Update: 2019. jún. 20.

Folyamatban az átalakítás, kiviteli terv a KÉP GALÉRIÁBAN


A tavaly nyáron közösségi tervezés során együtt kitalált vázlattervből Újbuda Önkormányzata készített kiviteli tervet, ami részletesebb, de alig tér el a közösségi tervtől. (Kattintson a képre!)
 
Ha szeretné megnézni, hogy fog kinézni a megújított park, akkor a  lakótelep két sarkában talál kitéve két projekttáblát, ezeken is szerepel az alaprajz + a játszótér látványterve. 

A fák miatt aggódókat szeretnénk megnyugtatni, fát csak akkor vágnak (beteg, vagy sérült fákat) ha nincs más lehetőség. Nagy fát egyáltalán nem fognak kivágni, csak kisebb, alászorult, rosszul nőtteket; ezeket is majd csak akkor, ha lesz fakivágási engedély, addig fa vágás nem lesz.Update: 2018. nov. 10.

A közösségi tervezés eredménye

https://issuu.com/urbandialog/docs/allende_kiadvany
Egy közösségi tervezés krónikája
Örömmel mutatjuk be kiadványunkat, ami összefoglalja a közösségi tervezés folyamatát és az annak nyomán elkészült koncepciótervet. Ez a helyiek és az önkormányzat közös munkája, amire mindannyian nagyon büszkék lehetnek! És persze mi is azok vagyunk, jó volt ilyen nagyszerű csapattal együtt dolgozni...
(A biztonság kedvéért emlékeztetünk rá, hogy ez egy koncepcióterv, és előfordulhat, hogy a kiviteli terv vagy a kivitelezés során kisebb műszaki módosítások szükségessé válnak benne. Igyekszünk majd hírt adni ezekről a fejleményekről is!)
Az összefoglaló a fenti linkre kattintva nyílik meg.
Update: 2018. nov. 05.

Videó a közösségi tervezésről

Néhány napon belül felkerül a tervezési folyamatot és a koncepciótervet bemutató online kiadványunk! Addig pedig idézzük fel a tavaszi-nyári tervezési hangulatot az alábbi videóval.
Update: 2018. júl. 16.

A játszóteres kérdőív eredményei

A június 9-i bejárással párhuzamosan külön tematikus párbeszédet kezdtünk a játszótérről. Beszélgettünk a szülőkkel, nagyszülőkkel, és készítettünk egy kérdőívet, ami természetesen online is elérhető volt. Ezt végül 48-an töltötték ki, és tájépítészeink már a válaszok ismeretében alakítják a terveket. Ide kattintva mindenki megnézheti a kérdőív eredményeit!
Thumb img 20180609 163711
Update: 2018. jún. 24.

Ötödik alkalom, tervvéglegesítés

Az ötödik, tervvéglegesítőnek szánt találkozónk június 14-én 18:00-ra volt meghirdetve, de fél hattól kezdve már élénk beszélgetést folytattunk a Pajkos Óvoda ajtaja előtt a legtöbb fejtörést okozó kérdésről: arról hogy mi legyen a kutyafuttató sorsa. Már itt elkezdtünk érveket és ellenérveket gyűjteni a negyedik alkalmon elhangzott két verzió mellett, és azon gondolkodtunk, vajon van-e olyan megoldás, ami egyesíti mindkettő előnyeit. Az este végére össze is állt a javaslatunk, de erről majd később…
Hatkor már sokakkal kiegészülve, az ovi tornatermében folytattuk az eszmecserét. Még mindig “napirend előtt” merült fel a park körüli utak forgalomtechnikai átszervezésének kérdése. Több javaslat is elhangzott az egyirányúsítástól a parkolók felfestésén át a fekvőrendőrök kihelyezéséig. Szervezői részről leszögeztük, hogy a jelen tervezés a tájépítészetre vonatkozik, de összegyűjtjük és átadjuk a kerületi önkormányzatnak a forgalomtechnikai javaslatokat is. Érdemes tudni, hogy a forgalomtechnikai ügyekben a kerület nem dönthet egyedül, az ezzel kapcsolatos engedélyezési hatáskör ugyanis a fővároshoz tartozik.
Ezt követően röviden összefoglaltuk a negyedik alkalom bejárásának eredményeit, részletesen végigbeszélve, hogy a park egyes részein a harmadik találkozó konszenzusos tervével kapcsolatban milyen módosítások, javaslatok születtek. (A negyedik alkalomról szóló beszámolót már korábban közzétettük, így ezt most nem részleteznénk.)
Thumb dsc 0750
Ezután tájépítészünk elővette azt a két tervváltozatot, amely a múltkori megbeszélés alapján készült. A kettő között a különbséget egyrészt a kutyafuttató helye (a jelenlegi helyén vagy az Allende 1-4. mögött legyen) jelentette, másrészt az, hogy az egyikben megjelent két elkerített “napozó” rész. Utóbbiak lényege, hogy gyepes, kutyák elől elzárt, természetes és védett területek lennének, alkalmat biztosítva akár a napozásra (innen ered a megnevezés), akár a pici gyerekeknek a kúszás-mászásra, vagy például a tollasozásra.
Thumb allende alap 180613 a verzioThumb allende alap 180613 b verzio

