Update: 2019. máj. 20.

Légi felvételek a megújult helyszínről

Update: 2018. máj. 01.

Beszámoló az ünnepélyes átadásról

Kulturális és közösségi programok kíséretében adta át Bús Balázs polgármester a kerület legújabb multifunkciós parkját, a Boldog Sándor István parkot az óbudai lakosságnak. A Derű utca – Vihar utca – Szél utca által határolt területen, összesen 6.460 m2-en közösségi tervezéssel, a környéken élők megkérdezésével alakította ki az önkormányzat a Boldog Sándor István parkot. 
Április 27-én a hivatalos megnyitón Bús Balázs polgármester beszédében kihangsúlyozta,  a park is fontos, de talán még fontosabb az út, ahogy eljutottunk a megvalósításához. A közösségi tervezés az a folyamat, amely során nemcsak egy tér jön lére, hanem a környékén élők valódi közössége is kialakul, ráadásul egy konfliktusokkal teli részen, mint ez is volt, a közösségben húzódó feszültségek is feloldásra kerülnek.
2015 januárjában az önkormányzat lakossági szavazással keresett helyet az újonnan létesítendő kültéri fitneszparkoknak. Ez a terület kapta  a legtöbb szavazatot, sőt a környéken élők lelkesedéséből egyértelműen kiderült, hogy már akkor egy irányba mutattak elképzeléseik. Mindezt látva, valamint a terület elhelyezkedése, mérete és kihasználtsága miatt is az önkormányzat úgy döntött, hogy ezen a részben már korábban is sportfunkcióknak otthont adó területen egy a Laktanya utcában lévőhöz hasonló sportparkot terveztetne meg.  Az önkormányzat közösségi tervezésre hívta az ott élőket, amely alkalmakon kiderült, hogy a terület jövőjét az itt lakók nem kizárólagosan sportparkként képzelik el. Az önkormányzat erre a változtatásra is nyitott volt, így a tervezési alkalmakon egy olyan berendezés alakult ki, melyben jutott hely a sport, a játék, a zöldterületek és a kutyások számára is. A közösségi tervezés során a problémákra (pl. kutyás konfliktusok, zajos „dühöngő”, leromlott játszótér) a résztvevők olyan kompromisszumos megoldásokat találtak, amelyek elfogadhatóak voltak a park közvetlen környezetében élők és az idelátogatók (pl. kutyasétáltatók, sportolni vágyók) számára is. A legnagyobb kompromisszum a kutyával érkezők térhasználatát illetően született meg. A kezdetben éles ellentétben álló „kutyás” és „nem-kutyás” használók csoportjai a közös gondolkodás és a kulturált vita eredményeként megállapodtak abban, hogy jöjjön létre egy jól felszerelt kutyafuttató a park oldalában.
A hivatalos átadón Czeglédi Gergő  önkormányzati képviselő (MSZP) is ezt emelte ki beszédében. Elmondta, amióta megépült a park a fogadóóráiról eltűntek az itt élő panaszosok, amit egyértelműen sikerként értékel a politikus. A végleges tervekben a korábbi aszfaltos grund gumiburkolatú sportpályává fejlődött, a régi pingpongasztal helyett új került a parkba, a játszótér központibb helyen teljesen új formában került kialakításra, és a közösségi funkciók is helyet kapnak a parkban. (sakkasztalok, padok). A kis park legjellegzetesebb eleme a terület majd felét elfoglaló dombocska. A tervezési alkalmakon világossá vált, hogy ez egy fontos értéke a területnek, amihez a helyiek kötődnek.Térelválasztó funkciója is van, de a téli szánkózásoknak is ez ad terepet. Új funkciókkal is bővült a park: a sportolók számára egy gumiburkolatú futókör létesült, két multifunkciós fitneszeszközzel is bővül a terület, illetve összhangban a tervezés során a helyiek kérésével térfigyelő kamerát is felszereltek.
Thumb bsi 14
Az önkormányzat a park terveivel Budapest Főváros TÉR_KÖZ pályázatán nyert, így a kivitelezéshez a költségek 60%-áig támogatást nyújtott a Főváros, azaz a 230 millió forint összköltségű projekthez 90 millió forintot.  Mártonffy Miklós Budapest főépítésze a széles társadalmi egyetértés fontosságát hangsúlyozta, amely ebben a támogatott projektben a hely kijelölése, a funkciók megválasztása és azok térbeli elhelyezése tekintetében is példaértékű.

A Boldog Sándor István parkot Ábrahám Béla Szalézi Tartományfőnök áldotta meg, majd kulturális és közösségi programok kíséretében a lakosság hivatalosan is birtokba vehette a parkot.

Update: 2018. ápr. 06.

Megnyitja kapuit a Derű utcai park!

