Update: 2018. máj. 28.

Második találkozó - május 24.


CÍMSZAVAKBAN EZ TÖRTÉNT:

Gyors bemutatkozás
Kérdőívek eredményének bemutatása:
  • problémák
  • értékek
  • problémák és értékek összerendezése
  • vágyak
Kiscsoportos munka: vágyak térképre helyezése
Következő alkalom: befejezzük a kiscsoportos munkákat, majd egyesített verziót készítünk

Thumb dsc 0741

Május 24-én késődélután ismét a Pajkos Ovi tornatermében gyűltünk össze, hogy folytassuk az Allende park tervezését. A gyors bemutatkozást követően, “napirend előtt” a néhány napja történt kertészeti munkákról kezdtünk beszélgetni. A helyiek közül akadtak, akik szakszerűtlennek és túlzottnak ítélték a visszavágásokat, de voltak olyanok is, akik szerint szükséges és megfelelő volt a beavatkozás mértéke. Végül - hozzáértőként - közösségi tervezésünk tájépítésze mondta el véleményét: ő végigjárta a területet, és azt állapította meg, hogy az önkormányzat által megbízott kertészek szakszerű munkát végeztek, ezáltal hosszú évekkel sikerült meghosszabbítani a park fáinak életét. Avatatlan szemnek valóban riasztó lehet ilyenkor a változás, ezért érthető az ő ijedtségük, de a fák hosszú távú érdeke valóban megkövetelte ezt a mértékű visszametszést.
Ezután a kérdőívek fő részének elemzésével folytattuk a találkozót. Először azt vizsgáltuk meg, a 194 válaszadó milyen problémákat említett meg a parkkal kapcsolatban. Az alábbi képen az említések száma arányos a szavak méretével, vagyis mennél többször említettek egy problémát, annál nagyobbként jelenik meg. (A képre kattintva a pontos említésszámokat is meg lehet nézni.) /Ha elsőre rosszul jönne be a szófelhő, érdemes a felbukkanó kép jobb felső sarkában található "teljes képernyő" ikonra kattintani./

Thumb allende problemak

Ebből is látszik, hogy a helyiek közül a legtöbben a hajléktalanokat, a park rendezetlenségét és a játszótér leromlottságát említették meg, de számos egyéb (vagy épp egy-egy konkrétumra rámutató) hiányosságra is felhívták a figyelmet.Ezután az értékekre tértünk át. A problémákhoz hasonlóan ezeket is kielemeztük, amiből az alábbi szófelhő állt össze:

Thumb allende ertekek

Szinte minden válaszadó értéknek tartja fákat, a zöldfelületet, sokan említették azt is, hogy a park zárt, csendes, biztonságos, és szintén sokan beszéltek egy-egy funkcióról, például a játszótérről vagy a sportpályáról.A bemutatott problémákat és értékeket ezután “összerendeztük”, vagyis megpróbáltuk őket úgy csoportosítani, hogy egyfajta probléma- és értéktérképet kapjunk.Ezt az alábbi kép mutatja.
Thumb allende prob ert terkep
Végső soron két nagy halmazt ad ki ez térkép: egyrészt a park általános működését érintő (zöldfelületi és infrastrukturális) ügyeket, másrészt pedig a park használati módját befolyásoló közösségi (sport-, játszó-, kutyás-) ügyeket. A kettő között pedig egy harmadik halmaz, a működést és használatot egyaránt érintő, hajléktalanokkal kapcsolatos felvetések terülnek el.A “buborékok” összerendezése után röviden megnéztük azt is, hogy milyen javaslatokat adtak a helyiek a parkkal kapcsolatban. Ezekből érkezett a legtöbb, és ezek voltak a leginkább széttartóak is. (Az alábbi szófelhőre kattintva ezúttal is böngészhetővé válik a szófelhő.)

Thumb allende vagyak

Az alkalom nagy részét az ezután következő kiscsoportos munka tette ki. A múltkorihoz hasonlóan ismét három csapatot alkottunk, melyeknek külön-külön az volt a feladata, hogy a vágyakat, javaslatokat közösen elhelyezzék a park térképén. Az erre szánt bő egy óra végül kevésnek bizonyult, egyik csapat sem végzett maradéktalanul az elhelyezéssel. A “részeredményeket” az alábbi képeken lehet megtekinteni, de mindenképpen érdemes hozzánk csatlakozni május 31-én 17:30-tól is, hiszen a csapatok - természetesen kiegészülve az újonnan jövőkkel - először véglegesítik a saját terveiket, majd megpróbálunk egy közös, kompromisszumos verziót készíteni.
Thumb allende vagyelhelyezes 1

Thumb allende vagyelhelyezes 2

Thumb allende vagyelhelyezes 3

GalériaHozzászólások