Update: 2022. máj. 10.

Köszönjük, hogy velünk ünnepeltetek!

Bár a tél vége óta bárki látogathatta már a Duna sétányt, megvártuk a jó időt, hogy ünnepélyesen is átadásra kerüljön a fejlesztés. 2022. május 8-án színes programok keretén belül köszöntöttük a legmenőbb Duna-partot. Az alábbi videóval idézzük fel a kivitelezés állomásait, és egyben köszönetet mondunk mindenkinek, aki támogatta a fejlesztést!
Update: 2022. márc. 02.

Megnyitott a sétány!

Február végével befejeződtek a munkálatok a Duna sétányon, immár mindenkit szeretettel várunk a partszakaszon! A sétány házirendjét - ami az alábbi képen látszik - kérjük,  mindenki tartsa be, hiszen ezzel biztosítható, hogy sokáig olyan szép maradjon, mint most, és valamennyi látogatója jól érezhesse magát a Duna közelségében!
A megnyitó ünnepségre majd májusban kerül sor, addig is mindenkinek sok örömet kívánunk a sétányon való időtöltéshez!
Update: 2021. okt. 01.

Megkezdődött a sétány műszaki átadása

Elkezdődött a műszaki átadás a Duna sétányon! A kivitelező elkészült az eredetileg vállalt munkákkal, néhány menet közben vállalt többletfeladat és az úszóművek elhelyezése maradt csak hátra, így az önkormányzat elkezdi a teljesítés ellenőrzését. Az ilyenkor szokásos hivatalos folyamat néhány hétig tart, így valószínűleg október második felében nyitja meg kapuit Budapest legújabb Duna-parti sétánya. Ahogy lesz pontosabb információnk a megnyitásról, természetesen közzétesszük!
Update: 2021. aug. 18.

Végigjártuk az érdeklődőkkel az épülő sétányt

Ahogy azt korábban meghirdettük, augusztus 18-án nyitott bejárást tartottunk a Duna sétánynál, így bárki megtekinthette, hogyan halad az építkezés a területen. Végül nagyjából egy óra alatt jártuk végig a körülbelül 600 méteres távot – tehát nem siettünk, így aztán jutott idő a legapróbb részletkérdésekre is. A nem túl nagyszámú, ám annál lelkesebb érdeklődőcsapat – akik között helyi lakos, önkormányzati képviselő és környékbeli vállalkozó is volt – mindenre kíváncsi volt, és a kivitelezővel közösen igyekeztünk az összes kérdést megválaszolni. Végigjártuk a burkolt sétányt, megnéztük a már a helyükön álló padokat, átbeszéltük többek között az öntözőrendszer működését (ami a vizét a fenntarthatóság jegyében közvetlenül a Dunából nyeri), a szemünk láttára szállították el a régi villanyoszlopokat, kipróbáltuk az ivókutakat, megcsodáltuk a szerkezetében már szinte teljesen elkészült cölöpös stégeket… és még hosszan lehetne sorolni a látottakat. És bár nem győztük hangsúlyozni, hogy még semmi nem végleges, hiszen a munkaterületen folyamatos a munka, ahhoz azért már nem kellett túl nagy képzelőerő, hogy magunk elé tudjuk képzelni, milyen jó is lesz nemsokára közösen sétálni a sétányon.

Érdemes külön megemlíteni, hogy a sétányra egy új lejárat is létrejön a strand és a hotel között. Ennek burkolata már elkészült, ám ez is akkor nyeri majd el végleges képét, mikor a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő beruházásában elkészül a Vízisport utcai új teherkapu. Emellett pedig a játszótér mellé egy állami pályázat keretében fitneszpark épül. Mivel a sétány építése a tervezett ütemezésnek megfelelően halad, ezért ha ez a két beruházás is elkészül szeptember végére, októberben már zavartalanul élvezhetjük a megújult Duna sétányt.

Köszönjük mindenkinek, aki időt tudott szakítani a bejárásra!
Update: 2021. aug. 12.

