Update: 2017. okt. 01.

Elkészült a közös munka!

https://issuu.com/kozossegitervezes/docs/partlab_albert_setany_kozossegi_kon
Az Újbudai Önkormányzat által szervezett keleföldi közösségi tervezés összefoglalója.
A lenti hivatkozáson elolvasható a közösségi tervezésünk összefoglalója. Mindenkinek köszönjük a közös munkát!
Update: 2017. aug. 18.

Másfél hétig várjuk még a szavazatokat!

Augusztus 28-ig tart a szavazás, amin a július 22-én készített tervekről lehet véleményt mondani. És hogy hogyan is nézett ki az a nyárközepi nap? Erről ad egy kis ízelítőt az alábbi kisfilm...
Update: 2017. aug. 14.

SZAVAZÁS A TERVVÁLTOZATOKRÓL

Indul az online szavazás a környékbeliek által készített tervváltozatokról. Ha Ön is itt lakik, szánjon 10 percet a lakókörnyezete jövőjére, és vegyen részt a szavazásban! Ha pedig ismer olyat, akiről úgy gondolja, szintén van véleménye a kérdésben, küldje meg neki a szavazást!

Online szavazni a fenti/lenti linkre kattintva lehet augusztus 14. és 28. között, személyesen pedig a 6. Kelenföldi lecsófesztiválon (augusztus 27-én, az Albert u. 26. szám alatti udvaron) adhatja le szavazatát.

IDE KATTINTVA INDÍTHATJA A SZAVAZÁSTUpdate: 2017. júl. 23.

Ez történt július 22-én

Július 22-én, szombaton, kétszer három párhuzamos tervezést tartottunk az Albert sétány környékének lakóival. Hogy hogyan jön ki a kétszer három? A kettő a délelőtti és a délutáni időpontot jelenti: a délelőtti tervezések tíztől, a délutániak négytől kezdődtek, és addig tartottak, amíg a “csapatok” bírták. A három pedig a helyszínek számát jelenti: ugyanis mindkét időpontban egyszerre három helyszínen - a Vidám Vidék játszótéren, a Mazsola játszótérnél és a Nyírfaliget játszótéren - folyt a közös gondolkodás. Erre azért volt szükség, hogy egymástól függetlenül minél több átgondolt megoldás születhessen meg, illetve hogy senkit ne riasszon vissza a távolság, amit a tervezési helyszínig meg kell tenni.
A feladat minden csapat számára ugyanaz volt: meg kellett határozniuk, hogy az Albert sétány köztereire milyen funkciók kerüljenek, illetve hogy ezen funkciók milyen sajátosságokkal bírjanak.A cél elérésére két eszközt kellett a résztvevőknek felhasználniuk: egyrészt egy hatalmas, a terület méretarányos képére készített társasjátékot, amin különböző színű és méretű figurákkal és jelződominókkal fejezhették ki elképzeléseiket; másrészt - és elsősorban - a kulturált párbeszédet és meggyőzőerőt, hiszen a csapattagoknak egymással kellett megegyezésre jutniuk arról, hogy hogyan “rendezzék be” az Albert sétányt.
A szervezőkre várt, hogy a játékszabályokat bemutassák és érvényesítsék a beszélgetések során. Szerencsére az ittlakók számára természetes volt, hogy egymást meghallgatva és a másik érveit megfontolva hozzák meg döntéseiket, így valamennyi tervezési csapat munkája jó hangulatban zajlott. A résztvevők azt is elfogadták, hogy az önkormányzat racionalizálni szeretné a köztereket, és jobb fenntarthatóság és a magasabb minőség érdekében három nagy játszótér megmaradását javasolja. Mivel a két legnépszerűbb - az Andor utcához közeli, épp most felújítás alatt álló Egérlyuk játszótér, valamint az Etele úthoz közeli Nagykikinda játszótér - helye egyértelműen adott, ezzel kapcsolatban a kérdés az volt, hogy hol jöjjön létre a harmadik nagy, modern játszótér.
Thumb vidamvidek du 9
Többek között erre is választ kerestek a csapatok a közösségi tervezésen, amelyen végül hat komplex, átgondolt tervváltozat készült el. Ezek mind sok közös gondolkodás, beszélgetés, ötletelés és kompromisszum eredményét tükrözik, és megoldást próbálnak nyújtani minden korosztály és térhasználói csoport igényeire.

