Update: 2020. ápr. 03.

Elkészült a koncepcióterv!

Itt tekinthető meg a Baranyai utcai lakótömbök belső udvarának rehabilitációja - az Open Air Design Kft. koncepcióterve, ami a XI. kerületi Baranyai utcában 2019 nyarán-őszén lefolytatott közösségi tervezésen alapult.
Update: 2019. szept. 30.

Lapozgatható összefoglaló

https://issuu.com/bpdialog/docs/baranyai-zaro-web-2
Újbuda Önkormányzata ezúttal a Baranyai utca mentén található házak közötti öt belső park felújítására hirdet közösségi tervezést. A környék nagyjából a ‘60-as évekre nyerte el mai formáját, ekkorra alakult ki az a térszerkezet, ami élhető tereivel, tágas belső parkjaival manapság is ideális környezetet jelent az itt lakók számára. Az önkormányzati közösségi tervezés célja, hogy a felújítás valóban az itt lakók vágyai és igényei alapján történhessen meg.
Update: 2019. szept. 16.

Szeptemberi tervösszegző

Szeptember 12-én este az általános iskolában gyűltünk össze, hogy a múltkori öt tervezési találkozó eredményéiből elkészítsük a közösségi tervet. Az este végére össze is állt az a javaslatcsomag, amit a tájépítészek a tervezőasztalnál dolgozhatnak ki. A menetrendünk a következő volt: először áttekintettük az előzményeket és megismerkedtünk a kérdőívezés és a szavazás eredményeivel; ezután kiscsoportokban, parkonként készítettük el az előzményekkel összhangban a terveket; végül bemutattuk egymásnak a kiscsoportos munka eredményét és véglegesítettük a javaslatot.
A könnyebb áttekinthetőség kedvéért az alábbiakban parkonként mutatjuk be a szavazás eredményét, az ennek ismeretében felmerült kérdéseket és az azokra adott válaszokat. (A már megszokott módon az alábbi térkép igazít útba, hogy hogyan számoztuk a parkokat.)

baranyai_helyszinrajz

1. Október huszonharmadika utca - Kőrösy utca - Baranyai utca - Baranyai tér

Először nézzük meg, hogy az augusztusi kérdőívben adott, erre a parkra vonatkozó javaslatokat hogyan értékelte a többi környékbeli a szavazólapon! A negatív értékek az elutasítás, a pozitívak a támogatást jelzik; 0 és 0,5 között alig, 0,5 és 1 között enyhén, 1 és 2 között pedig már egyértelműen támogatott egy-egy funkció.
baranyai_szavazC3A1s_Oldal_1