Először szabadon beszélgettünk a két tervváltozat előnyeiről-hátrányairól, majd mikor már számos érv elhangzott, úgy döntöttünk, hogy körbemegyünk a teljes jelenlévő társaságon (nehogy valaki, aki visszahúzódóbb, ne kapjon megszólalási lehetőséget), és mindenki 1 percben mondhatja el a véleményét, javaslatát. Mire körbeértünk, nagyjából világossá is vált, hogy a két tervváltozat elemeiből képesek vagyunk összegyúrni egy olyat, amit a tervezőközösség el tud fogadni. Ebben a kutyafuttató marad a jelenlegi helyén (körbekerítve, de nem telepakolva kutya-játszóeszközökkel), viszont létrejön egy kutyáktól teljesen elzárt, védett terület (az emlegetett “napozó”) is. Utóbbi helye nagyjából a sportpálya mellett, a park szívében lenne.
Thumb dsc 0767
A nyitott kérdések lezárásával tulajdonképpen véglegesítettük is a közösségi tervezési programcsomagot. Abban maradtunk, hogy a játszótéri kérdőívet néhány napig még ki lehet tölteni, és majd ennek lezárásával kerül át a staféta a tájépítészekhez.Természetesen az ő munkájuk eredményét is bemutatjuk majd, és és nagyon kíváncsiak leszünk majd a tervezésben részt vevő lakosok (és mindenki más) véleményére. 
Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a közösségi tervezésben, és különösen köszönjük azok munkáját, idejét, akik minden alkalmon ott voltak, és energiát szántak az Allende park jövőjének megtervezésére!
Update: 2018. jún. 14.