Nyitott munkaterület-bejárást hirdetünk augusztus 18-ra

Halad a munka a Duna sétányon, és erről hamarosan akár saját szemükkel is meggyőződhetnek az érdeklődők. Augusztus 18-án 10 órától ugyanis egy vezetett munkaterület-bejárást tartunk a sétányon -  a résztvevők megnézhetik, hogyan haladnak a munkálatok, milyen elemek kerültek már a helyükre, és mi van még hátra a kivitelezésből. Mivel a bejárás egy munkaterületet érint, ezért - a munkavédelmi előírások miatt - a bejárást egy rövid képzéssel kezdjük majd, illetve kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék augusztus 17-én 14.00-ig ezen a linken. Találkozunk szerdán 10 órakor a sétány északi, Gubacsi híd felőli bejáratánál!

Aki nem tud eljönni, az az alábbi képgalériával vigasztalódhat. Ahogy az látszik, szinte teljesen megépült már a stégek szerkezete, helyükre kerültek a strand előtti részen az új kandelláberek, és a játszótér gumiburkolata is látható már.

Update: 2021. jún. 05.

Közösségi tér az építkezés alatt is

Két hónapja tart már a Duna sétány építése, és egyre több helyen láthatjuk, ahogy a barátságosan kanyargó dunaparti gyalogút elnyeri alakját. Bár a kivitelezés idejére az eddiginél is kevesebb helyen lehet lejutni a folyóhoz, kis kárpótlásként egy ideiglenes okospad került a VakVarjú Étterem és az ESMTK csónakháza közé, korai hírmondójául a szeptemberben lezáruló fejlesztésnek. Reméljük, sokan használják majd leülésre, közösségi feltöltődésre a nap energiáját használó, internetet és telefontöltési lehetőséget is kínáló okospadot!
Update: 2021. máj. 18.

Keresd a mesekavicsokat, és vidd el őket a Dunához!

Vízipók és barátai elrejtőztek Pesterzsébet központjában, és csak rád várnak! Találj minden figurából egyet, és vidd el őket a megújulás alatt álló Duna-sétányra, a VakVarjú Étteremhez, ahol az öt kavicsért cserébe kapsz egy csokit! ·      
 • A játékban öt mesefigura vesz részt: Vízipók, Keresztespók, Hátonúszó, Iszapcsiga és Tányércsiga. Őket festettük rá azokra a kavicsokra, amiket meg kell találnod. ·      
 • Mind az öt figurából tízet-tízet rejtettünk el, és arra kérünk, te mindegyikből csak egyet-egyet vegyél el, hogy másnak is megmaradjon a keresés öröme! ·      
 • Mikor összegyűjtötted az öt különböző mesekavicsot, irány a pesterzsébeti VakVarjú Étterem, ahol szemfülességed jutalma egy csoki! (Cím: Vízisport utca 12-18.; Nyitva tartás: minden nap 11:30-23:00) ·     
 • Ha van kedved, mielőtt átadnád a VakVarjúban a mesekavicsokat, készíts egy közös képet velük a Duna-parton, és töltsd fel Facebook-oldalunkra (DUNA Sétány Pesterzsébeten), hogy mások is lássák, milyen ügyes voltál!

Hová bújt a Vízipók?
Vízipók egy magas, tornyos, neogót stílusú épület környékén bújt el, amit 1909-ben épült fel Bánszky Mihály tervei alapján. Főleg vasárnaponként és ünnepek idején láthatsz itt sok embert megfordulni. Az épület előtti szobor környékén érdemes alaposan körülnézni, hátha ott van még Vízipók!... 

Hová bújt a Keresztespók?
Keresztespókot egy olyan épület környéként találod, aminek valaha két tornya is volt, de ma már egy sincs. 1906-ban adták át, szecessziós stílusban készül Hegedűs Ármin tervei szerint. Immár 115 éve születnek itt meg a Pesterzsébetet érintő legfontosabb döntések. Egy szép hölgyet (településünk névadóját) ábrázoló szobor környékén kutassatok Keresztespók után…

Hová bújt az Iszapcsiga?
Iszapcsiga egy olyan épület környékén lapul, ami valaha Bocsák Antal építőmester lakóháza volt, a ’80-as évek óta azonban valami egész más költözött ide. Itt megismerheted Pesterzsébet múltját – rengeteg érdekes fotót, tárgyat, rajzot, térképet nézegethetsz, ha betérsz. És a kertben biztosan rábukkansz Iszapcsigára is…

Hova bújt a Tányárcsiga?
A Tányércsiga egy díszes, különleges kapu alá bújt, amit székely testvérvárosunkkal együtt állítottunk Pesterzsébet 80. „névnapján”. A közelben egy forgalmas út és egy nagy zászló is emelkedik.