A megismerkedés és a bevezető után alig tudta ki-ki magában tartani a felgyülemlett mondanivalót. Feszültségoldásként rövid kötetlen beszélgetés alakult ki, de sikerült hamar belátni, hogy így nem halad a tervezés és nem derül ki, hogy mi a cél. Megegyeztünk, hogy sorban haladva - a helyszíni kitelepülés szavazásának eredményei mentén – körben mindenki elmondja a gondolatait, hogy mivel ért egyet, mit tart fontosnak, és mit nem javasol. A válaszokat összegyűjtve kiderült, hogy nagyjából egyetértünk az eddig is fontosnak ítélt ötletekkel, elvárásokkal, csak néhány pontot kell tisztáznunk. A jelenlévők meghallgatva egymást, új érvek és ellenérvek birtokában kicsit módosítottak az első körben elhangzott véleményükön, és így sikerült közösen megfogalmazni a vágyakat és kialakítani egy közös elképzelést, tervet.
 • Legfontosabb, amiben elsőre megállapodott a lakók közössége, hogy ez egy pihenő park, vadregényes növényzettel, napos és árnyas zegzugokkal. Itt továbbra sincs igény új funkciók telepítésére, csak a közterület és a körben elhelyezkedő házak lakóinak nyugalmának, felfrissülésének szolgálatára. Nagyon fontos lenne a növényzet rendszeresebb karbantartása, a kidőlt fák eltávolítása és az idősebb fák megőrzése mellett fiatal növények ültetése, rózsalugas telepítése, hogy a jövő generációi is élvezhessék a kertet. A kertet, amit a lakók magukénak éreznek, és nem csak elhasználják, hanem önkéntes munkával, szemétszedéssel is óvják, védik.
 • A szemétproblémára megoldást jelenthetne még több szemetes kihelyezése és gyakoribb ürítése. Remélve, hogy ha van hova, akkor nem szanaszét dobják a szemetet, illetve kutya kukák kihelyezésével rávezethetők lennének a kutyatulajdonosok, hogy nekik is össze kell szedni az ürüléket és kidobni. Bár hivatalosan nem lehet kutyát vinni a parkba, ez a gyakorlatban nincs betartatva, és nem is látszik megoldhatónak. Ígéret és megegyezés született arról, hogy a jelenlévő kutyatulajdonosok igyekeznek hatni a többi kutyásra is, hogy figyeljenek jobban a közösség és mindenki számára élhető környezet igényére, cserébe a többiek is türelmesebbek lesznek. A szemétprobléma megoldásával remélhetőleg az egész park tisztább hatást fog kelteni, így újra lesz kedv a padokra leülni, így azok megtartása, esetleg bővítése is jó lenne.
 • Megnyugtató lenne, ha zárható lenne a park, és így sikerülne az éjszakai hangoskodást megszüntetni. Kapu reggel-esti nyitására és zárására érkezett is felajánlás. A hangoskodás megelőzésére meggondolandó lenne térfigyelő kamera kihelyezése és jobb közvilágítás telepítése.
 • Szükség lenne házirendre, de legalább egy telefonszámra, amin segítséget lehet kérni, ha a lakókat zavaró események, rendbontás történik.
 • A parkot jelenleg majdnem körbefutó aszfaltcsík helyett örülne a közösség egy valóban körbefutó, akár kanyargós útnak, melyen sétálni is lehet, illetve gyermekeknek biciklizésére, rollerezésre is alkalmas.
 • Többször visszatért a zárható biciklitároló igénye, ennek a vágynak a megvalósítási feltételeihez azonban nem rendelkezünk elegendő információval, de örömmel hallottuk, hogy több másik parkban is van ilyen igény. Bízunk benne, hogy a tájépítészek és az önkormányzat erre is talál megoldást.

2. "Csalafinta játszótér" parkja (Október huszonharmadika utca - Baranyai tér - Szerémi sor - Baranyai u. )

Először nézzük meg, hogy az augusztusi kérdőívben adott, erre a parkra vonatkozó javaslatokat hogyan értékelte a többi környékbeli a szavazólapon! A negatív értékek az elutasítás, a pozitívak a támogatást jelzik; 0 és 0,5 között alig, 0,5 és 1 között enyhén, 1 és 2 között pedig már egyértelműen támogatott egy-egy funkció.
baranyai_szavazC3A1s_Oldal_2