Negyedik alkalom, helyszíni bejárás

Június 9-én, szombaton délután négytől tartottuk a negyedik tervezési találkozót az Allende park megújításáról. Ezúttal az előző három alkalom során megszületett döntéseinket szerettük volna a helyszínen bejárva ellenőrizni, és az időjárás kegyes volt hozzánk, mert a délelőtti esők után délután már jó idő fogadott minket.
A találkozó kezdetén bemutattuk a május 31-i konszenzusos tervet, elmondtuk, hogy hogyan jutottunk idáig, és felemlegettük azokat a pontokat is, amelyekben egyelőre nem született döntés. Ezt tájépítészeink zöldfelületi előadása követte.
Az eddigi találkozókon többször említették már, hogy felmérték a park fáit, illetve hogy van véleményük a közelmúlt kertészeti munkáiról, és ezekről most részletesen, az érintett fák árnyékában tudtunk beszélgetni. A fafelmérés eredményét az alábbi grafikonok foglalják tömören össze.
Thumb fa c3a9rtc3a9k poszter 700x1000
Természetesen sok kérdés merült fel egy-egy konkrét fa kapcsán, így egy darabig ez volt még a témánk, majd elővettük azt a funkciósémát, amit a tájépítészek az emlegetett konszenzusos terv alapján készítettek. Bár ez tartalmilag alapvetően megegyezett azzal, amit a találkozó legelején is láttunk, a mérnöki munkának köszönhetően már látványosabb és egzaktabb formában mutatta be a helyi közösség által készített tervet.
 Thumb funkcic3b3vc3a1zlat 700x1000
Ezt követően közösen bejártuk az egész parkot és végig beszéltük a helyszínen is, hogy milyen funkciókat szeretnének a helyiek.
A park északkeleti részén lévő, füves, cserjés terület, ahol jelenleg a rossz állapotú emléktábla van a lakótelep megépítéséről alapvetően tetszett mindenkinek. Jelentős beavatkozást, a jelenlegihez képest funkcióváltást nem szeretne senki. A tájépítészek javaslata, miszerint itt ki lehetne alakítani a terület fogadóterét ezen a részen, teljes egyetértésben elvetésre került.
Az Allende emlékmű körüli területre kijelölt kutyafuttatóval ekkor még egyetértett a társaság. (Később kiderül, miért szerepel itt ez az “ekkor”...) Mindenképp egy alacsony kerítéssel elkerített, eszközökkel felszerelt futtatót képzelt el a tervezőcsapat. Közelről is megnéztük a fafelmérés során nagyon rossz állapotúnak megjelölt fákat, amelyekről szemrevételezés során is lehetett látni, hogy nem egészségesek.
A sportfunkció volt a következő téma, amit a helyszínen szemrevételeztünk: vagyis a jelenlegi ping-pong asztalokat és az aszfaltos focipályát. Egyetértett a tervez csapat abban, hogy nincs szükség három  ping-pong asztalra, elég lesz csak kettő. A focipálya burkolata maradhat aszfaltos, de egy aszfaltmarással és egy új felszín kialakításával lehetne javítani jelenlegi állapotán. A kerítést is megfelelő állapotúnak látta a társaság, noha az északi oldalon lehetne magasítani például hálóval. Idősebbeknek szóló fitneszeszközöket szívesen látnának a helyiek, de a saját testsúlyos edzésekre alkalmas street work out eszközöket nem támogatják.
Thumb allende 20180609 163452
A játszótérrel kapcsolatban az hangzott el, hogy kevés eszközt tartalmaz, de a mérete megfelelő. A tájépítész tájékoztatta a csapatot, hogy egy távhő vezeték és gyengeáramú villamosvezeték is megy a játszótér alatt, és a megfelelő védőtávolságok miatt nem mindenhová lehet eszközöket elhelyezni. De játszóeszköz-, homokcsere mindenképp szükséges, abban egyetértett a tervezőcsapat. A játszótér hangulatára, anyaghasználatára vonatkozóan külön kérdőívet hoztunk létre, amit nem csak az ott lévő szülők, nagyszülők töltöttek ki, hanem (azóta) mindazok, akik honlapunkon és facebook-oldalunkon időt szántak erre. Ennek eredményéről később számolunk majd be.
Az idősek számára találkozási pontként kijelölt, egykori köralakú homokozót is megnézte közösen a tervezőcsapat. Padokat, esetleg valami árnyékoló pergola-felépítményt álmodott ide a társaság. A tájépítész jelezte, hogy a parkot kelet-nyugat irányba feltáró sétány egyik végpontja ezen találkozóhely mellett lenne a jelenlegi elképzelések szerint.
Thumb allende 20180609 171456
Megvizsgálta a tervezőcsapat, hogy az Allende park délnyugati részén lévő zöldterület rovására ki lehetne-e alakítani néhány plusz parkolót a diófás területen. Azonban mivel az autós forgalom megnövekedését senki nem tartja kívánatosnak, ezért ezzel érdemben nem foglalkoztunk. A szervezők jelezték, hogy továbbítják az Önkormányzat felé azt az egyértelmű helyi igényt, hogy lakó-pihenő övezet, 30-as forgalomcsillapított övezet vagy egyirányúsítás bevezetése történjen a területen.
Az utolsó állomása a bejárásnak az Allende park 1-8. házak mögötti, valaha játszótérként funkcionáló, ám jelenleg teljesen kihasználatlan, félreeső területe volt. Itt többek részéről újra előkerült az a javaslat, hogy a kutyafuttatót ide kéne tenni. A javaslat élénk vitát generált:. azok, akik a szomszédos házban laktak, nem támogatták ezt az elképzelést. Hosszasan beszélgettünk arról, hogy érdemes-e erre a helyszínre áttenni a kutyafuttatót vagy sem.Mellette szóló érvek voltak:
 • nagyobb terület áll itt rendelkezésre, ezért egy felszereltebb kutyafuttatót lehetne ide kialakítani,
 • a belső parkrészen felszabadul egy olyan terület, amit csak a kutyások használnának,
 • ha nem a belső területen lenne a kutyafuttató, akkor talán kevesebb lenne ott a kutyapiszok.
Ellene szóló érvek voltak:
 • zavarja azokat a lakókat, akiknek az ablakai az új kutyafuttatóra néznek,
 • ha a belső területen teljesen megszüntetjük a kutyás területeket, akkor ott mindenhová odapiszkítanak a kutyák,
 • a meglévő helyen már elfogadták a helyiek a kutyás területet, egy új helyre való áthelyezés mindig nagyobb konfliktust eredményez.
Végül abban maradtunk, hogy ezt a kérdést még nem zárjuk le, és a következő alkalmon ismét végiggondoljuk a lehetőségeket..
Ezzel a problémával párhuzamosan azt is rögzítettük, hogy a tervezők keressenek egy olyan füves területet a parkban, amit meg lehet védeni a kutyáktól, és ahol olyan pázsit tud kialakulni, ami alkalmas a piknikezésre és a “kúszás-mászásra”..
Ezzel zártuk a szombati alkalmat, a tervvéglegesítő alkalomra június 14-én 17:30-tól kerül sor a Pajkos Óvodában!

Update: 2018. jún. 08.

Harmadik tervezési alkalom, május 31.


A május 31-i találkozót ott folytattuk, ahol egy héttel korábban abbahagytuk: visszaültünk kiscsoportba, és befejeztük a félbehagyott terveket. Persze az előzőhöz képest változtatások is történtek, hiszen voltak olyanok, akik a 24-i tervezésen nem vettek részt, és javaslataikkal most módosították az előzőeket is. A három asztalnál végül elkészültünk a tervekkel, amiket mindegyik csapatból valamelyik helyi lakos mutatott be a teljes társaságnak.

