Update: 2018. máj. 22.

Beszámoló az első tervezési alkalomról

CÍMSZAVAKBAN:
 • Megindult a közösségi tervezés -  megbeszéltük, hogy mi is ez az egész.
 • Beszéltünk a kérdőívezésről.
 • Kölcsönösen bemutatkoztunk egymásnak.
 • Egy mondatba fogalmaztuk bele, hogy milyen legyen az Allende park.

Thumb img 20180517 192846

Május 17-én fél hatkor a Pajkos Óvoda tornatermében a vidáman focizió ovisokat hasonlóan jókedvű, de kevésbé virgonc korosztály váltotta, és a gyors teremberendezést követően megindult az Allende park közösségi tervezése.
Elsőként Csernus László, a környék önkormányzati képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. Kitért arra, hogy a mostani komplex újratervezés célja a terület évtizedekre szóló újragondolása, és ehhez alapos tervezésre van szükség - ha pedig tudjuk már, mi az (és nem utolsósorban mennyibe kerül), amit valamennyien szeretnénk, be lehet ütemezni a megvalósítást is. Természetesen azonban az önkormányzat addig sem hanyagolja el az Allende parkot, és végzi az üzemeltetési/karbantartási munkákat; ám nagyobb változások majd a tervek birtokában kezdődhetnek. László  mindjárt előhozott egy forrónak számító témát is, mikor rákérdezett, ki az, aki elégedett a szelektív hulladékgyűjtőkkel a jelenlévők közül. Erre többen azonnal heves történetmesélésbe kezdtek a szemetesekkel kapcsolatos (pro és kontra) tapasztalataikról és a megoldási javaslatokról - de végül beláttuk, hogy nem érdemes külön, csak erről az egy dologról beszélni, hiszen a parkban minden mindennel összefügg.
A szót innentől Gergő, a közösségi tervezést szervező Budapest Dialog csapat moderátora vette át. Ő elmondta, hogy
 • a közösségi tervezés célja az, hogy fehér laptól június közepére eljussunk addig, hogy a helyiek között minden lényeges kérdésben megszületik a kompromisszum, és elkészül az a tervjavaslat, ami alapján a tájépítészek szakmai formába tudják önteni a terveket;
 • ebben a munkában a helyieket a kerületi önkormányzat megbízásából egyrészt a Budapest Dialog közösségi tervezésben jártas munkatársai, valamint a Park Terv Studió tájépítészei segítik;
 • a másfél héttel ezelőtti négynapos helyszíni, illetve az ezzel párhuzamosan egy hétig zajló online kérdőívezés és a tervezett öt alkalom együtt valószínűleg elég lesz arra, hogy minden lényeges kérdésben dűlőre jussunk;
 • a találkozók során lépésről-lépésre haladunk, ami azt is jelenti, hogy folyamatosan építünk a korábban (az előző alkalmakkor) meghozott döntéseinkre - éppen ezért fontos, hogy lehetőleg minél többen minden alkalmon részt tudjanak venni.
Elkezdtük a kérdőívek eredményeinek bemutatását is. A 194 beérkezett kérdőív nagyon jó kitöltési arányt jelent, ami jól mutatja, hogy a környékbeliek nagyon szívükön viselik az Allende park sorsát. További érdekességek a kérdőívről ide kattintva olvashatók!

Ezután véletlenszerűen három kiscsoportot hoztunk létre, a feladat pedig mindhárom asztalnál ugyanaz volt: bemutatkozni egymásnak, majd egy kis játékos feladat után megpróbálni közösen megfogalmazni egy mondatban, hogy milyennek képzeljük a jövő Allende parkját. Ez lehet az a vezérfonal, ami a későbbi, konkrétumokról szóló döntéseinket meghatározhatja.
Thumb dsc 0746

A három asztalnál ezután majd’ egy órán keresztül élénk beszélgetés folyt a kiscsoporton belül. Egymást is megismertük egy kicsit, majd azt is megtudtuk, hogy ki mióta lakik itt, mire és hogyan használja a parkot, milyen dolgokat hiányol vagy épp javasol ide. Bár az eszmecsere sokszor napi szinten tapasztalt konkrétumok körül forgott, végül mindegyik csoport megfogalmazta a saját mondatát:Egyes asztal: Olyan zöld, közösségi park, ami nyitott és funkciót kínál számára, akik betartják a közös szabályokat.Kettes asztal: Zöld és vadregényes park, ahol az épített környezet is természetközeli, és minden korosztály otthon érzi magát.Hármas asztal: Szeretnénk első sorban az Allende park közösségének (de nem elzártan) minden generáció számára, csendes, kellemes, zöld, családias parkot.
Thumb img 20180518 161934A kiscsoportos rész után már csak arra maradt időnk, hogy röviden megkeressük azokat a közös pontokat, amelyeket mindhárom asztal magáénak vall. Az alábbiakban egyeztünk meg:
 • Az Allende park továbbra is PARK, vagyis meg kell őriznie természetközeli, zöld, nem túlépített formáját.
 • Az Allende park a jövőben (is) MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA szeretne lehetőséget biztosítani a kikapcsolódásra, vagyis szeretnénk, hogy igazi közösségi hely maradjon a park.
 • Az Allende park mindazokat szívesen fogadja, akik A KULTURÁLT EGYÜTTÉLÉS SZABÁLYAIT BETARTVA jönnek ide, vagyis a parkhasználóknak tekintettel kell lenniük egymásra és az ittlakókra.

Ahogy az egyik ittlakó, Évi találóan összefoglalta: Olyan biztonságos parkot szeretnénk, mely a kulturált együttélés szabályait betartó minden korosztályt szívesen fogad és felújítása során is megtartja értékeit, természetes báját.

Ezzel zártuk le a május 17-i, első találkozót, és abban maradtunk, hogy 24-én a kérdőívek részletes kiértékelésével, illetve - reményeink szerint - már némi térképes funkcióelhelyezéssel folytathatjuk a találkozót. Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek, résztvettek, és külön köszönjük a Pajkos Óvoda dolgozóinak, hogy miattunk itt maradtak, és nyitva tartották az ovi tornatermét! Találkozunk május 24-én 17:30-kor, ugyanitt!

Thumb dsc 0743


GalériaHozzászólások