A szavazólapból meghatározott funkciók elhelyezéséhez, először a célcsoportokat határoztuk meg ennél az asztalnál. Ez a következőképpen alakult: kisgyerekek (0-3 korosztály) és szüleik; nagyobb gyerekek (kb. 11-12 éves korig); felnőttek gyerek nélkül; idősebb korosztály. A tini korosztályt kivettük a célközönségből, mivel a tapasztalatok szerint ők többnyire az Allee bevásárlóközpontban és az ott kialakított közparkban tartózkodnak.
Az egyes célcsoportok számára a következő funkciók kerülnének:
 • Kicsiknek és szüleiknek: Játszótér a jelenlegi helyen, közösségi rész (pad-asztal) kialakítása a játszótér közelében (dombok helyén), hogy a szülők ne a homokozó szélén üldögéljenek.
 • Nagyobb gyerekek: A jelenlegi ping-pong asztal és pados asztalos rész fejlesztése sport funkció irányában. Új ping-pong asztalok, esetleg teqball és mini-foci, kevés kondigép, ami elfér ezen a területen (foci és teqball kevésbé tűnik jó választásnak a helyigény miatt).
 • Idősebb korosztályok (felnőttek gyerek nélkül és idősek): a játszótér és az Október huszonharmadika utcai kijárat közötti területen egy jelenleg kihasználatlan részen kellene kialakítani a "csendesebb park" funkciót.
 • Egyéb: terület északi részén a házsor és a sétány közötti terület lenne alkalmas közösségi kert és komposztáló funkciók kialakítására, mivel itt egy részen amúgy is magánkert kerítése szabdalja a parkot.
Általános igények: 
 • A lombkorona borítottsági arány ne csökkenjen,
 • A sétányok átgondolása, mivel jelenleg egy köríves nagy sétány vezet át a parkon (korábban autóút), ám ezt gyalogosan kevesen használják ki, sok az áttaposás.
 • A terület délnyugati kapuja a fő érkezési pont, itt jó lenne a belépési funkciók elhelyezése (szemetesek, információ táblák stb.)
Fő igény:
 • A zárhatóság legyen megoldva, az ittlakók pedig saját beléptetővel juthassanak be olyankor, amikor a park már zárva van.
 • Ha az itt lakók kapnak beléptető kártyát, akkor jó lenne a parkon belül fejleszteni a biciklitárolókat.
 • Ha nem lehet beléptetőt kapni a parkba, akkor viszont a kerítésen kívül kellene zárható biciklitárolót létrehozni.

3. Baranyai utca - Fehérvári út - Hamzsabégi út - Bölcső utca

Először nézzük meg, hogy az augusztusi kérdőívben adott, erre a parkra vonatkozó javaslatokat hogyan értékelte a többi környékbeli a szavazólapon! A negatív értékek az elutasítás, a pozitívak a támogatást jelzik; 0 és 0,5 között alig, 0,5 és 1 között enyhén, 1 és 2 között pedig már egyértelműen támogatott egy-egy funkció.
baranyai_szavazC3A1s_Oldal_3

Közösen meghatározott, mindenki által elfogadott megállapítások:
 • Az átmenő GYALOGOS forgalomnak biztosítani kell a megfelelő útvonalakat. Ez főként a Bölcső utca és a Hamzsabégi út között húzódó északkelet-délnyugat irányú nyomvonalra vonatkozik. De a parkolóból az állatorvosi rendelőhöz tartó iránynál is ki kell alakítani a megfelelő utat. A hármas asztal tervezőcsapata a stabilizált szórt burkolatot preferálja, de megismerték és megértették a térkő és az öntött burkolatok előnyeit és hátrányait is.- Az illegális autósforgalmat tájépítészeti eszközökkel is meg kell gátolni a park határainál.
 • A meglévő zöldfelület felújítására, parkosításra nagy szükség van.
 • Térfigyelő kamera kiépítése fontos lenne a terület biztonsága szempontjából.
 • Kutyaitató az állatorvos mellé indokolt lenne.
 • A terület délkeleti részén a fő gyalogos útvonal melletti zöld felületen közösségi funkció létesüljön, a meglévő padok felújításával, sakkasztalok és esetleg egy ping-pong asztal telepítésével.
 • A terület északi, három oldalról épülettel körbezárt része legyen lekerítve, és ide kerüljön új (régiek megújítása) funkció.
Vitás kérdések:
 • A terület északi, három oldalról épülettel körbezárt részen a tervezőcsapat egyik fele játszótér funkciót szeretne, mint ahogyan az volt régebben is, a másik fele viszont inkább sportfunkció létrehozását (fitneszpark és a régi ping-pong asztal cseréjét egy újra) javasolta. A játszótér elleni érv az volt, hogy hangos lesz a funkció.
 • Az is felmerült, hogy kisebb méretű, néhány eszközös (homokozó, hinta, csúszda) játszótér és néhány eszközök fitnesz park is talán elfér egymás mellett ezen a területen. A tájépítészek szerint azonban ahhoz nem elég nagy a terület.
Az öt park közösségi terveinek összevetése után abban maradtunk, hogy mivel a szomszédos negyedik parkban erősödik a játszófunkció, ezért itt, a harmadik parkban a sportfunkció jelenhetne meg.

