Update: 2019. okt. 10.

Árusok, vevők és civilek a wekerlei kispiacon

"Megújult a wekerlei kispiac a Gutenberg körúton, ahol nem csak vásárolni lehet majd, a helyi civileknek is lesz helyük. A közösségi tervezésben készült új létesítmény remekül illeszkedik a Wekerletelep arculatához, bátran lehet mondani, hogy építészeti telitalálat – mondta Gajda Péter polgármester a műszaki átadáson.
A Wekerlei Polgári Egyesület erre az alkalomra ide szervezett nyugdíjasai és Bede Zsolt ugyan megpróbálták megzavarni hivatalos műszaki átadást, de Kispest polgármestere rövid lakossági fórumot tartott ennek apropóján, amely keretében hosszasan sorolta azokat a beruházásokat, fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt öt esztendőben az önkormányzat uniós, fővárosi támogatással vagy saját költségvetéséből elvégzett a kerületben. Gajda Péter polgármester a jelenlévőknek elmondta azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntésének értelmében a Tér_Köz pályázaton Kispest Önkormányzata városrehabilitációs terveinek megvalósítására 110 millió forintot nyert a wekerlei kispiac felújításra. A kerület újabb 110 millió forint önrészt is biztosított a tervek maradéktalan megvalósításhoz. Az átépítés tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy teljesülhessen a helyi civilek régi álma: a megújuló piac közösségi térként is funkcionáljon és alkalmas legyen kisebb rendezvények lebonyolítására, akár nyitvatartási időn túl is! Az önkormányzat a Wekerlei Társaskör, a piacosok és az őstermelők kérését is figyelembe vette az építkezésnél, így a felső szinten erre alkalmas tereket alakítottak ki. A koncepcióterv elkészítéséhez egy korábbi közvélemény-kutatás eredményeit, illetve a többfordulós közösségi tervezés során felmerült ötleteket, javaslatokat használta fel a kerület. Az új, 476 négyzetméteres intézmény arculatában remekül illeszkedik a környezetbe, akadálymentes, öt üzletet és egy közösségi helyiséget alakítottak ki benne. A 862 négyzetméter összterületű intézménybe visszakerültek az árusítópultok is. A teljesen önkormányzati tulajdonú létesítménybe a korábbival megegyező nagyságú üzletekbe költözhettek vissza a bérlők. Az épületet a Hetedhét Építész Kft. építészei tervezték és igazították hozzá a fővárostól kapott költségtámogatáshoz és a helyi igényekhez. A díszítőelemeket a Kós Károly Egyesülés Vándoriskola már végzett építészmérnökei tervezték a galériára, illetve a falfelületekre. Információink szerint még néhány engedély beszerzése folyamatban van a működéshez, így október végén vehetik birtokba az árusok, a vevők és a civilek a piacot. "Update: 2018. júl. 20.

Megkezdődött a wekerlei kispiac átépítése

https://uj.kispest.hu/hirek/7543-megkezdodott-a-wekerlei-kispiac-atepitese
A régi épületek bontását követően megkezdődött a wekerlei kispiac építési munkálatainak első szakasza a Gutenberg körút és a Nádasdy utca felőli oldalon. Az önkormányzat 2016-ban nyújtotta be a piac-átalakítási pályázatot a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ felhívására, és a támogatásról tavaly döntött a Fővárosi Közgyűlés: 110 millió forintot szavazott meg Kispestnek. Az önkormányzat még további mintegy bruttó 110 millióval támogatja a beruházást.
Update: 2017. okt. 30.

A wekerlei kispiac felújítását támogatja a főváros

https://uj.kispest.hu/hirek/6254-a-wekerlei-kispiac-felujitasat-tamogatja-a-fovaros
Döntött a fővárosi közgyűlés a 2016 májusában meghirdetett Tér_Köz pályázatra beadott kerületi önkormányzati város-rehabilitációs tervek támogatásáról. Kispest négy pályázattal is indult, ezek közül a fővárosi testület a wekerlei kispiac felújítását támogatta 110 millió forinttal.
Update: 2017. okt. 20.

A fejlesztés bemutatása

Update: 2017. jún. 13.

budapest.hu

Update: 2017. jún. 12.

Index - Urbanista

Update: 2017. jún. 11.

A kerületi önkormányzat ezzel a tartalommal indult a 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton:Építés és eszközbeszerzés
  • új, kétszintes piacépület
  • emeleti közösségi terem, kültéri kemence kéménye körül kialakított fedett-nyitott közösségi tér
  • a piac környékének kertészeti rendezése
  • energiahatékonyság és megújuló energiaforrások használatának megteremtése
  • szelektív hulladékgyűjtés bevezetése
  • Wifi, biciklitárolók, térfigyelő kamera
Nem beruházási elemek  
  • kommunikáció (kerületi honlap, FB oldal), médiakapmpány
  • mini rendezvénysorozat
Update: 2017. jún. 07.

Megelőző állapot

Hozzászólások