Egyes csapat (Bence asztala, ahol a terveket végül Gábor mutatta be)

Thumb allende 20180531 bencecsapata


A parkra vonatkozó általános elvárások/igények voltak, hogy
 1. legyen egy biztonságos park, amihez az kell, hogy
  1. hajléktalanok, oda nem illő emberek el legyenek távolítva;
  2. legyen térfigyelő kamerarendszer;
  3. legyen jobb a közvilágítás;
  4. és ha megoldható, akkor legyen park ellenőr vagy a közterület-felügyelet gyakrabban járjon erre.
 2. legyen egy tisztább park, aminek érdekében
  1. több szemetesre illetve kutyaszemetesre van szükség;
  2. gondosabb és rendszeresebb parkfenntartásra van szükség.
 3. ne növekedjen az autósforgalom
  1. ezért nincs szükség több parkolóhely kialakítására;
  2. de szükség van a jelenlegi parkolóhelyek felfestésére.
 4. a teljes park területén legyenek felújítva a gyalogosforgalmi útvonalak.
 5. maradjon zöld, fás, füves park, ezért ahol most nincsen semmilyen funkció (a 10 emeletes épületek közötti terület) ott legyen füvesítés és ahol lehet fásítás.
Játszótér funkció:
 1. Teljes egyetértés volt abban, hogy a játszótér maradjon azon a helyen ahol most van;
 2. területét nem kell növelni, de az eszközök tekintetében bővítésre van szükség.
 3. Több korosztály számára alkalmas játszótérre van igény.
 4. Az ivókút maradjon a játszótéren, de a vízelvezetését meg kell oldani.
 5. Nagy értéke a játszótérnek, hogy fás, árnyas hely, amit minden féle képpen meg kell tartani.
 6. A játszótéren lévő padokat le kell cserélni, korszerűbbekre.
 7. A közvilágítás fejlesztésére van szükség a játszótéren.
Sportfunkció:
 1. Teljes egyetértés volt abban is, hogy a jelenlegi sportpálya és ping-pong asztalok helyén maradjon a sportfunkció, illetve hogy annak funkcióbővítésére van szükség.
 2. A focipálya lehetne kisebb, így felszabadulna terület az idősebbeknek szóló kültéri fitneszeszközöknek és a fiatalabbaknak szóló workout eszközöknek.
 3. A focipálya burkolatát fel kell újítani.
 4. A jelenlegi ping-pong asztalokat le kell cserélni.
 5. Fontos, hogy legyen egy külön ivókút a sportpályához megfelelő vízelvezetéssel.
 6. Amennyiben van hely a parkban egy értelmezhető hosszúságú futókörnek, akkor arra is szükség van.
Idősek találkozó helye:
 1. Teljes egyetértés volt abban, hogy az Allende park 17 és 13 számú épületek közötti területen lehetne kialakítani az idősek számára egy találkozó helyet, padokkal, sakkasztalokkal. Ez kellően távol van a játszótértől és a sportpályáktól, de látótávolságon belül.
 2. Körülötte ki olyan burkolatot kéne kialakítani, ahol lehet rollerezni, kerékpározni a kisgyermekeknek.
Kutyafuttató:
 1. A jelenlegi kutyafuttató nem megfelelő, bővítése jelenlegi pozíciójában szerintünk nem megoldható.
 2. Ezért a Tétényi út felé eső, egykori játszótér helyére helyeznénk át.
 3. Szükséges kutyás játszóeszközökkel és kutyás ivókúttal felszerelni az új futtatót.
Közösségi kert:
 1. A közösségi kertet a park dél-nyugati sarkán, az út túloldalán lévő kiszélesedő önkormányzati tulajdonban lévő zöldterületre terveztük a szelektívhulladékgyűjtő mellé.
 2. Amennyiben van hely rá, akkor komposztálót is lehet ide kialakítani a Pajkos utca felé vezető átközlekedőnél lévő tűzfal oldalában.


Kettes csapat (Zoli asztal, ahol a terveket végül Miki mutatta be)

Thumb allende 20180531 zolicsapata

Játszótér
 • A játszótér maradna a jelenlegi helyén, kicsit megnövelt területtel, ahol külön is figyelnénk arra, hogy a 0-3 éveseknek való játékok kapjanak helyet.
 • Természetesen megújulnának a játszótéri eszközök, a vízelvezetési probléma is megoldásra kerülne.

Sport
 • A sportpálya a jelenlegi helyén marad (megújulva), és minifocipálya is létesülne.
 • A ping-pong asztalok is a helyükön maradnának.
 • Futópálya jönne létre park belsejében.
 • A csapat nem támogatta kültéri fitneszeszközök telepítését.