4. "Kacajpark játszótér" parkja (Baranyai utca - Bölcső utca - Hamzsabégi út - Erőmű utca)

Először nézzük meg, hogy az augusztusi kérdőívben adott, erre a parkra vonatkozó javaslatokat hogyan értékelte a többi környékbeli a szavazólapon! A negatív értékek az elutasítás, a pozitívak a támogatást jelzik; 0 és 0,5 között alig, 0,5 és 1 között enyhén, 1 és 2 között pedig már egyértelműen támogatott egy-egy funkció.
baranyai_szavazC3A1s_Oldal_4

Ennél a parknál is hangsúlyos helyen szerepeltek a fenntartás kérdései. 
 • Az egyik ilyen kérdés a park zárhatósága volt. Erre egyértelmű az igény, elsősorban a hajléktalanok miatt. A park jelenleg is zárható, illetve zárják is, a gond az, hogy ez gyakran következetlenül történik, olykor napokra is zárva vagy nyitva marad a park. Meg kéne szervezni rendszeres és időben történő zárást, és a tervezésen részt vett csapat szerint ezt akár egy kijelölt lakó is végezhetné. 
 • Ami a hulladékkezelést illeti, jó lenne ha több szemetes lenne parkban, külön csikktartóval kiegészítve, de még ennél is  fontosabb, hogy a rendszeres ürítés történjen meg, jelenleg ugyanis ez nem zökkenőmentes. A zöldhulladék elszállítására vásárolható FKF-es zsákokkal előfordult, hogy több hónapig nem vitték el, így egy idő után kellemetlen szagú szemét lett belőle, tehát jó lenne, ha ezt is megoldanák.
 • A park Baranyai út felőli oldalánál a pincék beton szellőző csövei állnak ki a földből, ronda és balesetveszélyes, ezt rendbe kéne tenni.
 • Mivel nagyon sokszor elhangzott most és korábban is, ezúton is fontos rögzíteni, hogy  nem szeretnék, ha csak egyetlen fát is kivágnának a parkban. Viszont szeretnék ha rendszeresen gondoznák a növényzetet, a házhoz közeli magas fáknál pedig jó lenne, ha úgy lennének visszavágva, hogy ne érjenek hozzá az épülethez. Az allergén fáknál, növényeknél jó lenne ha káros tevékenységük kifejtését szakszerű metszéssel előznék meg. És ha már fenntartás: az ittlakók elmondták, nem szeretik, amikor a kertész beáll a kocsijával a park közepére.
A fő témát azért a fejlesztés témája jelentette, ezzel kapcsolatban pedig így alakult a terv:
 • Jó lenne, ha a lépcső mellett lenne rámpa is, azon a már kitaposott részen, amit eddig is a különböző kerekes eszközökkel használtak.
 • Napelemes mozgásérzékelővel működő lámpákat javasolnak az ittlakók a parkba.
 • A parkban régebben ping-pong és sakk asztal is volt, és szeretnék ha újra lenne.
 • Az is felmerült, hogy jó lenne, ha kerülne nyilvános wc a parkba, elsősorban a gyerekek miatt, akiket az általános iskolából gyakran ide szoktak hozni.
 • Szeretnének  több hintát, illetve több egészen kicsi gyerekeknek való játékot. Nem feltétlenül a régit kellene bővíteni, hanem egy másik építése lenne célszerű.
 • Közvetlenül a játszótér mellé padok kerülnének.
 • Ami a burkolatok kérdését illeti, semmiképpen nem szeretnének térkő vagy beton járófelületeket, a kavicsos út tűnik a legelfogathatóbbnak.
 • Jó lenne, ha lenne még egy ivókút, talán a játszótér közelében.
A beszélgetés során néhány olyan téma is felmerült, ami nem a tervezési területet érinti. Ezeket a szervezők eljuttatják az önkormányzat számára.

