Update: 2018. jún. 14.

Negyedik alkalom, helyszíni bejárás

Június 9-én, szombaton délután négytől tartottuk a negyedik tervezési találkozót az Allende park megújításáról. Ezúttal az előző három alkalom során megszületett döntéseinket szerettük volna a helyszínen bejárva ellenőrizni, és az időjárás kegyes volt hozzánk, mert a délelőtti esők után délután már jó idő fogadott minket.
A találkozó kezdetén bemutattuk a május 31-i konszenzusos tervet, elmondtuk, hogy hogyan jutottunk idáig, és felemlegettük azokat a pontokat is, amelyekben egyelőre nem született döntés. Ezt tájépítészeink zöldfelületi előadása követte.
Az eddigi találkozókon többször említették már, hogy felmérték a park fáit, illetve hogy van véleményük a közelmúlt kertészeti munkáiról, és ezekről most részletesen, az érintett fák árnyékában tudtunk beszélgetni. A fafelmérés eredményét az alábbi grafikonok foglalják tömören össze.
Thumb fa c3a9rtc3a9k poszter 700x1000
Természetesen sok kérdés merült fel egy-egy konkrét fa kapcsán, így egy darabig ez volt még a témánk, majd elővettük azt a funkciósémát, amit a tájépítészek az emlegetett konszenzusos terv alapján készítettek. Bár ez tartalmilag alapvetően megegyezett azzal, amit a találkozó legelején is láttunk, a mérnöki munkának köszönhetően már látványosabb és egzaktabb formában mutatta be a helyi közösség által készített tervet.
 Thumb funkcic3b3vc3a1zlat 700x1000
Ezt követően közösen bejártuk az egész parkot és végig beszéltük a helyszínen is, hogy milyen funkciókat szeretnének a helyiek.
A park északkeleti részén lévő, füves, cserjés terület, ahol jelenleg a rossz állapotú emléktábla van a lakótelep megépítéséről alapvetően tetszett mindenkinek. Jelentős beavatkozást, a jelenlegihez képest funkcióváltást nem szeretne senki. A tájépítészek javaslata, miszerint itt ki lehetne alakítani a terület fogadóterét ezen a részen, teljes egyetértésben elvetésre került.
Az Allende emlékmű körüli területre kijelölt kutyafuttatóval ekkor még egyetértett a társaság. (Később kiderül, miért szerepel itt ez az “ekkor”...) Mindenképp egy alacsony kerítéssel elkerített, eszközökkel felszerelt futtatót képzelt el a tervezőcsapat. Közelről is megnéztük a fafelmérés során nagyon rossz állapotúnak megjelölt fákat, amelyekről szemrevételezés során is lehetett látni, hogy nem egészségesek.
A sportfunkció volt a következő téma, amit a helyszínen szemrevételeztünk: vagyis a jelenlegi ping-pong asztalokat és az aszfaltos focipályát. Egyetértett a tervez csapat abban, hogy nincs szükség három  ping-pong asztalra, elég lesz csak kettő. A focipálya burkolata maradhat aszfaltos, de egy aszfaltmarással és egy új felszín kialakításával lehetne javítani jelenlegi állapotán. A kerítést is megfelelő állapotúnak látta a társaság, noha az északi oldalon lehetne magasítani például hálóval. Idősebbeknek szóló fitneszeszközöket szívesen látnának a helyiek, de a saját testsúlyos edzésekre alkalmas street work out eszközöket nem támogatják.
Thumb allende 20180609 163452
A játszótérrel kapcsolatban az hangzott el, hogy kevés eszközt tartalmaz, de a mérete megfelelő. A tájépítész tájékoztatta a csapatot, hogy egy távhő vezeték és gyengeáramú villamosvezeték is megy a játszótér alatt, és a megfelelő védőtávolságok miatt nem mindenhová lehet eszközöket elhelyezni. De játszóeszköz-, homokcsere mindenképp szükséges, abban egyetértett a tervezőcsapat. A játszótér hangulatára, anyaghasználatára vonatkozóan külön kérdőívet hoztunk létre, amit nem csak az ott lévő szülők, nagyszülők töltöttek ki, hanem (azóta) mindazok, akik honlapunkon és facebook-oldalunkon időt szántak erre. Ennek eredményéről később számolunk majd be.
Az idősek számára találkozási pontként kijelölt, egykori köralakú homokozót is megnézte közösen a tervezőcsapat. Padokat, esetleg valami árnyékoló pergola-felépítményt álmodott ide a társaság. A tájépítész jelezte, hogy a parkot kelet-nyugat irányba feltáró sétány egyik végpontja ezen találkozóhely mellett lenne a jelenlegi elképzelések szerint.
Thumb allende 20180609 171456
Megvizsgálta a tervezőcsapat, hogy az Allende park délnyugati részén lévő zöldterület rovására ki lehetne-e alakítani néhány plusz parkolót a diófás területen. Azonban mivel az autós forgalom megnövekedését senki nem tartja kívánatosnak, ezért ezzel érdemben nem foglalkoztunk. A szervezők jelezték, hogy továbbítják az Önkormányzat felé azt az egyértelmű helyi igényt, hogy lakó-pihenő övezet, 30-as forgalomcsillapított övezet vagy egyirányúsítás bevezetése történjen a területen.
Az utolsó állomása a bejárásnak az Allende park 1-8. házak mögötti, valaha játszótérként funkcionáló, ám jelenleg teljesen kihasználatlan, félreeső területe volt. Itt többek részéről újra előkerült az a javaslat, hogy a kutyafuttatót ide kéne tenni. A javaslat élénk vitát generált:. azok, akik a szomszédos házban laktak, nem támogatták ezt az elképzelést. Hosszasan beszélgettünk arról, hogy érdemes-e erre a helyszínre áttenni a kutyafuttatót vagy sem.Mellette szóló érvek voltak:
  • nagyobb terület áll itt rendelkezésre, ezért egy felszereltebb kutyafuttatót lehetne ide kialakítani,
  • a belső parkrészen felszabadul egy olyan terület, amit csak a kutyások használnának,
  • ha nem a belső területen lenne a kutyafuttató, akkor talán kevesebb lenne ott a kutyapiszok.
Ellene szóló érvek voltak:
  • zavarja azokat a lakókat, akiknek az ablakai az új kutyafuttatóra néznek,
  • ha a belső területen teljesen megszüntetjük a kutyás területeket, akkor ott mindenhová odapiszkítanak a kutyák,
  • a meglévő helyen már elfogadták a helyiek a kutyás területet, egy új helyre való áthelyezés mindig nagyobb konfliktust eredményez.
Végül abban maradtunk, hogy ezt a kérdést még nem zárjuk le, és a következő alkalmon ismét végiggondoljuk a lehetőségeket..
Ezzel a problémával párhuzamosan azt is rögzítettük, hogy a tervezők keressenek egy olyan füves területet a parkban, amit meg lehet védeni a kutyáktól, és ahol olyan pázsit tud kialakulni, ami alkalmas a piknikezésre és a “kúszás-mászásra”..
Ezzel zártuk a szombati alkalmat, a tervvéglegesítő alkalomra június 14-én 17:30-tól kerül sor a Pajkos Óvodában!


Galéria



Hozzászólások