Update: 2019. szept. 05.

ÖT TERVEZÉSI TALÁLKOZÓT TARTOTTUNK

Augusztus 31-én, igazi nyár végi hőségben került sor a Baranyai utca mentén található öt park közösségi tervezési alkalmaira. Mint ismeretes, augusztusban minden környékbeli kérdőívvel egybekötött meghívót kapott a postaládájába, ezért aztán sokan vették is a fáradtságot, hogy lemenjenek az őket érintő és érdeklő parkok tervezésére. Az öt parkban egy-egy sátor várta az érdeklődőket, ahol többek között megismerhették az adott területre vonatkozó kérdőíves válaszokat, szavazhattak az azokban megjelenő javaslatokról, és természetesen párbeszédet folytathattak egymással és a szervezőkkel a környék jövőjéről. Az alábbiakban parkonként mutatjuk be az öt tervezési találkozó eredményeit és a kérdőívezés eredményeit.

baranyai_helyszinrajz

1. Október huszonharmadika utca - Kőrösy utca - Baranyai utca - Baranyai tér

Az itt megjelent lakók sok mindenben egyetértettek. Szeretik a fákat, a vadregényességet, szeretik a szobrot, és örülnének, ha a csatornanyomvonal mentén végig rendes burkolattal lenne ellátva a park. Sok mindenben volt ugyanakkor véleménykülönbség is, mégpedig elsősorban a kutyás kérdésben. Vannak, akik engednék, míg mások tiltanák a kutyák behozatalát a parkba. A javaslatok főleg a karbantartásra, a közbiztonság növelésére és néhány hiányzó eszközre vonatkoztak.
tablok-web_Oldal_1
2. "Csalafinta játszótér" parkja (Október huszonharmadika utca - Baranyai tér - Szerémi sor - Baranyai u. )
Ezen a területen - érthető módon - a játszótér volt a központi téma. A használók azt mondták el, hogy az eszközök valóban megérettek a felújításra; voltak, akik javasolták a dombok megszüntetését, mások pedig a játszótéri funkció jobb elkülönítését (de nem elkerítését) vetették fel. 
tablok-web_Oldal_2
3. Baranyai utca - Fehérvári út - Hamzsabégi út - Bölcső utca
A nagy átmenőforgalmat bonyolító területen a legnagyobb problémát a karbantartási és a használati anomáliák adják. A karbantartás elmaradására, az elszemetesedésre, a hajléktalanok, részegek, gyanús idegenek jelenlétére panaszkodtak a tervezési pont látogatói. Ezekre megoldásként az éjszakai zárás, a jobb közvilágítás, az átláthatóbb kialakítás merült fel szóban, az új funkciók kapcsán pedig majd a szavazólapok eredményei lehetnek irányadók.
tablok-web_Oldal_3
4. "Kacajpark játszótér" parkja (Baranyai utca - Bölcső utca - Hamzsabégi út - Erőmű utca)
Ezen a területen a tervezési találkozó résztvevői egyrészt a fenntartási és használati problémákat vetették fel, másrészt a park értékeinek megőrzését hangsúlyozták. Problémát a szemét jelenléte, a kampányszerűnek érzékelt zöldfelületkarbantartás jelent, illetve - kisebb részben - a hajléktalanokat, hangoskodókat említették az ittlakók. A legfőbb érték a park faállománya, a tekintélyes platánok megóvására a készülő tervnek mindenképp ki kell térnie, de a megvalósítás során a fák szakszerű ápolására is sor kerülhetne. Sok kisebb-nagyobb javaslat is elhangzott az akadálymentesítéstől a burkolatcserén és a régi medence visszaállításán át a játszótér korszerűsítéséig.
tablok-web_Oldal_4
5. Vöröskeresztnél lévő park (Baranyai utca - Erőmű utca - Hamzsabégi út - Szerémi sor)
Bár a legtöbb kérdőív innen érkezett, a tervezési napon csak néhányan látogattak el a tervezősátorba. Ők a karbantartás javítását, vízcsap, biciklitároló telepítését javasolták, és szorgalmazták egy komposztáló kihelyezését is. Bár a hajléktalanok jelenlétét - a kérdőívhez hasonlóan - ők is megerősítették, szerintük ez nem jelent akkora problémát, amekkorát néhányan csinálnak belőle. Ezen a tervezési ponton azt is hangsúlyozni kellett, hogy a terület közparki szempontból legértékesebb középső sík területe valójában magánterület (valószínűleg azért, mert ez valamikor az itt működő bölcsőde kertje volt), ezért a tervezés arra sajnos nem fog tudni kitérni. 
tablok-web_Oldal_5
Az öt tervezési találkozón tehát a beszélgetéseken kívül a szavazásra is sor került, aminek feldolgozása még folyamatban van, és az eredményeket elsőként a szeptember 12-i találkozón mutatjuk majd be. Ekkor már a konkrét tervi elrendezés lesz a témánk, és reméljük, hogy minden felmerülő kérdésben sikerül majd döntést hozni. Találkozunk tehát szeptember 12-én 17:30-kor a Bárdos Lajos Általános Iskolában (Baranyai utca 18.)!

IMG_5727GalériaHozzászólások