Kutyafuttatás
 • Az Allende-emlékmű átkerülne a KISZ emléktábla mellé, így ott egy “szoborpark” jönne létre, a kutyafuttató pedig az így tágasabbá váló részen tudna megfelelően kiépülni.

Egyéb területek
 • Az utak felfestése és forgalomcsillapítása megtörténne.
 • Az Allende 1-8 mögötti rendezetlen részen KRESZ-útvonal jöhetne létre a gyerekek számára.
 • A szelektív kuka mellé komposztáló kerülne.
 • A sportpark oldalán lévő társasházak elé virágágyások kerülnének.
 • A köralakú terület (az Allende 13. mellett) pihenőrészként kerülne kiépítésre.
 • A fenntartók gépkocsival történő behajtása kiépített részeken történhetne.Hármas csapat (Gergő asztala, ahol a terveket végül Éva mutatta be)

Thumb allende 20180531 gergc591csapata

A parkra vonatkozó általános igények/javaslatok:
 • legyen több pad
 • legyen több kutyaszemetes
 • legyenek térfigyelőkamerák
 • burkolt területek felújítása (a park központi részén akár olyan felfestésekkel, amelyek a bicikliző gyerekeknek “szólnak”, elősegítendő a KRESZ-tudatosságukat)
Játszótér funkció
 • a játszótér a jelenlegi helyén maradna. Kisebb területi bővítést esetleg el tudna képzelni a csapat, de nem ragaszkodik hozzá. A beszélgetések végére az az irány alakult ki, hogy a játszótéren kívüli, de a kutyák elől elzárt zöldterület (lásd lentebb) adhatna további teret a gyerekek mozgásigényének kielégítésére.
 • A játszóteret részleteiben nem terveztük meg, ez majd a későbbi tematikus tervezések feladata lehet. Annyi azért elhangzott, hogy a csúszda fölé kéne valami madárpiszok-védelem :)
Sportfunkció
 • A sportpálya szintén maradna a jelenlegi helyén. Természetesen a burkolat és a kerítések, kapuk megújulnának, “csöndesebbé” válnának. Esetleg a felfestésekkel úgy lehetne játszani, hogy keresztbe, kiskapukkal is használható legyen a pálya.
 • A ping-pong asztalok - megújulva - maradnának a jelenlegi helyükön.
 • Szabadtéri edzőgépeket a pálya mellé lehetne telepíteni.
 • Gumiburkolatos futópályát a csapat nem tervezett be.
Zárt füves tér
 • Ha meg lehet csinálni esztétikusan (hogy ne egy “kerítéserdő” legyen belőle a végére), akkor jó lenne egy olyan gyepes terület, ami a kutyáktól elzárt, és ami ezért egyfajta zöld közösségi térként funkcionálna. Ez egyfajta meghosszabbítása lenne a játszótérnek és a sportpályának is.
Kutyafuttató
 • A kutyafuttatót játékokkal, infrastruktúrálval kiépítenénk, és megfelelő kerítéssel kerítenénk körbe. Helyszíne a jelenlegi kutyafuttató déli része lenne, az Allende emléművet ehhez áthelyeznénk a KISZ emlékoszlop mellé.
Egyéb területek
 • Az Allende 1-8. mögötti területet (a múlt heti verziónktól eltérően) funkció nélkül hagynánk, ugyanakkor rendeznénk. A régi torzók eltüntetésével itt egy füves terület jönne létre.
 • Az Allende 13. melletti köralakú területhez (ami valamikor régen homokozó volt) nem kerülne új funkció.
 • Az Allende 1-8. mögötti parkolóknál és főleg azok Csurgói úti becsatlakozásánál a burkolatokat fel kéne újítani.

Egyesített verzió

Thumb allende 20180531 kc3b6zc3b6smetszet

A három verzió bemutatását követően megnéztük (és megrajzoltuk), hogy mely témákban van konszenzus a csoportok közül. Tulajdonképpen a közös metszetet készítettük el a három csapat munkái között, illetve kiegészítettük azokkal a dolgokkal, amelyek kapcsán már a bemutatók alatt kiderült, hogy egyetértés tud kialakulni.