Hová bújt a Hátonúszó?
Hátonúszó vízközelbe bújt, valahová, ahol nagyot fog tudni fürödni. Ez a hely nem túl régen, sok év után nyitott meg újra, ugyanis már az 1930-as évektől kezdve sokan látogatták gyógyhatású vize miatt, ám az ezredforduló után kénytelen volt bezárni kapuit. Manapság medencék, szaunák, szolgáltatások tömege várja a pesterzsébetieket – és persze a lépcső környéken rejtőző Hátonúszót is.
Update: 2021. márc. 30.

Átadták a munkaterületet, kezdődhet a sétányépítés

Jó hangulatú találkozón vette át kivitelező a munkaterületet a leendő pesterzsébeti Duna sétányon. A parton működő létesítmények képviselői, az önkormányzat és a tervezők még egyszer átbeszélték a terveket és a megvalósítás folyamatát a kivitelezővel, és utoljára végigjárták a sétányt a jelenlegi, elzárt formájában. A napokban megkezdődnek a munkálatok, és októberben, mikorra elnyeri új formáját a terület, remélhetőleg már a vírus sem áll útjában egy sokkal nagyobb szabású ünnepségnek.

Mint ismeretes, Pesterzsébet Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával újítja meg és nyitja egybe a jelenleg szétszabdalt, helyenként elhanyagolt Duna-parti területeket a Gubacsi hídtól a Vizes játszótérig. Létrejön a Duna sétány, amely kulturált, esztétikus környezetben kínál majd víz- és természetközeli élményt minden idelátogató számára. A közösségi terekkel, pihenőrészekkel, látványos stégekkel bővülő sétányhoz az eddigieknél könnyebb lesz lesétálni, hiszen a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő és a Duna Garden Hotel és Étterem közötti részen új lejárat is nyílik majd a partra. A játszóteret is érintő megújulás részleteit ebből a cikkből részletesebben megismerhetik.

A héten induló munkálatok szeptember végéig tartanak el. Ezen idő alatt a partszakasz nagy része lezárásra kerül – így nem lesz elérhető a Vizes játszótér és a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő előtti terület, illetve a csónakházak előtti terület nagy része sem. Kisebb-nagyobb korlátozásokkal, de folyamatosan működni tud azonban a VakVarjú étterem és az ESMTK vizitelepe, bár az átmenetileg szűkebbé váló tér miatt sokkal nagyobb odafigyeléssel kell majd itt közlekednie a látogatóknak. Előre is köszönjük mindazok türelmét és megértését, akiknek kellemetlenséget okoznak a munkálatok!
Update: 2021. márc. 27.

Szeptember végéig elkészül a sétány!

Hamarosan megkezdődnek a Duna sétány kivitelezési munkálatai, ezért érdemes számba venni, hogy mi minden történt a legutóbbi közösségi tervezési alkalom óta, hogyan módosult a terv, illetve mi várható a közeljövőben.

Az önkormányzat a lakossági igényeket figyelembe véve átdolgozta és véglegesítette a tervet, majd 2020-ban kiírta a közbeszerzést, amely azonban eredménytelenül zárult, ugyanis a beérkezett árajánlatok túl magasnak bizonyultak. A beruházás területét leszűkítve és a költségvetést megemelve végül sikerült kivitelezőt találni, és így idén áprilisban végre megindulhat az építés.

A 2019-es tervezési találkozó alkalmával bemutatott tervek tehát két fő ok miatt változtak meg: egyrészt az ott megfogalmazott lakossági javaslatok miatt, másrészt pedig a költségek csökkentése érdekében. Az alábbiakban bemutatjuk a tervet, és külön kitérünk ezekre a változásokra is. 

TERVLAP1
A Gubacsi-hídtól a játszótérig (pontosabban a közösségi kert vonaláig) egybefüggő sétány jön létre. Az ennél délebbre fekvő terület bevonására költségcsökkentés miatt nem kerülhetett sor ebben az ütemben. A terület a jelenleginél könnyebben lesz megközelíthető: a Gyógyfürdő és a Duna Garden Hotel között egy új sétánylejárat jön létre, amin keresztül közvetlenül a Duna partjára lehet jutni.