A közösségi tervezés utolsó állomásaként az elkészült lakossági tervváltozatokra szavazni tudnak a helyiek. A szavazásban nem csak a “kész” tervekről, hanem azok markánsabb elemeiről is véleményt lehet nyilvánítani, hogy így minél teljesebb képet kaphasson az önkormányzat a környékbeliek elképzeléseiről. Szavazni az interneten és hagyományosan is lehet: online augusztus 14. és 28. között a tervezés honlapján, a budapestdialog.hu/albertsetany oldalon lesz elérhető a szavazólap, személyesen pedig augusztus 27-én, a 6. Kelenföldi lecsófesztiválon (Albert u. 26.) várják a szervezők a beszélgetni- és szavaznivágyókat.
Update: 2017. júl. 21.

Kérdőívezés bemutatása - negyedik rész

Előző elemzésünkben már bemutattuk, hogy egyes témák jobban, míg mások kevésbé hozták lázba a válaszadókat. A játszótérhez és játszófunkcióhoz kötődő vágyak kimagaslottak a többi közül, de rengeteg olyan ötlet érkezett, ami más funkcióhoz köthető. Az alábbiakban a múltkor használt kategóriákból gyúrtunk három szófelhőt, melyből kiderül, hogy az adott kategórián belül milyen javaslatok és milyen gyakorisággal jelentek meg.
Update: 2017. júl. 19.

Kérdőívezés bemutatása - harmadik rész

A tervezés során az értékek megőrzése mellett akarjuk megoldani a területen tapasztalat problémákat. Milyen módon tegyük ezt? Nem csak a tájépítészeknek lehetnek remek ötleteik, hanem mindenkinek, aki itt él és használja a területet. Ezek az ötletek általában vágyak formáját öltik: azt javasoljuk, amit szeretnénk, hogy megvalósuljon. Időnként azonban a másik oldalról fogjuk meg a dolgot, és könnyebben beszélünk a félelmeinkről, vagyis arról, amit NEM szeretnénk, ha történne. Az alábbiakban - továbbra is a teljes területre vonatkoztatva - bemutatjuk, hogy mely kategóriákat említették meg az Albert sétány kérdőívezésének válaszadói.
Update: 2017. júl. 18.

Kérdőívezés bemutatása - második rész

Egy közterület megújítása általában arról szól, hogy a rossz dolgokat úgy javítjuk meg, hogy közben a jó dolgok ne romoljanak el. Hogy ehhez mit kell tudni? Hát azt, hogy mik a jó és a rossz dolgok! Kérdőívezésünk egyik legfontosabb kérdése pontosan ez volt: meg akartuk ismerni az értékeket és a problémákat. Itt most összegezve, a teljes "Albert sétányra" vonatkoztatva mutatjuk be a több mint 1300 említést.

 
Update: 2017. júl. 17.

Kérdőívezés bemutatása - első rész

Íme egy kis ízelítő a kérdőívezésből! Ez még csak a válaszadókat mutatja be, de a következő napokban folyamatosan bemutatjuk a válaszokat is...


Update: 2017. júl. 10.

Közösen gondolkodunk július 22-én

Folytatódik az Albert sétány közösségi tervezése  

Lezárult a júniusban indult kérdőívezés, amihez a csaknem 300 válaszadó összesen több mint 2300 véleménnyel és ötlettel járult hozzá. Közeledik július 22., amikor délelőtt 10 és délután 16 órakor egyszerre három helyszínen – a Vidám Vidék játszótéren, a Mazsola játszótéren és a Nyírfaliget játszótéren – várjuk a környékbelieket, hogy a terület jövőjét megvitassuk. Jöjjön el, és hívja el szomszédait is, hogy minél többen részt vehessünk a párbeszédben!
Részletek és folyamatosan frissülő hírek a www.facebook.com/albertsetany és a budapestdialog.hu/albersetany oldalakon!