Az alábbi pontokban egyetértés volt:
 • A játszótér jelenlegi területe az a minimum, amiben mindenki egyetértett (vagyis csökkenteni vagy áthelyezni senki nem akarja). A bővítésről már megoszlanak a vélemények, ezen még gondolkodhatunk.
 • A sportpark pozíciója szintén konszenzusos, bár méretében már vannak különbségek. Abban is mind egyetértettünk, hogy a ping-pong asztalok hol legyenek.
 • Az egyberajzoláskor már a kutyafuttató helyével kapcsolatban is konszenzus volt, az emlékmű áthelyezésével ugyanis az első csapat is elfogadta a helyszínt, ahogy azt is, hogy legyen zárt és jól felszerelt.
 • Az előzővel együtt abban is megegyeztünk, hogy az Allende emlékműnek jobb helye lenne a KISZ emléktábla oldalán.
 • Az Allende 13. melletti köralakú területet közfelkiáltással “randihellyé” nyilvánítottuk, vagyis olyan zöld, csöndes területté, ami a nyugalomra vágyók pihenőhelye lehet, és amire így nem kerül aktívabb funkció.
 • Az Allende 1-8. mögötti régi játszóteres részén (némi tanakodást követően) parkosítást javasol a közösség, járdatelepítéssel együtt.
 • Az első két csapat javaslatát a harmadik is elfogadta arról, hogy legyen valamilyen módon kiépített behajtási lehetősége az üzemeltetési ügyben a parkba érkező kisteherautóknak. Ezt lehetőség szerint két irányból (a 12. és 13. szám közötti, illetve a - talán - a 18. és 19. közötti területeken) gyepráccsal, nyitható pollerekkel lehetne kialakítani - amennyiben az üzemeltető is hasznosnak látja.
 • Külön is rákérdeztünk, és abban is egyetértett a három csapat, hogy a szelektív hulladékgyűjtők hasznosak, azokat a jelenlegi helyükön tartanák.

Ezeket mind felrajzoltuk a térképre, majd - mivel már későre járt - abban maradtunk, hogy a megmaradt nyitott kérdésekről később döntünk. A következő találkozóra rendhagyó időben és helyszínen, szombaton, június 8-án 16:00-tól kerül sor, a parkban. Találkozó a játszótér melletti padoknál! Lesz bejárás, tervrészletezés, a fák (és a múltkori ritkítási munkák) elemzése, tematikus tervezés, szóval mindenképp érdemes ezúttal is velünk tartani!

Update: 2018. máj. 28.

Második találkozó - május 24.


CÍMSZAVAKBAN EZ TÖRTÉNT:

Gyors bemutatkozás
Kérdőívek eredményének bemutatása:
 • problémák
 • értékek
 • problémák és értékek összerendezése
 • vágyak
Kiscsoportos munka: vágyak térképre helyezése
Következő alkalom: befejezzük a kiscsoportos munkákat, majd egyesített verziót készítünk

Thumb dsc 0741

Május 24-én késődélután ismét a Pajkos Ovi tornatermében gyűltünk össze, hogy folytassuk az Allende park tervezését. A gyors bemutatkozást követően, “napirend előtt” a néhány napja történt kertészeti munkákról kezdtünk beszélgetni. A helyiek közül akadtak, akik szakszerűtlennek és túlzottnak ítélték a visszavágásokat, de voltak olyanok is, akik szerint szükséges és megfelelő volt a beavatkozás mértéke. Végül - hozzáértőként - közösségi tervezésünk tájépítésze mondta el véleményét: ő végigjárta a területet, és azt állapította meg, hogy az önkormányzat által megbízott kertészek szakszerű munkát végeztek, ezáltal hosszú évekkel sikerült meghosszabbítani a park fáinak életét. Avatatlan szemnek valóban riasztó lehet ilyenkor a változás, ezért érthető az ő ijedtségük, de a fák hosszú távú érdeke valóban megkövetelte ezt a mértékű visszametszést.
Ezután a kérdőívek fő részének elemzésével folytattuk a találkozót. Először azt vizsgáltuk meg, a 194 válaszadó milyen problémákat említett meg a parkkal kapcsolatban. Az alábbi képen az említések száma arányos a szavak méretével, vagyis mennél többször említettek egy problémát, annál nagyobbként jelenik meg. (A képre kattintva a pontos említésszámokat is meg lehet nézni.) /Ha elsőre rosszul jönne be a szófelhő, érdemes a felbukkanó kép jobb felső sarkában található "teljes képernyő" ikonra kattintani./

Thumb allende problemak

Ebből is látszik, hogy a helyiek közül a legtöbben a hajléktalanokat, a park rendezetlenségét és a játszótér leromlottságát említették meg, de számos egyéb (vagy épp egy-egy konkrétumra rámutató) hiányosságra is felhívták a figyelmet.Ezután az értékekre tértünk át. A problémákhoz hasonlóan ezeket is kielemeztük, amiből az alábbi szófelhő állt össze:

