Update: 2019. jún. 23.

Beszámoló a június 20-i tervegyeztetésről

A húsvéti problémafeltáró kitelepülés és az azt követő megoldáskereső kérdőívezés (illetve rengeteg önkormányzati szakmai egyeztetés) eredményeként elkészült egy koncepciójavaslat a pesterzsébeti Duna sétányra. Június 20-án ennek megvitatására találkoztunk a környékbeliekkel a parti játszótéren. A két és fél órás találkozó végére sok további ötletet gyűjtöttünk egy alapvetően mindenki által támogatott tervhez.

Fél hatra nem csak az érdeklődők jelentek meg szép számban, hanem az eső is szitálni kezdett, ám közösen úgy döntöttünk, hogy amíg csak lehet, a fák alá húzódva beszélgetünk a tervekről. A csaknem nyolcig tartó tervegyeztetés felénél vettük végül tudomásul, hogy jobb lesz élni a Vakvarjú étterem által felkínált teremmel, innentől tehát bent folytattuk a beszélgetést. A szintén erre a napra gondolt bejárásra, melyen a zöldfelület állapotát néztük volna meg, az időjárás miatt nem is tartottuk meg.

A találkozó kezdetén először bemutattuk projektünk kereteit: beszéltünk a tervezési terület határairól, az elnyert fővárosi pályázat feltételeiről és az eddigi egyeztetésekről. Ezt a tervezők által készített koncepciójavaslat bemutatása követte. Az elkészített koncepció lényegi javaslata egybecseng a kérdőívezés eredményével és az önkormányzat elképzeléseivel: jöjjön létre egy teljesen bejárható parti sétány a Gubacsi-hídtól a soroksári kerülethatárig tartó 900 méteres részen. A sétány a gyógyfürdőtől kezdve a csónakházak, éttermek előtt fut majd, és a jelenleginél jóval egyszerűbben, több helyen lehet megközelíteni a Vízisport utca felől. Tovább növeli a vízközeli élményt, hogy a sétányhoz sok “vízi sétány” is kapcsolódik, vagyis olyan stégek, amelyek a gyalogútból indulnak ki, és abba is érnek vissza. A terv új funkciók létrehozásával és a régiek megújításával is számol: kültéri fitneszrész és piknikezőhely alakulna ki, a játszótér pedig új elemekkel bővülne. (A galériában található képeken részletesen is meg lehet nézni a tervjavaslatot, külön kinagyítva pedig a játszótér-bővítésre vonatkozó elképzeléseket.)
duna_setany_Bkoncepcio_20190614
Az ezt követő beszélgetésekben nagyon sok kérdés és vélemény hangzott el. Ezeket mind összegyűjtöttük, az alábbiakban pedig a legtöbbször elhangzott gondolatokat foglaljuk össze:

  • Szinte mindenki megemlítette, hogy az alapkoncepciót nagyon támogatják, és az elkészült tervjavaslat is egy esztétikus, tetszetős sétány képét mutatja - alapvetően tehát kifejezetten pozitív volt a tervek fogadtatása.
  • A tervezés és a megvalósítás során különös figyelmet kellene fordítani a fákra, azok védelmére, megőrzésére, ápolására. Emiatt abban maradtunk, hogy a továbbtervezést követően majd egy olyan fabejárást fogunk tartani, melyen közösen megyünk végig a teljes partszakaszon egy szakértővel, megvizsgálva a tervezett beavatkozásokat.
  • Sokan kérték, hogy a sétányra - különösen a déli részére - még több pad kerüljön ki, lehetőséget adva a közösségi együttlétre és a nyugodt kikapcsolódásra is. Főként az idősebbeknek fontos, hogy a padok (legalább részben) támlával ellátottak legyenek, és a víz felé nézzenek. A fiatalok közül többen pedig egy kisebb közösségi hely betervezését kérték.
  • Többen javasolták, hogy a sétány vonalai legyenek valamivel íveltebbek, kevésbé szögletesek. A szervezők ennek kapcsán arról tájékoztattak, hogy készült egy “ívesebb” tervváltozat is, ami viszont várhatóan magasabb költségű lenne a “szögletesebb” kialakításúnál (különösen a vízi sétányok esetében). Végül abban maradtunk, hogy jó lenne, ha legalább a parti gyalogút esetében lehetne kicsit gömbölyíteni a sétány formáját.
  • Leggyakrabban a játszóteret használó szülőktől hallottuk azt a javaslatot, hogy játszótér és a nyitottá váló sétány közé valamilyen elválasztást, kerítést érdemes lenne betervezni. Ez megakadályozná, hogy a gyerekek kiszaladgáljanak a nyüzsgőbbé váló gyalogútra, ráadásul - ha éjszakára bezárna a játszótér - segíthetne megelőzni az esetleges rongálásokat, nem funkció szerinti használatot.
  • Fontos kérdés volt, hogy hogyan viszonyuljon a sétány a kerékpáros használathoz. Megállapítottuk, hogy a hely szűke miatt nincs arra lehetőség, hogy elkülönített biciklis nyomvonal jelenjen meg (ugyanez szól a szintén felmerült futópálya ellen), ráadásul komoly veszély- és konfliktushelyzeteket is jelentene, ha a hajójukat épp a vízre vivő evezősök kereszteznék a kerékpáros útvonalat. A bicikliút tehát továbbra is a Vízisport  utcában futna, a sétányon pedig csak tolni szabadna a kerékpárokat. A belépési pontokhoz viszont kerülnének biciklitárolók, ezzel is ösztönözve, hogy minél többen érkezzenek két keréken. Felmerült ötletként, hogy a sétány burkolatát kéne úgy kialakítani (ami a mostani tervekben betonként szerepel), hogy azon a kerékpározás kevésbé legyen komfortos. Ettől függetlenül is többen javasolták, hogy a burkolat inkább vízáteresztő anyagból álljon, hiszen az természetesebb, és például egy stabilizált murván a futás is sokkal kényelmesebb, mint a betonon.
  • Az egyik legtöbbet emlegetett észrevétel a meglévő és várható parkolási gondokra vonatkozott. A Vízisport utcában már így is meglévő konfliktushelyzeteket tovább nehezíti, ha a megújuló sétány miatt megnő az idelátogatók száma. Sokan tartanak attól, hogy a megújuló gyógyfürdő parkolója sem lesz elegendő ahhoz, hogy csúcsidőszakban elnyelje a működéséből származó többletforgalmat. A parkolással kapcsolatos félelmek nem megalapozatlanok, és az önkormányzat már dolgozik azon, hogy valamilyen megoldást találjon ezekre. Mivel azonban a Duna sétány projekt tervezési területében nincs parkolásra alkalmas terület, a téma kapcsán abban maradtunk csak, hogy kiemelten kérjük egy megoldási javaslat kidolgozását a terület közvetlen környezetében.
  • A fentiek tehát a legáltalánosabb, leginkább konszenzusos vélemények voltak, de ezeken felül is sok észrevételt tettek a megjelentek (ahogy az a képgalériánkban szereplő feliratokból is látható).
DSC_0152
A csaknem két és fél órás tervegyeztetés lezárásaként még egyszer megerősítettük, hogy nem utoljára találkoztunk, és a továbbtervezés után újabb lehetőséget biztosít az önkormányzat az eszmecserére. Ennek időpontjáról majd a projekt felületein adunk hírt, amiket mindenképp érdemes figyelemmel kísérni.
“Duna sétány Pesterzsébeten” Facebook-oldal
budapestdialog.hu/dunasetanyGalériaKapcsolódó link


Hozzászólások