5. Vöröskeresztnél lévő park (Baranyai utca - Erőmű utca - Hamzsabégi út - Szerémi sor)

Először nézzük meg, hogy az augusztusi kérdőívben adott, erre a parkra vonatkozó javaslatokat hogyan értékelte a többi környékbeli a szavazólapon! A negatív értékek az elutasítás, a pozitívak a támogatást jelzik; 0 és 0,5 között alig, 0,5 és 1 között enyhén, 1 és 2 között pedig már egyértelműen támogatott egy-egy funkció.

baranyai_szavazC3A1s_Oldal_5

Az ötödik park nem kínál egyszerű tervezési feladatot, ugyanis itt egykor bölcsőde működött, aminek valamikori kertje ma sem közterület - noha fizikai akadály nem választja el a park többi részétől (ld. a lenti térképen). Ezáltal pont a belső, benyúló épülethez közel eső tágasabb sík terület az, amivel nem tudunk foglalkozni a tervezés során. A park amúgy is igen zárt és tagolt, ezért ide - nem meglepő módon - a szavazás során is csak csöndes funkciók kaptak nagyobb támogatottságot.
 • A kiscsoportos munka során a legfontosabb téma a zöldfelület volt. Mivel sajnos egyre több elöregedő fa van a parkban, érdemes lenne elkezdeni előfásítani, hogy néhány év múlva, mikor az öreg fák életveszélyessé válnak, ne váljon kopárrá a park. A rendelő és a tanácsadó előtti oldalon a burkolatokat és a talajtakarókat is cserélni kéne, és ott lehetne egy olyan részt létrehozni, ami leülésre, várakozásra alkalmas.
 • Biciklitárolót is ezekre a helyekre javasoltunk (erről részletesebben később). A park zárhatóságát sokak fontosnak tartanák, részben a hajléktalanok miatt (bár többen elmondták, hogy velük igazából nincs is gond), részben az ide behúzódó hangos italozók miatt, illetve a vagyonbiztonság okán is. Megbeszéltük, hogy ez egy nehéz kérdés, hiszen közterületről van szó, de az önkormányzat felé legalábbis jelezni kell az igényt.
 • Az út jó állapotú, mert néhány évvel ezelőtt újították fel, viszont a közvilágításán lehetne javítani. A legtöbb helyen a házaktól való kijutás is megfelelően biztosítva van. 
 • A Baranyai utca felőli oldalon van csak egy olyan szakasz, amit újragondoltak a résztvevők: itt a padokat megszüntetnék, és a ház tövében futó ösvény egy részét is inkább gyepesítenék, megőrizve ugyanakkor az akadálymentes lejutás lehetőségét.
 • A szavazáson jól szereplő madáretető kapcsán az hangzott el, hogy ilyet igazából bárki kirakhat magától is. Az ötletet továbbfűzve egy “méhhotel” gondolata merült fel, ennek viszont később, az összegzéskor ellenzői is akadtak.
 • A komposztálót végül szintén nem építették be a tervekbe, mert úgy gondolták, hogy ez nem lehetne fenntartható itt.
 • Ahogy erről már volt szó, a kerékpártároló lehetne az a funkció, amit szívesen látnának az ittlakók. Jó lenne, ha lenne zárható, az ittlakókat kiszolgáló biciklitároló, de lenne lekötési lehetőség azok számára is, akik csak valamelyik rendelésre érkeztek.

