Update: 2018. jún. 24.

Ötödik alkalom, tervvéglegesítés

Az ötödik, tervvéglegesítőnek szánt találkozónk június 14-én 18:00-ra volt meghirdetve, de fél hattól kezdve már élénk beszélgetést folytattunk a Pajkos Óvoda ajtaja előtt a legtöbb fejtörést okozó kérdésről: arról hogy mi legyen a kutyafuttató sorsa. Már itt elkezdtünk érveket és ellenérveket gyűjteni a negyedik alkalmon elhangzott két verzió mellett, és azon gondolkodtunk, vajon van-e olyan megoldás, ami egyesíti mindkettő előnyeit. Az este végére össze is állt a javaslatunk, de erről majd később…
Hatkor már sokakkal kiegészülve, az ovi tornatermében folytattuk az eszmecserét. Még mindig “napirend előtt” merült fel a park körüli utak forgalomtechnikai átszervezésének kérdése. Több javaslat is elhangzott az egyirányúsítástól a parkolók felfestésén át a fekvőrendőrök kihelyezéséig. Szervezői részről leszögeztük, hogy a jelen tervezés a tájépítészetre vonatkozik, de összegyűjtjük és átadjuk a kerületi önkormányzatnak a forgalomtechnikai javaslatokat is. Érdemes tudni, hogy a forgalomtechnikai ügyekben a kerület nem dönthet egyedül, az ezzel kapcsolatos engedélyezési hatáskör ugyanis a fővároshoz tartozik.
Ezt követően röviden összefoglaltuk a negyedik alkalom bejárásának eredményeit, részletesen végigbeszélve, hogy a park egyes részein a harmadik találkozó konszenzusos tervével kapcsolatban milyen módosítások, javaslatok születtek. (A negyedik alkalomról szóló beszámolót már korábban közzétettük, így ezt most nem részleteznénk.)
Thumb dsc 0750
Ezután tájépítészünk elővette azt a két tervváltozatot, amely a múltkori megbeszélés alapján készült. A kettő között a különbséget egyrészt a kutyafuttató helye (a jelenlegi helyén vagy az Allende 1-4. mögött legyen) jelentette, másrészt az, hogy az egyikben megjelent két elkerített “napozó” rész. Utóbbiak lényege, hogy gyepes, kutyák elől elzárt, természetes és védett területek lennének, alkalmat biztosítva akár a napozásra (innen ered a megnevezés), akár a pici gyerekeknek a kúszás-mászásra, vagy például a tollasozásra.
Thumb allende alap 180613 a verzioThumb allende alap 180613 b verzio

Először szabadon beszélgettünk a két tervváltozat előnyeiről-hátrányairól, majd mikor már számos érv elhangzott, úgy döntöttünk, hogy körbemegyünk a teljes jelenlévő társaságon (nehogy valaki, aki visszahúzódóbb, ne kapjon megszólalási lehetőséget), és mindenki 1 percben mondhatja el a véleményét, javaslatát. Mire körbeértünk, nagyjából világossá is vált, hogy a két tervváltozat elemeiből képesek vagyunk összegyúrni egy olyat, amit a tervezőközösség el tud fogadni. Ebben a kutyafuttató marad a jelenlegi helyén (körbekerítve, de nem telepakolva kutya-játszóeszközökkel), viszont létrejön egy kutyáktól teljesen elzárt, védett terület (az emlegetett “napozó”) is. Utóbbi helye nagyjából a sportpálya mellett, a park szívében lenne.
Thumb dsc 0767
A nyitott kérdések lezárásával tulajdonképpen véglegesítettük is a közösségi tervezési programcsomagot. Abban maradtunk, hogy a játszótéri kérdőívet néhány napig még ki lehet tölteni, és majd ennek lezárásával kerül át a staféta a tájépítészekhez.Természetesen az ő munkájuk eredményét is bemutatjuk majd, és és nagyon kíváncsiak leszünk majd a tervezésben részt vevő lakosok (és mindenki más) véleményére. 
Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a közösségi tervezésben, és különösen köszönjük azok munkáját, idejét, akik minden alkalmon ott voltak, és energiát szántak az Allende park jövőjének megtervezésére!

GalériaHozzászólások