Update: 2019. máj. 23.

Kielemeztük a kérdőíveket!

Az adatokat feldolgoztuk és, mint ígértük, rövid összefoglalót adunk abból, hogy milyen visszajelzések érkeztek hozzánk a közelmúltban lezárult online kérdőíven keresztül.


A kérdőívet, mely április 18. és május 4. között volt elérhető, 515-en (59 százalék nő, 41 százalék férfi) töltötték ki. A válaszadók átlagéletkora 40 év volt és a legtöbben a kikapcsolódást jelölték meg arra a kérdésre, hogy mire használják elsődlegesen a Duna-partot. A második legnépszerűbb válasz a sportolás volt, de sokan írták azt is, hogy jelenleg egyáltalán nem használják a partszakaszt.Ennek lehetséges okaiba adtak bepillantást a további kérdések.Szinte minden válaszoló egyetértett például teljesen (53 százalék) vagy részben (38 százalék) azzal, hogy „Nehéz lejutni itt a vízpartra.”Ugyanez volt igaz arra a kérdésre is, hogy „Lehetne-e rendezettebb a terület.” ( teljesen egyetért – 90 százalék, részben egyetért – 9 százalék), hogy „Vannak-e közlekedési problémák a területen.” (teljesen egyetért – 70 százalék, részben egyetért – 25 százalék), illetve, hogy „Lehetne-e több zöld ezen a részen.” (teljesen egyetért – 63 százalék, részben egyetért – 30 százalék).Azzal, hogy a partszakaszt úgy kéne hagyni, ahogyan jelenleg van, a válaszadóknak mintegy 91 százaléka nem értett egyet, 88 százalék pedig úgy érzi, hogy a jelenleginél jobban ki lehetne használni a területet.Az is kiderült, hogy ha lenne rá lehetőség, a válaszadók közül szinte mindenki (96 százalék) szívesen sétálna közvetlenül a parton.A helyben elérhető szolgáltatásokra vonatkozó kérdésnél nagyobb volt a szórás. 66 százalék egyáltalán nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „Sok szolgáltatás érhető el a területen.”, míg 4 százalék teljesen, 30 százalék pedig csak részben értett egyet ezzel.
A kérdőív alapján minden válaszoló szívesen töltene több időt a partszakaszon, ugyanakkor a helyi közbiztonság tekintetében sokakban vannak kérdőjelek. A válaszadók 31 százaléka teljesen, míg 48 százalékuk legalább részben egyetértett azzal, hogy „Nem elég biztonságos a partszakasz.”.
Arra kérdésre, hogy "Ha csak egy dolgon lehetne változtatni a partszakaszon, mi lenne az?" sokszínű válaszokat kaptunk.Ezek közt szerepelt többek közt a partszakasz teljes hosszának sétálhatóvá tétele, a rendezett környezet kialakítása, a padok számának növelése, a terület autómentessé tétele, a parkolási probléma megoldása, több fa, virág ültetése, a közvilágítás javítása, a vendéglátóhelyek számának növelése, a lejuthatóság javítása. Volt, aki stégeket, míg mások szabadstrandot, több játszóteret, szabadtéri kiállításokat szeretnének látni.Az eddigi lakossági visszajelzések alapján egyértelmű konszenzus van arról, hogy rendezett vízparti sétányt kellene létrehozni a területen. Az egyedi válaszokból látszik, hogy ezt általában a megfelelő infrastruktúrával (padok, közvilágítás, szemetesek, nyilvános WC stb.) képzelik el a kerületiek, de megőrizve a természetközeli jelleget (nádas megőrzése, fatelepítés stb.) és kihasználva a víz közelségét (stégek stb.).
Köszönjük még egyszer a segítséget! A partszakasz megszépítése a visszajelzések figyelembevételével folytatódik! 

GalériaKapcsolódó link


Hozzászólások