Update: 2021. márc. 27.

Szeptember végéig elkészül a sétány!

Hamarosan megkezdődnek a Duna sétány kivitelezési munkálatai, ezért érdemes számba venni, hogy mi minden történt a legutóbbi közösségi tervezési alkalom óta, hogyan módosult a terv, illetve mi várható a közeljövőben.

Az önkormányzat a lakossági igényeket figyelembe véve átdolgozta és véglegesítette a tervet, majd 2020-ban kiírta a közbeszerzést, amely azonban eredménytelenül zárult, ugyanis a beérkezett árajánlatok túl magasnak bizonyultak. A beruházás területét leszűkítve és a költségvetést megemelve végül sikerült kivitelezőt találni, és így idén áprilisban végre megindulhat az építés.

A 2019-es tervezési találkozó alkalmával bemutatott tervek tehát két fő ok miatt változtak meg: egyrészt az ott megfogalmazott lakossági javaslatok miatt, másrészt pedig a költségek csökkentése érdekében. Az alábbiakban bemutatjuk a tervet, és külön kitérünk ezekre a változásokra is. 

TERVLAP1
A Gubacsi-hídtól a játszótérig (pontosabban a közösségi kert vonaláig) egybefüggő sétány jön létre. Az ennél délebbre fekvő terület bevonására költségcsökkentés miatt nem kerülhetett sor ebben az ütemben. A terület a jelenleginél könnyebben lesz megközelíthető: a Gyógyfürdő és a Duna Garden Hotel között egy új sétánylejárat jön létre, amin keresztül közvetlenül a Duna partjára lehet jutni.

A helyiek kérését meghallgatva a sétány vonalvezetését úgy terveztette át az önkormányzat, hogy – ívesebb formák alkalmazásával - a meglévő faállomány a lehető legteljesebben megmaradhasson. A sétányon összesen 129 fát mértek fel a szakértők, melyekből csupán négyet kell kivágni: egyet a Vakvarjú előtt az egészségi állapota miatt, három kisebbet pedig a Gyógyfürdő előtti részen – utóbbiak tájidegen fajták, melyek az építés szempontjából is rossz helyen vannak. Természetesen a kivágandó fákat a törzsátmérőjüknek megfelelően pótolni fognak a beruházás során, így a megmaradó 125 fa mellé 38 új, a dunaparti környezetbe illő fa kerül kiültetésre.

A sétány fő burkolata a Vakvarjú mellett már megismert térkő, a kis közösségi terek, „teresedések” pedig jellemzően faburkolatot kapnak. A kialakításhoz illeszkedik az utcabútorok – padok, asztalok stb. – formaválasztása is. A sétány belépési pontjaira kerékpártárolók kerülnek, de maga a sétány alapvetően a gyalogosokat szolgálja ki.

A játszótér kicsit más kialakítást kap, de néhány új eszközt leszámítva főként a meglévő eszközök kerülnek vissza – természetesen a szükséges felújítás után – a területre. Egy másik projekt keretén belül fedett kültéri fitneszpark kerül a játszótér közelébe.

Az egész beruházás egyik leglátványosabb elemei a stégek lesznek – ezek részben cölöpökön álló „víziállások”, részben a Dunán lebegő „úszóművek”, melyeken padok és nyugágyak csábítják majd a látogatókat a vízközeli pihenésre.

A Duna sétány természetesen ezután is otthona az itt található vízisport-kedvelőknek is. A megújulás után minden bizonnyal sokkal nagyobb forgalom várható majd a parton, így a vízre szállóknak és a sétálóknak fokozott figyelmet kell majd fordítaniuk egymásra. A tervezők úgy alakították ki a csónakházak előtti tereket, hogy az egymást keresztező forgalmak a lehető legkevésbé zavarják egymást.  

A felújítás 2021 áprilisában kezdődik majd el, és szeptember végéig fog eltartani. Ezen idő alatt a sétány nagy része le lesz zárva, de az itt található éttermek és csónakházak alapvetően üzemelni tudnak. Minderről részletesebben majd egy másik cikkben számolunk be.


GalériaHozzászólások