A helyiek kérését meghallgatva a sétány vonalvezetését úgy terveztette át az önkormányzat, hogy – ívesebb formák alkalmazásával - a meglévő faállomány a lehető legteljesebben megmaradhasson. A sétányon összesen 129 fát mértek fel a szakértők, melyekből csupán négyet kell kivágni: egyet a Vakvarjú előtt az egészségi állapota miatt, három kisebbet pedig a Gyógyfürdő előtti részen – utóbbiak tájidegen fajták, melyek az építés szempontjából is rossz helyen vannak. Természetesen a kivágandó fákat a törzsátmérőjüknek megfelelően pótolni fognak a beruházás során, így a megmaradó 125 fa mellé 38 új, a dunaparti környezetbe illő fa kerül kiültetésre.

A sétány fő burkolata a Vakvarjú mellett már megismert térkő, a kis közösségi terek, „teresedések” pedig jellemzően faburkolatot kapnak. A kialakításhoz illeszkedik az utcabútorok – padok, asztalok stb. – formaválasztása is. A sétány belépési pontjaira kerékpártárolók kerülnek, de maga a sétány alapvetően a gyalogosokat szolgálja ki.

A játszótér kicsit más kialakítást kap, de néhány új eszközt leszámítva főként a meglévő eszközök kerülnek vissza – természetesen a szükséges felújítás után – a területre. Egy másik projekt keretén belül fedett kültéri fitneszpark kerül a játszótér közelébe.

Az egész beruházás egyik leglátványosabb elemei a stégek lesznek – ezek részben cölöpökön álló „víziállások”, részben a Dunán lebegő „úszóművek”, melyeken padok és nyugágyak csábítják majd a látogatókat a vízközeli pihenésre.

A Duna sétány természetesen ezután is otthona az itt található vízisport-kedvelőknek is. A megújulás után minden bizonnyal sokkal nagyobb forgalom várható majd a parton, így a vízre szállóknak és a sétálóknak fokozott figyelmet kell majd fordítaniuk egymásra. A tervezők úgy alakították ki a csónakházak előtti tereket, hogy az egymást keresztező forgalmak a lehető legkevésbé zavarják egymást.  

A felújítás 2021 áprilisában kezdődik majd el, és szeptember végéig fog eltartani. Ezen idő alatt a sétány nagy része le lesz zárva, de az itt található éttermek és csónakházak alapvetően üzemelni tudnak. Minderről részletesebben majd egy másik cikkben számolunk be.

Update: 2019. jún. 23.

Beszámoló a június 20-i tervegyeztetésről

A húsvéti problémafeltáró kitelepülés és az azt követő megoldáskereső kérdőívezés (illetve rengeteg önkormányzati szakmai egyeztetés) eredményeként elkészült egy koncepciójavaslat a pesterzsébeti Duna sétányra. Június 20-án ennek megvitatására találkoztunk a környékbeliekkel a parti játszótéren. A két és fél órás találkozó végére sok további ötletet gyűjtöttünk egy alapvetően mindenki által támogatott tervhez.

Fél hatra nem csak az érdeklődők jelentek meg szép számban, hanem az eső is szitálni kezdett, ám közösen úgy döntöttünk, hogy amíg csak lehet, a fák alá húzódva beszélgetünk a tervekről. A csaknem nyolcig tartó tervegyeztetés felénél vettük végül tudomásul, hogy jobb lesz élni a Vakvarjú étterem által felkínált teremmel, innentől tehát bent folytattuk a beszélgetést. A szintén erre a napra gondolt bejárásra, melyen a zöldfelület állapotát néztük volna meg, az időjárás miatt nem is tartottuk meg.

