásra kerül, akkor a kivitelezési terv elkészítésén a sor, ami már minden információt és részletet tartalmaz a felújítással kapcsolatban.

A III. kerület (Óbuda-Békásmegyer) Önkormányzata 2015 óta minden közterület felújítást közösségi tervezéssel együtt valósít meg. Ez a tervezési módszer egyre népszerűbb, mert segítségével egyrészt összehozhatók az adott terület környékén élők, akik közösségi élete fejlődni fog a tervezés során, másrészt olyan felújítások valósíthatók meg, melyekkel a környéken élők valóban elégedettek lesznek és melyeket örömmel használnak majd.


Hozzászólások