Thumb allende ertekek

Szinte minden válaszadó értéknek tartja fákat, a zöldfelületet, sokan említették azt is, hogy a park zárt, csendes, biztonságos, és szintén sokan beszéltek egy-egy funkcióról, például a játszótérről vagy a sportpályáról.A bemutatott problémákat és értékeket ezután “összerendeztük”, vagyis megpróbáltuk őket úgy csoportosítani, hogy egyfajta probléma- és értéktérképet kapjunk.Ezt az alábbi kép mutatja.
Thumb allende prob ert terkep
Végső soron két nagy halmazt ad ki ez térkép: egyrészt a park általános működését érintő (zöldfelületi és infrastrukturális) ügyeket, másrészt pedig a park használati módját befolyásoló közösségi (sport-, játszó-, kutyás-) ügyeket. A kettő között pedig egy harmadik halmaz, a működést és használatot egyaránt érintő, hajléktalanokkal kapcsolatos felvetések terülnek el.A “buborékok” összerendezése után röviden megnéztük azt is, hogy milyen javaslatokat adtak a helyiek a parkkal kapcsolatban. Ezekből érkezett a legtöbb, és ezek voltak a leginkább széttartóak is. (Az alábbi szófelhőre kattintva ezúttal is böngészhetővé válik a szófelhő.)

Thumb allende vagyak

Az alkalom nagy részét az ezután következő kiscsoportos munka tette ki. A múltkorihoz hasonlóan ismét három csapatot alkottunk, melyeknek külön-külön az volt a feladata, hogy a vágyakat, javaslatokat közösen elhelyezzék a park térképén. Az erre szánt bő egy óra végül kevésnek bizonyult, egyik csapat sem végzett maradéktalanul az elhelyezéssel. A “részeredményeket” az alábbi képeken lehet megtekinteni, de mindenképpen érdemes hozzánk csatlakozni május 31-én 17:30-tól is, hiszen a csapatok - természetesen kiegészülve az újonnan jövőkkel - először véglegesítik a saját terveiket, majd megpróbálunk egy közös, kompromisszumos verziót készíteni.
Thumb allende vagyelhelyezes 1

Thumb allende vagyelhelyezes 2

Thumb allende vagyelhelyezes 3
Update: 2018. máj. 22.

Beszámoló az első tervezési alkalomról

CÍMSZAVAKBAN:
 • Megindult a közösségi tervezés -  megbeszéltük, hogy mi is ez az egész.
 • Beszéltünk a kérdőívezésről.
 • Kölcsönösen bemutatkoztunk egymásnak.
 • Egy mondatba fogalmaztuk bele, hogy milyen legyen az Allende park.

Thumb img 20180517 192846

Május 17-én fél hatkor a Pajkos Óvoda tornatermében a vidáman focizió ovisokat hasonlóan jókedvű, de kevésbé virgonc korosztály váltotta, és a gyors teremberendezést követően megindult az Allende park közösségi tervezése.
Elsőként Csernus László, a környék önkormányzati képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. Kitért arra, hogy a mostani komplex újratervezés célja a terület évtizedekre szóló újragondolása, és ehhez alapos tervezésre van szükség - ha pedig tudjuk már, mi az (és nem utolsósorban mennyibe kerül), amit valamennyien szeretnénk, be lehet ütemezni a megvalósítást is. Természetesen azonban az önkormányzat addig sem hanyagolja el az Allende parkot, és végzi az üzemeltetési/karbantartási munkákat; ám nagyobb változások majd a tervek birtokában kezdődhetnek. László  mindjárt előhozott egy forrónak számító témát is, mikor rákérdezett, ki az, aki elégedett a szelektív hulladékgyűjtőkkel a jelenlévők közül. Erre többen azonnal heves történetmesélésbe kezdtek a szemetesekkel kapcsolatos (pro és kontra) tapasztalataikról és a megoldási javaslatokról - de végül beláttuk, hogy nem érdemes külön, csak erről az egy dologról beszélni, hiszen a parkban minden mindennel összefügg.
A szót innentől Gergő, a közösségi tervezést szervező Budapest Dialog csapat moderátora vette át. Ő elmondta, hogy
 • a közösségi tervezés célja az, hogy fehér laptól június közepére eljussunk addig, hogy a helyiek között minden lényeges kérdésben megszületik a kompromisszum, és elkészül az a tervjavaslat, ami alapján a tájépítészek szakmai formába tudják önteni a terveket;
 • ebben a munkában a helyieket a kerületi önkormányzat megbízásából egyrészt a Budapest Dialog közösségi tervezésben jártas munkatársai, valamint a Park Terv Studió tájépítészei segítik;
 • a másfél héttel ezelőtti négynapos helyszíni, illetve az ezzel párhuzamosan egy hétig zajló online kérdőívezés és a tervezett öt alkalom együtt valószínűleg elég lesz arra, hogy minden lényeges kérdésben dűlőre jussunk;
 • a találkozók során lépésről-lépésre haladunk, ami azt is jelenti, hogy folyamatosan építünk a korábban (az előző alkalmakkor) meghozott döntéseinkre - éppen ezért fontos, hogy lehetőleg minél többen minden alkalmon részt tudjanak venni.
Elkezdtük a kérdőívek eredményeinek bemutatását is. A 194 beérkezett kérdőív nagyon jó kitöltési arányt jelent, ami jól mutatja, hogy a környékbeliek nagyon szívükön viselik az Allende park sorsát. További érdekességek a kérdőívről ide kattintva olvashatók!