A találkozó kezdetén először bemutattuk projektünk kereteit: beszéltünk a tervezési terület határairól, az elnyert fővárosi pályázat feltételeiről és az eddigi egyeztetésekről. Ezt a tervezők által készített koncepciójavaslat bemutatása követte. Az elkészített koncepció lényegi javaslata egybecseng a kérdőívezés eredményével és az önkormányzat elképzeléseivel: jöjjön létre egy teljesen bejárható parti sétány a Gubacsi-hídtól a soroksári kerülethatárig tartó 900 méteres részen. A sétány a gyógyfürdőtől kezdve a csónakházak, éttermek előtt fut majd, és a jelenleginél jóval egyszerűbben, több helyen lehet megközelíteni a Vízisport utca felől. Tovább növeli a vízközeli élményt, hogy a sétányhoz sok “vízi sétány” is kapcsolódik, vagyis olyan stégek, amelyek a gyalogútból indulnak ki, és abba is érnek vissza. A terv új funkciók létrehozásával és a régiek megújításával is számol: kültéri fitneszrész és piknikezőhely alakulna ki, a játszótér pedig új elemekkel bővülne. (A galériában található képeken részletesen is meg lehet nézni a tervjavaslatot, külön kinagyítva pedig a játszótér-bővítésre vonatkozó elképzeléseket.)
duna_setany_Bkoncepcio_20190614
Az ezt követő beszélgetésekben nagyon sok kérdés és vélemény hangzott el. Ezeket mind összegyűjtöttük, az alábbiakban pedig a legtöbbször elhangzott gondolatokat foglaljuk össze:

 • Szinte mindenki megemlítette, hogy az alapkoncepciót nagyon támogatják, és az elkészült tervjavaslat is egy esztétikus, tetszetős sétány képét mutatja - alapvetően tehát kifejezetten pozitív volt a tervek fogadtatása.
 • A tervezés és a megvalósítás során különös figyelmet kellene fordítani a fákra, azok védelmére, megőrzésére, ápolására. Emiatt abban maradtunk, hogy a továbbtervezést követően majd egy olyan fabejárást fogunk tartani, melyen közösen megyünk végig a teljes partszakaszon egy szakértővel, megvizsgálva a tervezett beavatkozásokat.
 • Sokan kérték, hogy a sétányra - különösen a déli részére - még több pad kerüljön ki, lehetőséget adva a közösségi együttlétre és a nyugodt kikapcsolódásra is. Főként az idősebbeknek fontos, hogy a padok (legalább részben) támlával ellátottak legyenek, és a víz felé nézzenek. A fiatalok közül többen pedig egy kisebb közösségi hely betervezését kérték.
 • Többen javasolták, hogy a sétány vonalai legyenek valamivel íveltebbek, kevésbé szögletesek. A szervezők ennek kapcsán arról tájékoztattak, hogy készült egy “ívesebb” tervváltozat is, ami viszont várhatóan magasabb költségű lenne a “szögletesebb” kialakításúnál (különösen a vízi sétányok esetében). Végül abban maradtunk, hogy jó lenne, ha legalább a parti gyalogút esetében lehetne kicsit gömbölyíteni a sétány formáját.
 • Leggyakrabban a játszóteret használó szülőktől hallottuk azt a javaslatot, hogy játszótér és a nyitottá váló sétány közé valamilyen elválasztást, kerítést érdemes lenne betervezni. Ez megakadályozná, hogy a gyerekek kiszaladgáljanak a nyüzsgőbbé váló gyalogútra, ráadásul - ha éjszakára bezárna a játszótér - segíthetne megelőzni az esetleges rongálásokat, nem funkció szerinti használatot.
 • Fontos kérdés volt, hogy hogyan viszonyuljon a sétány a kerékpáros használathoz. Megállapítottuk, hogy a hely szűke miatt nincs arra lehetőség, hogy elkülönített biciklis nyomvonal jelenjen meg (ugyanez szól a szintén felmerült futópálya ellen), ráadásul komoly veszély- és konfliktushelyzeteket is jelentene, ha a hajójukat épp a vízre vivő evezősök kereszteznék a kerékpáros útvonalat. A bicikliút tehát továbbra is a Vízisport  utcában futna, a sétányon pedig csak tolni szabadna a kerékpárokat. A belépési pontokhoz viszont kerülnének biciklitárolók, ezzel is ösztönözve, hogy minél többen érkezzenek két keréken. Felmerült ötletként, hogy a sétány burkolatát kéne úgy kialakítani (ami a mostani tervekben betonként szerepel), hogy azon a kerékpározás kevésbé legyen komfortos. Ettől függetlenül is többen javasolták, hogy a burkolat inkább vízáteresztő anyagból álljon, hiszen az természetesebb, és például egy stabilizált murván a futás is sokkal kényelmesebb, mint a betonon.
 • Az egyik legtöbbet emlegetett észrevétel a meglévő és várható parkolási gondokra vonatkozott. A Vízisport utcában már így is meglévő konfliktushelyzeteket tovább nehezíti, ha a megújuló sétány miatt megnő az idelátogatók száma. Sokan tartanak attól, hogy a megújuló gyógyfürdő parkolója sem lesz elegendő ahhoz, hogy csúcsidőszakban elnyelje a működéséből származó többletforgalmat. A parkolással kapcsolatos félelmek nem megalapozatlanok, és az önkormányzat már dolgozik azon, hogy valamilyen megoldást találjon ezekre. Mivel azonban a Duna sétány projekt tervezési területében nincs parkolásra alkalmas terület, a téma kapcsán abban maradtunk csak, hogy kiemelten kérjük egy megoldási javaslat kidolgozását a terület közvetlen környezetében.
 • A fentiek tehát a legáltalánosabb, leginkább konszenzusos vélemények voltak, de ezeken felül is sok észrevételt tettek a megjelentek (ahogy az a képgalériánkban szereplő feliratokból is látható).
DSC_0152
A csaknem két és fél órás tervegyeztetés lezárásaként még egyszer megerősítettük, hogy nem utoljára találkoztunk, és a továbbtervezés után újabb lehetőséget biztosít az önkormányzat az eszmecserére. Ennek időpontjáról majd a projekt felületein adunk hírt, amiket mindenképp érdemes figyelemmel kísérni.
“Duna sétány Pesterzsébeten” Facebook-oldal
budapestdialog.hu/dunasetany