További menetrend
A szeptember 12-i alkalom alapján a tájépítészek az ősz második felére elkészítik a koncepciótervet, és azt leegyeztetik az önkormányzattal. Az elkészült terveket természetesen itt is be fogjuk mutatni.
Update: 2019. szept. 05.

ÖT TERVEZÉSI TALÁLKOZÓT TARTOTTUNK

Augusztus 31-én, igazi nyár végi hőségben került sor a Baranyai utca mentén található öt park közösségi tervezési alkalmaira. Mint ismeretes, augusztusban minden környékbeli kérdőívvel egybekötött meghívót kapott a postaládájába, ezért aztán sokan vették is a fáradtságot, hogy lemenjenek az őket érintő és érdeklő parkok tervezésére. Az öt parkban egy-egy sátor várta az érdeklődőket, ahol többek között megismerhették az adott területre vonatkozó kérdőíves válaszokat, szavazhattak az azokban megjelenő javaslatokról, és természetesen párbeszédet folytathattak egymással és a szervezőkkel a környék jövőjéről. Az alábbiakban parkonként mutatjuk be az öt tervezési találkozó eredményeit és a kérdőívezés eredményeit.

baranyai_helyszinrajz

1. Október huszonharmadika utca - Kőrösy utca - Baranyai utca - Baranyai tér

Az itt megjelent lakók sok mindenben egyetértettek. Szeretik a fákat, a vadregényességet, szeretik a szobrot, és örülnének, ha a csatornanyomvonal mentén végig rendes burkolattal lenne ellátva a park. Sok mindenben volt ugyanakkor véleménykülönbség is, mégpedig elsősorban a kutyás kérdésben. Vannak, akik engednék, míg mások tiltanák a kutyák behozatalát a parkba. A javaslatok főleg a karbantartásra, a közbiztonság növelésére és néhány hiányzó eszközre vonatkoztak.
tablok-web_Oldal_1
2. "Csalafinta játszótér" parkja (Október huszonharmadika utca - Baranyai tér - Szerémi sor - Baranyai u. )
Ezen a területen - érthető módon - a játszótér volt a központi téma. A használók azt mondták el, hogy az eszközök valóban megérettek a felújításra; voltak, akik javasolták a dombok megszüntetését, mások pedig a játszótéri funkció jobb elkülönítését (de nem elkerítését) vetették fel. 
tablok-web_Oldal_2
3. Baranyai utca - Fehérvári út - Hamzsabégi út - Bölcső utca
A nagy átmenőforgalmat bonyolító területen a legnagyobb problémát a karbantartási és a használati anomáliák adják. A karbantartás elmaradására, az elszemetesedésre, a hajléktalanok, részegek, gyanús idegenek jelenlétére panaszkodtak a tervezési pont látogatói. Ezekre megoldásként az éjszakai zárás, a jobb közvilágítás, az átláthatóbb kialakítás merült fel szóban, az új funkciók kapcsán pedig majd a szavazólapok eredményei lehetnek irányadók.
tablok-web_Oldal_3
4. "Kacajpark játszótér" parkja (Baranyai utca - Bölcső utca - Hamzsabégi út - Erőmű utca)
Ezen a területen a tervezési találkozó résztvevői egyrészt a fenntartási és használati problémákat vetették fel, másrészt a park értékeinek megőrzését hangsúlyozták. Problémát a szemét jelenléte, a kampányszerűnek érzékelt zöldfelületkarbantartás jelent, illetve - kisebb részben - a hajléktalanokat, hangoskodókat említették az ittlakók. A legfőbb érték a park faállománya, a tekintélyes platánok megóvására a készülő tervnek mindenképp ki kell térnie, de a megvalósítás során a fák szakszerű ápolására is sor kerülhetne. Sok kisebb-nagyobb javaslat is elhangzott az akadálymentesítéstől a burkolatcserén és a régi medence visszaállításán át a játszótér korszerűsítéséig.
tablok-web_Oldal_4
5. Vöröskeresztnél lévő park (Baranyai utca - Erőmű utca - Hamzsabégi út - Szerémi sor)
Bár a legtöbb kérdőív innen érkezett, a tervezési napon csak néhányan látogattak el a tervezősátorba. Ők a karbantartás javítását, vízcsap, biciklitároló telepítését javasolták, és szorgalmazták egy komposztáló kihelyezését is. Bár a hajléktalanok jelenlétét - a kérdőívhez hasonlóan - ők is megerősítették, szerintük ez nem jelent akkora problémát, amekkorát néhányan csinálnak belőle. Ezen a tervezési ponton azt is hangsúlyozni kellett, hogy a terület közparki szempontból legértékesebb középső sík területe valójában magánterület (valószínűleg azért, mert ez valamikor az itt működő bölcsőde kertje volt), ezért a tervezés arra sajnos nem fog tudni kitérni. 
tablok-web_Oldal_5
Az öt tervezési találkozón tehát a beszélgetéseken kívül a szavazásra is sor került, aminek feldolgozása még folyamatban van, és az eredményeket elsőként a szeptember 12-i találkozón mutatjuk majd be. Ekkor már a konkrét tervi elrendezés lesz a témánk, és reméljük, hogy minden felmerülő kérdésben sikerül majd döntést hozni. Találkozunk tehát szeptember 12-én 17:30-kor a Bárdos Lajos Általános Iskolában (Baranyai utca 18.)!