Melyik területről van szó pontosan?

A Fehérvári út - Andor utca - Rátz László utca - Etele út között a kerület egyik leghangulatosabb lakótömbje fekszik. Emberi léptékű, élhető terei méltán teszik népszerűvé az ittlakók körében. A fejlesztési tervben „Albert sétánynak” keresztelt terület, árnyas fasorával, parkjaival, találkozóhelyeivel már most is egyszerre lakóhely és pihenőövezet. A korábbi évek fejlesztéseit most újak követhetik, ehhez azonban először közösen meg kell határoznunk ezek irányait.

Miért pont közösségi tervezéssel fejlesztünk?

Az önkormányzat hisz abban, hogy a legjobb döntést közösen tudjuk meghozni. Ha megismerhetjük egymás véleményét, igényeit, szempontjait, akkor bölcsebben választjuk ki a fejlesztési irányokat. Erről szól a közösségi tervezés: lakók és intézmények egymással párbeszédet folytatva határoznak arról, hogy hogyan alakuljon egy adott terület sorsa. 
Update: 2017. jún. 13.

Feltáró kérdőív az "Albert sétányról"

Minden közösségi tervezés egyik legelső lépése, hogy megtudjuk, mit gondolnak a környékbeliek a területről. Az értékek, a problémák, a vágyak és a félelmek megismerése adja az alapját a későbbi beszélgetéseknek. Szánjatok ezért időt rá, és töltsétek ki!
Update: 2017. jún. 10.

Közösségi tervezés az Albert sétányon

Újbuda Önkormányzata az Albert utca északi részének környékén átfogó fejlesztési programot hirdet, melybe partnernek hív minden környékbeli lakost. Döntsük el közösen, hogy alakuljon a terület jövője!

Melyik területről van szó pontosan?

A Fehérvári út - Andor utca - Rátz László utca - Etele út között a kerület egyik leghangulatosabb lakótömbje fekszik. Emberi léptékű, élhető terei méltán teszik népszerűvé az ittlakók körében. A fejlesztési tervben „Albert sétánynak” keresztelt terület, árnyas fasorával, parkjaival, találkozóhelyeivel már most is egyszerre lakóhely és pihenőövezet. A korábbi évek fejlesztéseit most újak követhetik, ehhez azonban először közösen meg kell határoznunk ezek irányait. Hogyan változzon a közterületek rendszere? Hol van szükség változtatásra, és mi maradjon olyan, mint most? Hol kell parkosítani, merre legyen új játszótér, hová kerüljenek modern sporteszközök? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Kelenföldnek ebben a csücskében.

Miért pont közösségi tervezéssel fejlesztünk?

Az önkormányzat hisz abban, hogy a legjobb döntést közösen tudjuk meghozni. Ha megismerhetjük egymás véleményét, igényeit, szempontjait, akkor bölcsebben választjuk ki a fejlesztési irányokat. Erről szól a közösségi tervezés: lakók és intézmények egymással párbeszédet folytatva határoznak arról, hogy hogyan alakuljon egy adott terület sorsa.

Mi lesz a közösségi tervezés menetrendje?

Június és július során átfogó kérdőívezést hajtunk végre, hogy jobban megismerjük a környékbeliek használati szokásait és javaslatait. Július 22-én délelőtt 10 és délután 16 órakor egyszerre három helyszínen kezdünk beszélgetést, amelybe bárki bekapcsolódhat. Ezeknek a beszélgetéseknek az célja, hogy összeállítsuk a terület funkciótérképét, és meghatározzuk, hogy mi, hova és milyen formában kerüljön majd a jövőben.  A találkozók helyszínei: a Vidám Vidék játszótér, a Mazsola játszótér és a Nyírfaliget játszótér. Az elkészített funkciótérképeket az önkormányzat tájépítészei és településmérnökei is véleményezik, majd indulhat a szavazás: augusztus folyamán az Albert sétány környékének lakói maguk választhatják ki, hogy melyik verziót támogatják, és a legtöbb szavazatot kapó verzió alapozza majd meg a terület jövőjét.

Hozzászólások