Update: 2019. jún. 13.

MEGHÍVÓ TERVEGYEZTETÉSRE

Tervegyeztetés és bejárás – június 20-án ezzel folytatódik Pesterzsébet Önkormányzatának közösségi tervezése a Dunai sétányról.

A tavaszi kitelepülést és kérdőívezést követően ismét együtt gondolkozhatunk arról, hogy hogyan kapják vissza a pesterzsébetiek a Duna-partot. A fővárosi TÉR_KÖZ pályázat támogatását is elnyert kezdeményezés most a tervezői javaslatok megismerésével és egy helyszíni bejárással halad előre. A kerület szakembereivel együtt beszélgetünk az előzményekről, megtekintjük az aktuális állapotot, és megvitatjuk a fejlesztés lehetőségeit.

Tartson velünk június 20-án, csütörtökön 17.30-tól!
Találkozópont: Vizes Játszótér (Vizisport utca 15.).
Update: 2019. máj. 23.

Kielemeztük a kérdőíveket!

Az adatokat feldolgoztuk és, mint ígértük, rövid összefoglalót adunk abból, hogy milyen visszajelzések érkeztek hozzánk a közelmúltban lezárult online kérdőíven keresztül.


A kérdőívet, mely április 18. és május 4. között volt elérhető, 515-en (59 százalék nő, 41 százalék férfi) töltötték ki. A válaszadók átlagéletkora 40 év volt és a legtöbben a kikapcsolódást jelölték meg arra a kérdésre, hogy mire használják elsődlegesen a Duna-partot. A második legnépszerűbb válasz a sportolás volt, de sokan írták azt is, hogy jelenleg egyáltalán nem használják a partszakaszt.Ennek lehetséges okaiba adtak bepillantást a további kérdések.Szinte minden válaszoló egyetértett például teljesen (53 százalék) vagy részben (38 százalék) azzal, hogy „Nehéz lejutni itt a vízpartra.”Ugyanez volt igaz arra a kérdésre is, hogy „Lehetne-e rendezettebb a terület.” ( teljesen egyetért – 90 százalék, részben egyetért – 9 százalék), hogy „Vannak-e közlekedési problémák a területen.” (teljesen egyetért – 70 százalék, részben egyetért – 25 százalék), illetve, hogy „Lehetne-e több zöld ezen a részen.” (teljesen egyetért – 63 százalék, részben egyetért – 30 százalék).Azzal, hogy a partszakaszt úgy kéne hagyni, ahogyan jelenleg van, a válaszadóknak mintegy 91 százaléka nem értett egyet, 88 százalék pedig úgy érzi, hogy a jelenleginél jobban ki lehetne használni a területet.Az is kiderült, hogy ha lenne rá lehetőség, a válaszadók közül szinte mindenki (96 százalék) szívesen sétálna közvetlenül a parton.A helyben elérhető szolgáltatásokra vonatkozó kérdésnél nagyobb volt a szórás. 66 százalék egyáltalán nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „Sok szolgáltatás érhető el a területen.”, míg 4 százalék teljesen, 30 százalék pedig csak részben értett egyet ezzel.
A kérdőív alapján minden válaszoló szívesen töltene több időt a partszakaszon, ugyanakkor a helyi közbiztonság tekintetében sokakban vannak kérdőjelek. A válaszadók 31 százaléka teljesen, míg 48 százalékuk legalább részben egyetértett azzal, hogy „Nem elég biztonságos a partszakasz.”.