Ezután véletlenszerűen három kiscsoportot hoztunk létre, a feladat pedig mindhárom asztalnál ugyanaz volt: bemutatkozni egymásnak, majd egy kis játékos feladat után megpróbálni közösen megfogalmazni egy mondatban, hogy milyennek képzeljük a jövő Allende parkját. Ez lehet az a vezérfonal, ami a későbbi, konkrétumokról szóló döntéseinket meghatározhatja.
Thumb dsc 0746

A három asztalnál ezután majd’ egy órán keresztül élénk beszélgetés folyt a kiscsoporton belül. Egymást is megismertük egy kicsit, majd azt is megtudtuk, hogy ki mióta lakik itt, mire és hogyan használja a parkot, milyen dolgokat hiányol vagy épp javasol ide. Bár az eszmecsere sokszor napi szinten tapasztalt konkrétumok körül forgott, végül mindegyik csoport megfogalmazta a saját mondatát:Egyes asztal: Olyan zöld, közösségi park, ami nyitott és funkciót kínál számára, akik betartják a közös szabályokat.Kettes asztal: Zöld és vadregényes park, ahol az épített környezet is természetközeli, és minden korosztály otthon érzi magát.Hármas asztal: Szeretnénk első sorban az Allende park közösségének (de nem elzártan) minden generáció számára, csendes, kellemes, zöld, családias parkot.
Thumb img 20180518 161934A kiscsoportos rész után már csak arra maradt időnk, hogy röviden megkeressük azokat a közös pontokat, amelyeket mindhárom asztal magáénak vall. Az alábbiakban egyeztünk meg:
 • Az Allende park továbbra is PARK, vagyis meg kell őriznie természetközeli, zöld, nem túlépített formáját.
 • Az Allende park a jövőben (is) MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA szeretne lehetőséget biztosítani a kikapcsolódásra, vagyis szeretnénk, hogy igazi közösségi hely maradjon a park.
 • Az Allende park mindazokat szívesen fogadja, akik A KULTURÁLT EGYÜTTÉLÉS SZABÁLYAIT BETARTVA jönnek ide, vagyis a parkhasználóknak tekintettel kell lenniük egymásra és az ittlakókra.

Ahogy az egyik ittlakó, Évi találóan összefoglalta: Olyan biztonságos parkot szeretnénk, mely a kulturált együttélés szabályait betartó minden korosztályt szívesen fogad és felújítása során is megtartja értékeit, természetes báját.

Ezzel zártuk le a május 17-i, első találkozót, és abban maradtunk, hogy 24-én a kérdőívek részletes kiértékelésével, illetve - reményeink szerint - már némi térképes funkcióelhelyezéssel folytathatjuk a találkozót. Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek, résztvettek, és külön köszönjük a Pajkos Óvoda dolgozóinak, hogy miattunk itt maradtak, és nyitva tartották az ovi tornatermét! Találkozunk május 24-én 17:30-kor, ugyanitt!

Thumb dsc 0743

Update: 2018. máj. 18.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Bár nem a tervezéshez tartozik, de fontos információ lehet az ittlakók számára:
Thumb allendegallyazas
Update: 2018. máj. 02.

Allende Park és környéke - jelenlegi állapot

Update: 2018. ápr. 25.

Kezdődik a közösségi tervezés!

Újbuda Önkormányzata 2018 tavaszán közösségi tervezést indított az Allende parknak és környékének újragondolására.
Hogy miért van erre szükség?
A Tétényi út - Csurgói utca - Pajkos utca - Csorbai utca között, az Allende parkban a kerület egyik legbarátságosabb lakótömbje fekszik, amit - érthető módon - nagyon szeretnek az itt lakók.  Egyre több ugyanakkor a parkot érő kritika is: az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott, mások lettek a parkhasználati szokások, és nem egy dologban a korszerűsítésnek is itt lenne az ideje.
Mi az a közösségi tervezés?
A közösségi tervezés lényege az, hogy egy terület jövőjéről azok döntsenek, akik használják is majd azt - vagyis elsősorban az ittlakók. A fejlesztés nulladik lépése a tervezés, Újbuda Önkormányzata pedig már ebbe is a legnagyobb mértékben szeretné bevonni a helyieket. Éppen ezért, májustól kezdve, megindul a közös gondolkodás: először helyszíni kérdőívezéssel próbáljuk felmérni, mit gondolnak a park használói a területről, majd tervezési találkozókat szervezünk, ahol lépésről-lépésre alakítjuk ki a terveket. Ebben természetesen szakértők is a segítségünkre lesznek.

Várunk szeretettel mindenkit a közös munkára!


Hozzászólások