IMG_5727


Update: 2019. aug. 31.

Találkozunk a parkokban!

Várunk szeretettel mindenkit augusztus 31-én párhuzamosan futó öt helyi tervezési alkalmakon,  a belső parkokban elhelyezett sátraknál! Témáink: megismerjük a kérdőívezés eredményeit, felmérjük az azokban adott javaslatokat, beszélgetünk a parkokról és a szükséges fejlesztésről, és a szervezők néhány játékos elemmel is készülnek... Várjuk Önöket 16.00-tól 19.00-ig a belső parkokban!
Update: 2019. aug. 13.

Mikor, hol tervezünk:

Update: 2019. aug. 12.

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS A BARANYAI UTCÁNÁL

A Baranyai út környéke Lágymányos egyik legjobb része, ahol a házak közötti belső parkok teszik igazán hangulatossá a környezetet. Újbuda Önkormányzata szeretné rendbe hozni ezeket a belső parkokat, ezért most közösségi tervezést indít, hogy az itt lakók vágyai alapján történhessen a megújulás.

Újbuda Önkormányzata már rutinos a közösségi tervezésben. Az elmúlt években többek között az Albert sétány, az Allende park vagy épp a Petzval park megújítása történt a helyiek bevonásával. Ezúttal a Baranyai utca mentén található házak lakóira számít az önkormányzat. A közösségi tervezés során az ittlakók maguk szabhatják meg a fejlesztés irányát, és így olyan tervek készülhetnek, amelyek a helyiek tudásán és igényein alapulnak. Ennek első lépése az itt következő kérdőív kitöltése. Az ezt követő találkozók elsősorban azokra a problémákra és javaslatokra fókuszálnak majd, amelyek a kérdőívezés során felmerülnek.
Kérdőívünk kitölthető online a budapestdialog.hu/baranyai honlapon, ha pedig papír alapon adná le válaszát, úgy azt a Táncoló Lányok Parkjában, a lugasnál kihelyezett postaládába dobva juttathatja el a szervezők részére.

A TERVEZÉS MENETE
1. Kérdőívezés
kitölthető: augusztus 25-ig
papíralapon bedobható: Táncoló Lányok Parkja
2. Tervalkotás
időpont: augusztus 31. 16.00-19.00
helyszín: a tervezésbe bevont belső parkokhoz kitelepült tervezőpontoknál
3. Tervvéglegesítés
időpont: szeptember 12. 17.30-19.30
helyszín: Bárdos Lajos Általános Iskola

Vegyen részt a tervezésben, hogy ne mások döntsenek Ön helyett!

baranyai_helyszinrajz

Hozzászólások

Budapest Dialog  -  2019. 11. 20. - 15:42:40  -  I. kerület

Kedves Sárvári Ilona, mi is nagyon kíváncsiak vagyunk a tervekre, amint tudjuk megosztjuk Önökkel!