Arra kérdésre, hogy "Ha csak egy dolgon lehetne változtatni a partszakaszon, mi lenne az?" sokszínű válaszokat kaptunk.Ezek közt szerepelt többek közt a partszakasz teljes hosszának sétálhatóvá tétele, a rendezett környezet kialakítása, a padok számának növelése, a terület autómentessé tétele, a parkolási probléma megoldása, több fa, virág ültetése, a közvilágítás javítása, a vendéglátóhelyek számának növelése, a lejuthatóság javítása. Volt, aki stégeket, míg mások szabadstrandot, több játszóteret, szabadtéri kiállításokat szeretnének látni.Az eddigi lakossági visszajelzések alapján egyértelmű konszenzus van arról, hogy rendezett vízparti sétányt kellene létrehozni a területen. Az egyedi válaszokból látszik, hogy ezt általában a megfelelő infrastruktúrával (padok, közvilágítás, szemetesek, nyilvános WC stb.) képzelik el a kerületiek, de megőrizve a természetközeli jelleget (nádas megőrzése, fatelepítés stb.) és kihasználva a víz közelségét (stégek stb.).
Köszönjük még egyszer a segítséget! A partszakasz megszépítése a visszajelzések figyelembevételével folytatódik! 
Update: 2019. ápr. 22.

Húsvéthétfői tervegyeztetés - kitelepülés a Kosuti Fesztiválon

Húsvéthétfőn folytatódott a Dunai sétány tervegyeztetése: az önkormányzat a Kosuti Fesztiválon folytatta a párbeszédet az érdeklődőkkel. Voltak, akik csak itt találkoztak a projekt ötletével, de sokan kifejezetten azért érkeztek, hogy elmondhassák véleményüket a tervezéssel kapcsolatban. A szervezők természetesen mindenkinek ugyanannyira örültek, úgyhogy 11-től délután 4-ig rengeteg hasznos és előremutató ötletet sikerült begyűjteni.

A Kossuth szobor szomszédságában elhelyezett sátorban a látogatók megismerhették az önkormányzat nyertes pályázatának részleteit, megtekinthették az ahhoz benyújtott probléma- és inspirációs térképet, és információt kaphattak az előrehaladásról. Cserébe a szervezők azt kérték, hogy minden érdeklődő mondja el - és lehetőleg írja is fel - ötleteit arról, hogy mit SZERETNE és mit NEM SZERETNE látni a megújuló Dunai sétányon. A kint töltött öt óra alatt csaknem csurig telt az egész asztalt beborító papír a pozitív javaslatokkal, úgyhogy - szerencsére! - sok muníciót kapnak a tervezők munkájuk folytatásához.

Köszönjük mindenkinek, aki időt szánt a közös gondolkodásra!

Update: 2019. ápr. 14.

Légi felvételek a megújuló helyszínről

Update: 2019. jan. 31.

Folytatódik a megújulás (KÉPGALÉRIA)

Update: 2019. jan. 05.

A fejlesztés bemutatása

Update: 2019. jan. 04.

TÉR_KÖZ 2018

Budapest Főváros Önkormányzata által a TÉR_KÖZ Városrehabilitációs Pályázat 2018-ban immár negyedik alkalommal került kiírásra, a közterületeken és a közösségi használatú tereken megjelenő városi élet minőségének folyamatos javítása és megőrzése érdekében. A városrehabilitációs célok megvalósítása érdekében a Fővárosi Közgyűlés 3 milliárd forintnyi főváros forrás felhasználását biztosította Budapest közterületeinek jövőbeli megújulására.

Hozzászólások