Már csak kisebb munkák vannak hátra a területen, ezért április 6-tól használhatják a helyiek az új parkot. A Derű utcai park kivitelezése csaknem teljesen lezárult, a park területén már csak apróbb, a funkcionális működést nem érintő munkákat kell elvégezni. A park ezért megnyitja kapuit a helyiek előtt, de kérjük, hogy a következő hetekben fokozottan ügyeljenek az egyes eszközök rendeltetésszerű használatára. Az ünnepélyes megnyitóra várhatóan április 27-én kerül sor. Ekkor veszi kezdetét az a workshop-sorozat is, melynek keretében a kutyafuttató kutyás játszóeszközeit közösen tervezzük és kivitelezzük a környékbeli kutyásokkal, és kidolgozzuk a kutyás – nem kutyás együttélés helyi házirendjét. A Derű utcai Boldog Sándor István park egy 2015-ös közösségi tervezés eredményeként, a 2016-ban meghirdetett fővárosi pályázat támogatásával jön létre. Ha szeretne többet megtudni a projektről, keresse fel az obvf.hu/deru weboldalt!
Update: 2018. márc. 24.

Hamarosan elkészül a park

Várhatóan áprilisban befejeződnek a Boldog Sándor István park kivitelezési munkálatai, és a helyiek birtokba vehetik a megújult területet. A munkálatok utolsó fázisában a sportpálya, futópálya és az új játszótér gumiburkolatainak öntése, a járdák aszfaltozása, és a gyep karbantartása zajlik. E munkálatok az időjárás függvényében fognak elkészülni, reményeink szerint az elkövetkezendő hetekben. A jelenlegi gyepfelületek szellőztetése és felülvetése alatt számítani kell a zöldfelületek korlátozott használatára, illetve a járdák aszfaltozása és javítása idején rövidebb lezárásokra a Szél, Vihar és Derű utcai járdákon. A park megnyitására átadó rendezvénnyel is készül az Önkormányzat, melynek időpontja a fent említett munkák befejezésének függvénye. A birtokbavétellel ugyanakkor nem fejeződik be teljesen a fejlesztés, ugyanis a park megújításához nyújtott fővárosi TÉR_KÖZ támogatás egyik fontos célja, hogy a közterületek valóban közösségi helyekké váljanak. Ezt segítendő, a tavasz és nyár folyamán további programok lesznek a már megújult parkban, hogy a használat az itt élők és idelátogatók számára minél tartalmasabb legyen.
Update: 2017. nov. 06.

Indul a kivitelezés!

Thumb deru plakat web nov
Update: 2017. jún. 17.

Pályázati anyag összefoglalása

Update: 2017. jún. 13.

budapest.hu

Update: 2017. jún. 12.

Index - Urbanista

Update: 2017. jún. 11.

A kerületi önkormányzat ezzel a tartalommal indult a 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton:Építés és eszközbeszerzés

 • gyalogutak és találkozási pontok kialakítása
 • zöldfelület megújítása, növénytelepítés
 • egységes arculatú köztéri bútorok
 • játszótér és kültéri fitneszpark megújítása
 • futópálya
 • kerékpártároló
 •  kutya-agility park  
Nem beruházási elemek
 • egészségnap
 • sportágválasztó rendezvény
 • kiadványok
 • érzékenyítési programok
Update: 2017. jún. 02.

Megelőző állapot

Update: 2017. máj. 15.

A Derű utcai park 90 millió forintot nyert a TÉR_KÖZ 2016 pályázaton

A III. kerületi Önkormányzat 2016 novemberében elindult a Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt TÉR_KÖZ 2016 pályázaton. Az április elején megszületett döntés alapján két benyújtott pályázat is támogatást nyert el: a Bécsi út – Vörösvári út találkozásánál lévő Holdudvar park 449 millió forintot, a Derű utca mellett fekvő Boldog Sándor István park pedig 90 millió forintot kap a megvalósuláshoz. A valós igényeken alapuló és a helyiekkel közösen elkészült tervezéseket a pályázat döntnökei nagyra értékelték, ezért a TÉR_KÖZ nyertes pályázata egyben a közösségi tervezés sikeres is.

Íme a végleges Derű utcai park koncepcióterv, amivel az Önkormányzat pályázott. 90 millió forintos támogatással valósulhat meg az a terv, amit a környéken élő, a közösségi tervezésben részt vevő lakosság alkotott meg.
Thumb koncepcic393terv kicsi
Update: 2015. szept. 28.

Harmadik tervezési alkalom a Derű utcai parkban

Az eddigi két találkozó eredményei alapján már elkezdett kirajzolódni, hogy a Boldog Sándor István park használói milyen irányokat tartanak lehetségesnek az újratervezés során. Az is kiderült, hogy a terület nagyjából kétharmadára teljesen egységes elképzelése van a helyieknek, és csupán a maradék egyharmad vet fel kérdéseket. A fő konfliktust a parkhasználók között a kutya-kérdés jelenti, ez osztja meg a leginkább a feleket. A Platinium Group Kft. tervezőcsapata ezért a harmadik alkalomra két tervvázlattal készült, amelyek között a fő különbség az volt, hogy az egyikben helyet kapott, a másikban pedig nem kapott helyet a kutyások számára elkerített rész. A tervek bemutatása után ezért két kérdésben kezdtünk közösen érveket keresni: az egyik a futókör, a másik a kutyaügy volt. A hosszú beszélgetéseket röviden összefoglalva: az a döntés született, hogy egyrészt a tervező úgy tervezi meg a futókört, hogy az ne menjen el a Szél utcai házig; a kutyások és a nem kutyások a tervezőnek azt a tervvázlatát fogadták el, amelyben szerepelt a házaktól a lehető legmesszebbre helyezett, zárt kutyás terület.