Ilona Sárvári  -  2019. 11. 19. - 15:30:16  -  XI. kerület

Üdvözletem! Azért írok mert sajnos nem találom az elkészített terveket amiket október végére jeleztek. A jelenléti íven megadtam az email címemet amit azért kértek, hogy elküldhessék ha elkészültek a tervezéssel. Remélem, hogy ha elkészültek akkor el is küldik, hogy a lakóközösséggel megoszthassam mi lett a végeredmény. Válaszukat előre is köszönöm!

Budapest Dialog  -  2019. 08. 26. - 15:25:09  -  XII. kerület

Kedves Ilona, a kitöltött kérdőívek feldolgozása megkezdődött, köszönjük, hogy leírta véleményét. Várjuk 12-én a tervvéglegesítő alkalmon!

Ilona Sárvári  -  2019. 08. 26. - 15:10:12  -  XI. kerület

Azért írok, mert aug.31-én a "tervalkotáson" sajnos nem tudok részt venni. A kérdőívezésnél azonban bőven kifejtettem (fehér borítékban - levélben) mindazt ami a belső udvarunkkal kapcsolatban fontosnak tartok. Azonban itt is szeretném kihangsúlyozni, hogy nagyon fontos a fák és növények, bokrok megtartása és azok szakszerű rendbetétele, a terület parkosítása és a parkolótól kerítéssel való elválasztása. Bízom benne, hogy a levelemben leírtak segítségével elfogadható terv készül amit majd megismerek a szept.12-i véglegesítésnél.

Ilona Sárvári  -  2019. 08. 26. - 15:10:08  -  XI. kerület

Azért írok, mert aug.31-én a "tervalkotáson" sajnos nem tudok részt venni. A kérdőívezésnél azonban bőven kifejtettem (fehér borítékban - levélben) mindazt ami a belső udvarunkkal kapcsolatban fontosnak tartok. Azonban itt is szeretném kihangsúlyozni, hogy nagyon fontos a fák és növények, bokrok megtartása és azok szakszerű rendbetétele, a terület parkosítása és a parkolótól kerítéssel való elválasztása. Bízom benne, hogy a levelemben leírtak segítségével elfogadható terv készül amit majd megismerek a szept.12-i véglegesítésnél.

Budapest Dialog  -  2019. 08. 23. - 10:47:19  -  XII. kerület

Kedves Cseresznyés Károlyné, köszönjük, hogy ezen a felületen is hozzászól a tervezéshez. Egyenlőre nincsenek kész tervek! Azért kezdeményezi Újbuda a közösségi tervezést, hogy a lakókkal, a környéken élőkkel együtt találjuk ki, hogy milyenek legyenek a parkok a jövőben. Kérjük, hogy jöjjön el Ön is 31-én szombaton a személyes találkozóra, hogy közösen alakítsuk a parkok jövőjét.

Cseresznyés Károlyné  -  2019. 08. 23. - 08:10:21  -  XI. kerület

T. Tervező! Sajnos nem vagyok egy spiler, nem tudom lehívni a tervet. Annyit tudok mondani, hogy nem akarom, hogy ezeket a szép árnyat adó fákat kivágják, mint az megszokott. NEM AKAROM! A t pisztaság hiánya nem az ott dolgozók hibája. Azoké, akik szemetelnek. 1958. óta élek itt, láttam a belső park apró fáit, a füves parkot az őrével együtt. Majd lebetonozott helyét. A medencét kőkorsóval,ami nincs meg. Látom a kőfiút. Nekem így tetszik.