Update: 2017. júl. 23.

Ez történt július 22-én

Július 22-én, szombaton, kétszer három párhuzamos tervezést tartottunk az Albert sétány környékének lakóival. Hogy hogyan jön ki a kétszer három? A kettő a délelőtti és a délutáni időpontot jelenti: a délelőtti tervezések tíztől, a délutániak négytől kezdődtek, és addig tartottak, amíg a “csapatok” bírták. A három pedig a helyszínek számát jelenti: ugyanis mindkét időpontban egyszerre három helyszínen - a Vidám Vidék játszótéren, a Mazsola játszótérnél és a Nyírfaliget játszótéren - folyt a közös gondolkodás. Erre azért volt szükség, hogy egymástól függetlenül minél több átgondolt megoldás születhessen meg, illetve hogy senkit ne riasszon vissza a távolság, amit a tervezési helyszínig meg kell tenni.
A feladat minden csapat számára ugyanaz volt: meg kellett határozniuk, hogy az Albert sétány köztereire milyen funkciók kerüljenek, illetve hogy ezen funkciók milyen sajátosságokkal bírjanak.A cél elérésére két eszközt kellett a résztvevőknek felhasználniuk: egyrészt egy hatalmas, a terület méretarányos képére készített társasjátékot, amin különböző színű és méretű figurákkal és jelződominókkal fejezhették ki elképzeléseiket; másrészt - és elsősorban - a kulturált párbeszédet és meggyőzőerőt, hiszen a csapattagoknak egymással kellett megegyezésre jutniuk arról, hogy hogyan “rendezzék be” az Albert sétányt.
A szervezőkre várt, hogy a játékszabályokat bemutassák és érvényesítsék a beszélgetések során. Szerencsére az ittlakók számára természetes volt, hogy egymást meghallgatva és a másik érveit megfontolva hozzák meg döntéseiket, így valamennyi tervezési csapat munkája jó hangulatban zajlott. A résztvevők azt is elfogadták, hogy az önkormányzat racionalizálni szeretné a köztereket, és jobb fenntarthatóság és a magasabb minőség érdekében három nagy játszótér megmaradását javasolja. Mivel a két legnépszerűbb - az Andor utcához közeli, épp most felújítás alatt álló Egérlyuk játszótér, valamint az Etele úthoz közeli Nagykikinda játszótér - helye egyértelműen adott, ezzel kapcsolatban a kérdés az volt, hogy hol jöjjön létre a harmadik nagy, modern játszótér.
Thumb vidamvidek du 9
Többek között erre is választ kerestek a csapatok a közösségi tervezésen, amelyen végül hat komplex, átgondolt tervváltozat készült el. Ezek mind sok közös gondolkodás, beszélgetés, ötletelés és kompromisszum eredményét tükrözik, és megoldást próbálnak nyújtani minden korosztály és térhasználói csoport igényeire.

A közösségi tervezés utolsó állomásaként az elkészült lakossági tervváltozatokra szavazni tudnak a helyiek. A szavazásban nem csak a “kész” tervekről, hanem azok markánsabb elemeiről is véleményt lehet nyilvánítani, hogy így minél teljesebb képet kaphasson az önkormányzat a környékbeliek elképzeléseiről. Szavazni az interneten és hagyományosan is lehet: online augusztus 14. és 28. között a tervezés honlapján, a budapestdialog.hu/albertsetany oldalon lesz elérhető a szavazólap, személyesen pedig augusztus 27-én, a 6. Kelenföldi lecsófesztiválon (Albert u. 26.) várják a szervezők a beszélgetni- és szavaznivágyókat.

GalériaHozzászólások