A szavazás után elfogadásra került végleges koncepcióterv:

Thumb koncepcic393terv kicsi
Update: 2015. szept. 10.

Második tervezési alkalom a Derű utcai parkban

Körülbelül 30 ember gyűlt össze csütörtök délután a Kerék utcai Általános Iskola aulájában, hogy közösen gondolkodjon a Derű utcai Boldog Sándor István park (közismertebb nevén “Dombos”) fejlesztéséről a Platinium Group tervezőcsapatával. Az első tervezési alkalom során begyűjtött észrevételek bemutatásával indult az esemény, majd kiscsoportos munka következett. A három csapat először a területre szánt funkciókat gyűjtötte össze, ezután ezek elhelyezéséről esett szó, végül pedig a fő közlekedési irányokat kellett meghatározni. Mindhárom kör végén bemutatta mindegyik csapat az általuk vázolt elképzeléseket, javaslatokat. Hamar kiderült, hogy a fejlesztési terület nagy részével kapcsolatban teljes a konszenzus a helyiek között, és az alakuló koncepciót az önkormányzat is támogatni tudja. Maradtak azonban nyitott kérdések is – elsősorban a kutya-téma kapcsán – amelyek megválaszolásához még szükség lesz a közös gondolkodásra.

Thumb deru masodik alkalom 2 of 24

Thumb deru masodik alkalom 8 of 24

Thumb deru masodik alkalom 11 of 24

Thumb deru masodik alkalom 6 of 24


Update: 2015. aug. 27.

Első közösségi tervezés a Derű utcai parkban

Sokan látogattak ki csütörtök délután tervezési területre, hogy aztán három asztalnál, három térkép mellett vitassák meg és írják fel, ki mit szeret, ki mit nem szeret és ki mire vágyik a parkkal kapcsolatban. Rengeteg ötlet, javaslat érkezett, amelyeknek összegzése jelenleg is zajlik. A következő találkozón, amelyre szeptember 10-én 17.00-kor kerül sor a Kerék utcai iskolában, a tervezők már megoldási javaslatokat is hoznak, ám továbbra is mindenkire szükség van ahhoz, hogy előremutató döntések születhessenek a sportpark sorsáról.

Thumb 20150827 dsc 0011

Thumb 20150827 dsc 0089

Thumb 20150827 dsc 0014

Thumb 20150827 dsc 0085
Update: 2015. jún. 01.

Indul a Derű utcai park közösségi tervezése

2015-ben az önkormányzat szerette volna megújítani a Vihar u. – Szél u. – Derű u. négyszögében fekvő füves területet, hivatalos nevén a Boldog Sándor István parkot. A cél az volt, hogy olyan fejlesztési terv szülessen, ami a környékben élők vágyaival megegyezik, ezért a tervezés közösségi tervezés keretében zajlott.

zoom_abra_harrer

2015 januárjában, mikor az önkormányzat lakossági szavazással keresett helyet az újonnan létesítendő kültéri fitneszparkoknak, a legtöbb szavazat az ezen a környéken élők részéről érkezett. A lelkesedést látva az önkormányzat úgy döntött, hogy ezen a részben már jelenleg is sportfunkcióknak otthont adó területen egy a Laktanya utcában lévőhöz hasonló sportparkot terveztetne meg.

A közösségi tervezés tehát a Derű utca – Vihar utca – Szél utca által kijelölt területet érintette.
Update: 2015. márc. 30.

Így is lehet: közösen a közösséggel

A III. kerület (Óbuda-Békásmegyer) Önkormányzata 2015 óta igyekszik minden nagyobb közterület felújítást közösségi tervezéssel megvalósítani. Segítségével egyrészt összehozhatók az adott terület környékén élők, másrészt olyan felújítások valósíthatók meg, melyekkel a későbbi használók valóban elégedettek lesznek és melyeket örömmel használnak majd.


Update: 2015. márc. 01.

A fejlesztés előtti állapot

Ezek a fotók 2015 tavaszán készültek a Derű utcai parkról. A környéken élők a közösségi tervezésen megálmodhatják, hogy hogyan varázsolható újjá a park, hogy minden parkhasználó elképzeléseinek megfeleljen!

Thumb aktuc3a1lis c3a1llapot1

Thumb aktuc3a1lis c3a1llapot2

Thumb aktuc3a1lis c3a1llapot3

Hozzászólások